Vanmiddag om 14.00 uur start kaartverkoop Schagen Viert Voorjaar

Algemeen
Festival 'Schagen viert voorjaar' start kaartverkoop.
Festival 'Schagen viert voorjaar' start kaartverkoop. (Foto: Adina Voicu)

SCHAGEN – Komende maandag, 28 maart om 14.00 uur, start de horeca in Schagen met de kaartverkoop voor ‘Schagen Viert Voorjaar’. Het evenement vindt plaats op woensdag 6 april en is een alternatief voor de Paasvee, die eerder door corona werd afgelast. 

‘Schagen Viert Voorjaar’ is een binnen evenement in de café’s rond de Markt en De Loet en in Zaal Alpha. Om grote stromen bezoekers van buiten Schagen te weren, is gekozen alleen fysiek kaarten te verkopen in de horecazaken zelf. Voor de horecazaken rond de Markt worden kaarten verkocht voor € 10,- per stuk. De Markt wordt onderverdeeld in 3 zones. Wie een kaart koopt, krijgt een polsbandje waarmee je terecht kunt bij alle zaken rond de kerk. 

In Zaal Alpha wordt een lentefeest gehouden. Daarvoor zijn kaarten voor € 10,- te koop via Facebook en Instagram. Die kaarten zijn alleen te gebruiken voor Alpha. De horecabedrijven op de Loet komen met een eigen programma, waarvoor ook kaarten zullen worden verkocht. 

Fysieke kaarten

“Er worden uitsluitend fysieke kaarten verkocht,’’ laat voorzitter Piet Hein de Boer van de Stichting Evenementen Schagen (SES) weten. In de SES werken alle horecazaken rondom de Markt samen. “Door geen onlinekaarten te verkopen, zorgen we ervoor dat het een echt Schagens feest wordt.’’ Om op 6 april op de bonnefooi naar Schagen te komen heeft volgens De Boer geen nut. “Het is belangrijk te vermelden dat er op 6 april zelf geen kaarten meer worden verkocht. Het heeft daarom geen zin zonder kaartje naar de Markt te komen.’’

Toezicht beveiliging

Er gaan geruchten dat jongeren zonder toegangsbewijs richting de Markt willen komen om daar met meegebrachte drank ’te chillen’. Waarschijnlijk denken de jongeren dat er geen politie aanwezig is en ze toezichtloos hun gang kunnen gaan. “Niets is minder waar,’’ zegt De Boer. “Wat er aan politie misschien ontbreekt, maken we goed met beveiligers. De hele Markt staat volledig onder toezicht.’’

De politie in Schagen heeft aangegeven geen extra agenten in te kunnen roosteren. Voor een Paasveetentoonstelling had de organisatie voor 1 februari aan moeten geven of het evenement zou doorgaan of niet. Vanwege de coronapandemie, die nog niet over zijn hoogtepunt heen leek, is in januari besloten dat de Paasveetentoonstelling er dit jaar niet meer in zat. 

Volgens Paasveepreses Willem Keesom kon dat besluit later niet meer teruggedraaid kunnen worden. “Het was al te laat nog een vergunning te regelen. Die vergunning moeten we normaal gesproken al in november aanvragen omdat allerlei instanties naast de gemeente, zoals de Veiligheidsregio en de politie, er nog naar moeten kijken.’’

Binnenfeest

Voor Schagen Viert Voorjaar zijn minder stringente maatregelen nodig. “Het is een binnenfeest,” benadrukt De Boer. “Natuurlijk mag je buiten even een frisse neus halen of een sigaretje roken, maar drankjes dienen binnen te worden besteld. Daarnaast wordt de Markt verdeeld in drie zones, waarbij de terrassen worden afgezet. De Markt wordt verdeeld in noord (van Piet Pann tot ’t Geveltje), oost (van De Smidse tot Trattoria Sophia) en zuid (de hoek van De Posthoorn, ’t Oude Slot, Marktstad en Stiel).

Polsbandje

Bij aankoop van een entreekaart krijgen de bezoekers een polsbandje. “Op vertoon van je kaart, polsbandje en identiteitsbewijs kom je binnen bij een zone en met het polsbandje kun je later van zone wisselen. Met het bandje kun je bij alle zaken naar binnen, maar uitsluitend rond de Mark. Op de Loet houdt Alpha ook een lentefeest, die aparte kaarten zijn uitsluitend online te koop via Facebook en Instagram en daarmee mag je dus ook alleen bij Alpha naar binnen.’’

Ander karakter

Het gemeentebestuur stemt in met binnenactiviteiten in de cafés. “Dit evenement kent een totaal ander karakter, want er vindt geen veetentoonstelling plaats’’, zo licht de gemeentewoordvoeder het besluit van het college toe. “De te organiseren activiteiten vinden volledig inpandig plaats op basis van kaartverkoop. Kortom: er zal geen enkele activiteit buiten plaatsvinden en zonder geldig entreekaartje wordt er geen toegang verleend. Het college stemt hiermee in,’’ meldt de woordvoerder.