Het geheim achter 60 jaar huwelijk: ‘Laat elkaar vrij en geniet van het leven!’

Algemeen
60-jarig huwelijk Joop en Thecla van Grieken.
60-jarig huwelijk Joop en Thecla van Grieken. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

SCHAGEN - Tuinieren, kunstmarkten bezoeken, borrelen met vrienden... Echtpaar Joop en Thecla, beiden begin tachtig, staan nog volop in het leven. 27 maart was het echtpaar 60 jaar getrouwd. Wethouder Hans Heddes bezocht het diamanten bruidspaar namens de gemeente Schagen.

Joop en Thecla van Grieken vieren 60 jaar huwelijk

Genietend van de zon, elkaar, de mensen om je heen en het leven. Dat is het recept voor een goed huwelijk. “En blijven ademhalen,’’ zegt Joop nadat hij even een uurtje getuinierd heeft. De tuin van Joop en Thecla ziet eruit om door een ringetje te halen. “Joop is dan ook fervent tuinierder.

“We doen niet echt aan stilzitten,’’ vertelt Joop. Zijn vrouw Thecla is het daar helemaal mee eens. “Ons leven is altijd vol met werk, gezin en sociaal leven geweest. Dat houdt niet op als je ouder wordt,’’ vertelt Thecla, die er helemaal niet uitziet als iemand van begin tachtig. ‘’Ik heb de juiste genen” lacht ze, “net als de rest van mijn familie.”

Roeivereniging

Het gezamenlijke avontuur van Joop en Thecla begon in hun tienerjaren bij de plaatselijke roeivereniging RIC in Amsterdam. Doordeweeks trainen en in de weekenden wedstrijden roeien. “Daar waren altijd hele leuke feestjes, vooral na afloop van de wedstrijden. En zo hebben we elkaar leren kennen.’’ Het roeien is overigens een grote rol blijven spelen, want Joop is in de jaren negentig nog jaren voorzitter geweest van roeivereniging De Kop uit Schagen. 

Terug naar toen. Al snel kregen ze verkering en waren ze een stel. “Ik kuste Joop voor het eerst nadat hij me weg had gebracht naar mijn opleiding Schoevers,’’ zegt Thecla, wat Joop zich niet meer herinnert. “Het is zo lang geleden, dat weet ik niet meer. Dat is het jammere van ouder worden, je gaat dingen vergeten.’’

“Maar we hadden niet alleen oog voor elkaar hoor, we hadden beide een groot sociaal leven,” vertelt Thecla. “We gingen veel met gezamenlijke vrienden op stap, ook toen we eenmaal getrouwd waren en een woning betrokken op de Overtoom vlakbij het Leidseplein.” Het jonge stel betrad een inwoning wat toentertijd goed toeven was. “We wilden ook graag het huis uit en dit was een hele mooie oplossing.’’ 

Japanse tuin en koikarpers

Na zeven jaar huwelijk verhuisde het stel van Amsterdam naar Krommenie en daarna woonden ze 24 jaar lang met veel plezier in een heel groot huis in Julianadorp. “We houden van open ruimtes en veel groen. Het was daar heerlijk wonen. Joop heeft toen zelf een tuinontwerp gemaakt en laten uitvoeren. De tuin was werkelijk prachtig met waterpartijen en Japanse invloeden. We hebben er niet voor niets zo lang gewoond. Uiteindelijk zijn we in 2017 verhuisd naar Schagen. Met een prachtige tuin en grote vijver hebben we het hier prima naar ons zin.’’ De vijver neemt een mooie plek in waar de prachtige vissen volledig tot zijn recht komen. ‘’Goudvissen, windes en koikarpers. Het is een mengelmoes maar ze vinden het reuze gezellig samen,’’ vertelt Joop trots. 

Maatschappelijk werkzaam

Ondanks dat de jaren voorbij zijn gevlogen, heeft het echtpaar ontzettend veel om naar terug te kijken. “We hebben kinderen en kleinkinderen gekregen en daar zijn we heel dankbaar voor. En buiten ons sociale leven hebben we ook hard gewerkt.” Zo werkte Thecla vroeger op het secretariaat van het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis, maar stopte daarmee toen ze ging trouwen. “Dat was zo in die tijd. Ik ben pas weer gaan werken toen de jongste 4 jaar was. Dat was voor orthopedisch specialisten in het Zaans Medisch Centrum. Daar heb ik nog 28 jaar gewerkt.’’ Haar man Joop heeft vooral veel gereisd voor zijn werk. Wat begon in loondienst als procuratiehouder eindigde als eigenaar van een metaalbewerkingsbedrijf. “Computergestuurde metaalbewerkingsmachines voor onder andere vliegtuigbouw. Het waren mooie tijden, ik denk dat ik wel zes keer de wereld heb rondgereisd,’’ vertelt Joop.

Is het dan nu niet tijd om het wat rustiger aan te doen? ‘’Nee,” zeggen beiden direct. “Het leven is te leuk om achter de geraniums te gaan zitten. We hebben nog genoeg vrienden met wie wij kunstmarkten bezoeken en daarna gezamenlijk gaan borrelen. Maar ik geef wel toe dat we ons aanpassen aan onze fysiek. Waar we vroeger nog kilometers liepen, lopen we nu een blokje om.” Het recept om lang gelukkig te blijven is simpel. “Nieuwsgierig blijven in het leven, elkaar bij de tijd houden en laat elkaar vrij. Onze kinderen zeggen altijd, als jullie samen koken hebben jullie altijd woorden, maar dan weten we wel dat er iets lekkers op tafel komt.’’