Verkeersexamen Schagen; veilig de weg op!

Algemeen
Dankzij een gulle gift zijn er nu genoeg genummerde hesjes voor elke leerling.
Dankzij een gulle gift zijn er nu genoeg genummerde hesjes voor elke leerling. (Foto: Verkeersouders Schagen)

SCHAGEN - Links kijken, rechts kijken, hand uitsteken achterom kijken.... als je vaak op de fiets zit ben je dit gewend en weet je niet beter. Maar ben je beginnend weggebruiker, dan zit het nog niet in je automatische systeem. 

Speciaal voor deze jonge weggebruikers is er jaarlijks een theorie en en praktijk verkeersexamen. Maandag 11 april is het praktijk verkeersexamen voor maar liefst meer dan 300 leerlingen van groep zeven van verschillende basisscholen uit de gemeente Schagen.

Met het theorie-examen al op zak (dat is eind maart gehouden op de scholen), gaan de leerlingen maandag op hun stalen ros het praktijk examen doen. De fietsroute bestaat uit verschillende verkeerssituaties waarin zij hun skills moeten laten zien. Bij elke situatie staat een vrijwilliger die oplet of iedereen zich aan de verkeersregels houdt. 

Een van de vrijwilligers is Marisa Sneekes. Zij hoort bij de enthousiaste groep ouders die zich onder de naam ‘Verkeersouders Schagen’ inzet voor de verkeersveiligheid in de gemeente Schagen.

‘’Het is een ontzettend gezellig dag en als ouder zijnde geeft het een goed gevoel om te zien hoe die kinderen toch heel serieus met deze verkeerslessen bezig zijn. Sommige kinderen fietsen dagelijks al naar school, maar velen worden met de auto gebracht of komen juist lopend omdat ze vlakbij wonen. Die groep mist bepaalde vaardigheden. Met lesmateriaal op school gaan ze met sprongen vooruit. Als je dan ziet hoe ze het praktijkexamen afleggen dan voel je trots en bewondering.’’

Het examen is een stukje voorbereiding op de toekomst, als zij met de fiets naar de middelbare school gaan. “Je kunt de leerlingen maar beter op een veilige manier voorbereiden dan dat ze pas tijdens de middelbare school worden geconfronteerd met dode hoeken of met verkeersborden die ze niet kennen of over het hoofd zien.’’

Na het verkeersexamen duurt het ongeveer een week voordat de uitslag binnen is. Alle formulieren moeten met de hand worden ingevoerd dus dat kost tijd. Gelukkig slagen de meeste kinderen met vlag en wimpel en krijgen ze een diploma. Kinderen die nog extra aandacht nodig hebben mogen op initiatief van de school de route blijven oefenen. Wilt u als ouders ook oefenen? Kijk dan voor routes en meer informatie op: https://www.verkeersoudersschagen.nl/ of volg de groep op Facebook onder Veilig Verkeer Schagen.

Het is leerzaam maar ook erg gezellig!