Rush Rugbytoernooi voor scholieren brengt saamhorigheid

Algemeen
Davey Beuving (staat) en Tycho Roemburg (ligt) vinden rugby een vet coole sport en hopen dat er veel kinderen meedoen met het scholentoernooi. Met hoofd organisatie/ initiatiefnemer Erwin Visser.
Davey Beuving (staat) en Tycho Roemburg (ligt) vinden rugby een vet coole sport en hopen dat er veel kinderen meedoen met het scholentoernooi. Met hoofd organisatie/ initiatiefnemer Erwin Visser. (Foto: Rini Hagendijk )

SCHAGEN - “Rugby heeft de ‘wow’ factor!” Tycho Roemburg is enorm enthousiast. Samen met Davey Beuving (beiden op de foto) zijn ze verknocht aan het stoere spel. 13 mei doen ze mee aan het eerste Rush Rugby Scholentoernooi voor groepen 7 en 8. Ruim 30 basisscholen zijn aangeschreven door de club uit Schagen. Tycho en Davey hopen dat veel leerlingen mee gaan doen. 

“De stoerheid in combinatie met techniek vind ik super. Verder is er binnen het team een groot gevoel van samenzijn, we doen het met zijn allen. Verder is er veel respect naar iedereen toe. In de wedstrijd kunnen we er helemaal voor gaan en tackelen we anderen maar na de wedstrijd zijn we gewoon weer vrienden en dat voelt goed,’’ zegt Tycho.

De jonge sporter zit nu ongeveer een jaar op rugby bij Rugbyclub Rush in Schagen en afgelopen week heeft hij gehoord dat hij is aangenomen bij de Rugby Academy. Een echt talent dus.

Bij Davey is het rugbyspel er met de paplepel ingegoten. Zijn opa, papa, mama, stiefvader en oom rugbyen ook. “Ik rugby al sinds ik vier ben. Het is een vet coole sport en we kunnen iedereen gebruiken in ons team.’’

Rugby op school

Ze kijken dan ook ontzettend uit naar het scholentoernooi dat op vrijdag 13 mei plaatsheeft bij Rush. Een van de initiators van het toernooi is Dennis Verbruggen. Zij willen meer kinderen op een leuke en veilige manier kennis laten maken met rugby. Erwin Visser bezocht twee jaar geleden, voor corona, ruim 30 basisscholen in de gemeente Schagen met rugbyballen en vertelde over de sport. Daarna heeft hij instructeurs bij team Sportservice les gegeven in de rugbysport, die vervolgens weer langs scholen gingen voor instructies.

Grote saamhorigheid

Nu de regels omtrent corona versoepeld of zelfs niet meer van kracht zijn, kan het toernooi dan eindelijk plaatshebben. “Alle leerlingen van groepen 7 en 8 kunnen zich via hun leraar of lerares opgeven. We spelen partijen met 7 spelers tegen 7, jongens en meiden samen. We hebben de regels iets versoepeld, zodat iedereen het begrijpt en kan meespelen. Tijdens het toernooi zal er ook voldoende deskundige wedstrijdbegeleiding zijn en de ouders zijn natuurlijk van harte welkom om te kijken.” Naast het scholentoernooi zal er ook een demonstratiewedstrijd van de senioren te zien zijn.” Om het saamhorigheidsgevoel binnen de sport echt te beleven, wordt er ‘s avonds met iedereen gegeten en gezongen. Tot slot is er een prijsuitreiking waarbij iedereen een mooie herinnering meekrijgt. Het wordt dus echt een hele leuke, leerzame en gezellige dag.’’

Rennen, vangen, passen en tackelen

Leerzaam is het zeker, want rugby is niet een sport die we dagelijks bijvoorbeeld op televisie zien. “Het veld bestaat uit een speelveld wat net zo groot is als een voetbalveld.  Aan beide kanten ligt aan het einde van het speelveld een try-gebied. Ieder team bewaakt zijn eigen try gebied en probeert bij het andere try gebied te scoren. Dit doe je door snel naar de andere kant van het veld te rennen met de bal. Maar je mag getackeld worden, dus het kan zijn dat je niet ver komt. Dus gooi je de bal snel naar een medespeler. Moeilijkheidsgraad is dat je de bal altijd naar een speler achter je mag gooien en niet naar voren. Maar als je scoort, dan druk je de bal in het trygebied tegen de grond. Voor elke keer dat je scoort krijg je vijf punten. We spelen bij scholenrugby wel met aangepaste regels, zodat iedereen op veilige wijze mee kan doen.”

Ben je enthousiast geraakt? Dan mag je vier keer gratis meetrainen bij Rush om echt te kijken of het wat voor je is. Daarna gaat pas het lidmaatschap in.

Aanmelden

Opgeven kan via de leerkracht van de school en kan tot en met vrijdag 22 april (voor de meivakantie begint) De leerkracht geeft de teams per team op ( dit mogen ook teams zijn die niet compleet zijn, incomplete teams zullen samen gevoegd worden) per team wordt er een ouder als begeleider gevraagd. Geef de teams voor de meivakantie op, dit kun je doen op scholenrugby@rugbyclubrush.nl.. Het toernooi heeft plaats op vrijdag 13 mei van 15.00 tot 20.00 uur. 

Kijk voor meer informatie op: www.rugbyclubrush.nl.