Lintjesregen 2022 in Schagen

Algemeen
De heer Theo Wever is nu Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
De heer Theo Wever is nu Ridder in de Orde van Oranje Nassau. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

SCHAGEN - Burgemeester Marjan van Kampen-Nouwen reikte dinsdag 26 april  tijdens een rondrit door de gemeente Koninklijke onderscheidingen uit aan veertien inwoners van Schagen. Twaalf decorandi worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau en 2 tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Frans Potemans uit Callantsoog

Een groep oudere en alleenstaande dames uit C’oog, hebben voor de heer Frans Potemans een Koninklijke onderscheiding aangevraagd, met hulp van dames van de thuiszorg. Frans Potemans werd in januari 80 jaar, maar hij helpt de dames waar en wanneer het mogelijk is. Zonder hem zou zelfstandig wonen een probleem worden. Voor praktische zaken staat hij altijd klaar voor deze groep. Hij doet boodschappen, laat de hond uit, doet klusjes in en rond het huis. Hij wordt door deze groep ook wel de verbinder en grote bruggenbouwer van Callantsoog genoemd, want hij brengt mensen samen. Hij heeft oog voor wie extra aandacht nodig heeft en geeft dit dan ook. Hij maakt dan uitstapjes of gaat wandelen met ze.

Frans Potemans wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Ab Strampel uit Callantsoog

De heer Ab Strampel is begonnen als onderwijzer en ging in 2004 werken als directeur van diverse basisscholen in de kop van Noord-Holland. Zijn inzet ging daarbij veel verder dan alleen het uitoefenen van zijn functie. Hij was een van de grondleggers van de Stichting Surplus. De heer Strampel was de pionier die heeft laten te laten zien dat je als directeur een groot verschil kan maken in een schoolcultuur.

Als vrijwilliger is Ab Strampel actief in Callantsoog. Hij is penningmeester en voorzitter van de Stichting Callinger Erfgoed en de Stichting Beheer Callinger Erfgoed, vanaf 2008. Hij is voorzitter van de stichting de Omroeper, vanaf 2010.

Hij wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Adri de Wit uit ‘t Zand

De heer Adri de Wit is betrokken bij heel veel dorpsactiviteiten van ’t Zand.

Vanaf 1993 zet hij zich in als voorzitter voor de Stichting Stimulering Dorpsactiviteiten. In 1996 is hij voorzitter geworden van de Voetbalvereniging Geel Zwart. Hij is 12,5 jaar voorzitter geweest maar zet ik tot de dag van vandaag nog steeds in voor de vereniging. Vanaf 2014 tot heden is hij lid van het Comité pleinfeest en andere ad hoc comités. Naast dit alles is hij ook medewerker ledenadministratie van de RK parochie OLV Visitatie in ‘t Zand. Dit doet hij samen met zijn vrouw. Als lid van het comité Historie ‘Zand en Comité 75 jaar bevrijding ’t Zand doet hij veel onderzoek naar de historie van het dorp ’t Zand. In 2020 heeft Adri het secretariaat van de Melchior Stichting overgenomen, deze Stichting is opgericht ter ondersteuning van het Zijper Museum.

Adri de Wit wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Perry Vriend uit ‘t Zand

Als voorzitter van de Stichting Welzijnsvoorziening, vanaf 1996, wist de heer Perry Vriend wat er speelde in de samenleving én bij de ouderen toen hij in 2002 begon bij het CDA Zijpe tot 2012. In 2012 is hij begonnen met de oprichting van de Seniorenpartij Schagen. In 2013 is hij als fractievoorzitter van de door hem opgericht Seniorenpartij in de Raad van Schagen gekomen, tot op heden. Met deze partij hebben de ouderen een stem in de Raad, de heer Vriend is hierin een belangrijke factor met zijn kennis, ervaringen en netwerk.

Perry Vriend wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Karel van Geebergen uit ‘t Zand

De heer Geebergen is vanaf 1990 een actieve vrijwilliger in’t Zand. Voor het Hertenkamp in ’t Zand is hij vanaf 2015 actief. Voor de tennisvereniging ‘t Zand was hij van 2000 tot 2010 actief. Voor de toneelvereniging EMM is hij vanaf 2010 actief. Iedereen in ’t Zand weet wie Karel Geebergen is en dat hij altijd klaarstaat als zijn hulp gevraagd wordt.

Karel van Geebergen wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Ellie de Vogel uit ‘t Zand

Mevrouw Ellie de Vogel heeft 20 jaar lang gezorgd voor het reilen en zeilen van de zwemvereniging De Hartvrienden, van 1994-2015. Deze zwemvereniging heeft als doel het beoefenen en het bevorderen van zwemmen voor ex-hartpatienten of hartpatienten. Vanaf 2002 tot 2017 is ze secretaris geweest voor de ABVA/KABO (FNV). Van 2012 - 2020 heeft ze zich ingezet voor het Rode Kruis in Schagen, als een zeer gedreven en actieve vrijwilligster. Van 2013 tot 2018 was ze lid van de Wmo adviesraad Schagen en vanaf 2015 tot heden is ze secretaris van de Ouderenvereniging Zijpe.

Ellie de Vogel wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Chih Chun Wang uit Schagen

Van 2005 – 2018 was de heer Chih Chun Wang actief voor de Cliëntenraad GGZ Noord-Holland Noord, als lid en daarna als voorzitter. Van 2012 tot 2017 is hij mentor geweest bij de Stichting Mentorschap Noordwest en Midden, waar hij o.a. zorg droeg voor het onderhouden van contact tussen cliënt, zorgverlener, behandelaars en familie. Ook is hij sinds 2015 tot 29 maart 2022 voorzitter en raadslid van de Senioren Partij Schagen. Sinds 2016 is hij voorzitter van de bridgeclub Schagen, en is wedstrijdleider en indeler van de speelavonden. In 2019 begon hij als veiligheidsconsulent bij de ANBO. Hij bezoekt hiervoor mensen thuis voor een veiligheidscheck en geeft advies.

De heer Chih Chun Wang wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Willeke van Treuren-Hempel uit Schagen

Mevrouw Willeke van Treuren zet zich voor de Protestantse kerk in Schagen in vanaf 1974, samen met haar man Kees. Ze wordt ingezet bij het jeugdwerk, de rouw-en trouwdiensten, krantjes rondbrengen, bijdragen in de diensten

Vervolg op pagina 38.

 en koffieschenken. Ze is verantwoordelijk voor het digitaliseren van de diensten, zodat men in onder ander de afgelopen lockdowns vanuit huis de diensten in de kerk kon blijven volgen. Ze ging als vrijwilliger bij Wonen Plus Welzijn de bezorging van maaltijden coördineren vanaf 2018. Ze heeft 31 jaar, tot 2019, diverse taken bij de voetbalvereniging Schagen verricht: kantinedienst, sponsorcommissie en websitebeheer. Ook de Veteranen in Schagen mogen op haar inzet rekenen. Haar man Kees van Treuren is Veteraan, daarom begon ze in 2005 met haar inzet voor het Veteranencomité in Schagen. Ze is nog steeds een actief vrijwilliger voor de Veteranendag Schagen, die ieder jaar in Schagen wordt georganiseerd.

Willeke van Treuren-Hempel wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Kees van Treuren uit Schagen

Voor de Protestantse kerk in Schagen zet de heer Van Treuren zich vanaf 1974 in, samen met zijn vrouw Willeke. Betaald als koster en vrijwillig als technicus en kerkrentmeester. Voor de Watervrienden in Schagen is hij vanaf 1995 actief geweest. Met een korte tussenstop, van 2003-2007, hij had toen ander werk in Schagen, was hij tot 2012 hiervoor actief als bestuurslid en materiaalman. Voor het Herdenkingscomité Schagen is hij vanaf 2017 actief, ieder jaar zorgt hij ervoor dat het protocol op orde is. Voor de Veteranen is de heer Van Treuren vanaf 2005 actief. Omdat hij zelf veteraan is, weet hij wat er speelt in de gemeente Schagen bij de Veteranen. Rondom de Veterandag in Schagen is hij zeer actief, met het regelen en organiseren van deze bijeenkomst. Als vrijwilliger bij Wonen Plus Welzijn is hij vanaf 2018 actief als chauffeur.

De heer Van Treuren wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Fred Horeman uit Dirkshorn

De heer Horeman zet zich vanaf 2007 in voor de voetbalvereniging Dirkshorn. Hij is een zeer actieve vrijwilliger die met zijn vele (technische) kwaliteiten, zorg draagt voor het onderhoud van de VVV Dirkshorn. Hij is medeoprichter geweest voor de politieke partij HIB (Harenkarspel in Beweging). Hij was een van de initiatiefnemers van het project “Dorpsondersteuner” in Dirkshorn, van 2014 - 2017. Dit heeft ervoor gezorgd dat de Dorpsondersteuner (DO) een begrip werd in Dirkshorn en omgeving. Door zijn dorpsgenoten wordt hij gezien als een zeer sociaal man met een hart voor de dorpsgemeenschap.

De heer Fred Horeman wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Ria van Buitenen-Bartels uit Warmenhuizen

Al sinds 2005 zet mevrouw Van Buitenen zich ononderbroken in voor een zinvolle dagbesteding van de ouderen in de gemeente Schagen. Elke week coördineert en verzorgt zij handwerkmiddagen in meerdere buurtcentra en verzorgingstehuizen in de gemeente Schagen.

Van 2005 tot 2020 was zij coördinator EHBO op maat en was ze bestuurslid van het Rode Kruis. Op eigen initiatief zette zij de bestaande activiteiten onder eigen vlag voort, omdat Het Rode Kruis stopte met de activiteiten. Ze ging intensief op zoek naar sponsoren in de regio, en het lukte haar om de handwerkmiddagen met de vrijwilligsters in een stichting voort te zetten. Ook zet mevrouw Van Buitenen zich in voor nieuwkomers in de gemeente. Ze geeft Nederlandse taalondersteuning en zorgt voor de maatschappelijke inbedding van een gezin, bijvoorbeeld afspraken voor de tandarts en de huisarts. Ook coördineert zij sinds 2000 het inzamelen van kleding en alle mogelijke bruikbare goederen voor de bevolking van Transsylvanië in Roemenië.

Mevrouw Ria van Buitenen-Bartels wordt benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau.

Marjan Leijen uit Warmenhuizen

Voor de PvdA in de gemeente Schagen, en voormalige gemeente Harenkarspel, heeft mevrouw Marjan Leijen een belangrijke rol gehad. Op 29 maart 2022 nam zij afscheid als raadslid voor de PvdA. Mevrouw Leijen was raadslid in de voormalige gemeente Harenkarspel van 11 maart 2002 tot en met 1 december 2010. Voor de gemeente Schagen was zij raadslid  van 29 maart 2018 tot en met 29 maart 2022. In totaal is mevrouw Leijen ruim 12 jaar raadslid geweest voor de PvdA. 

Marjan Leijen wordt benoemd in tot lid in de Orde van Oranje Nassau.

Dirk Bruin uit Waarland

De heer Bruin was in 1981 een van de oprichters van Badpop, wat in 1989 een officiële Stichting werd en nog is. Hij was de secretaris tot 2006 en tot op heden is hij er vrijwilliger. Van 1976 tot 1986 organiseerde hij als lid van het Oranjecomité Waarland voor de inwoners van het dorp op Koninginnedag activiteiten. Voor de voetbal- en handbalvereniging Con Zelo in Waarland is hij vanaf 1963 lid, in 2002 werd hij scheidsrechter, maar was ook actief als trainer. Tot op heden is hij vrijwilliger. Voor de bouw van Sportpodium Waarland, de sporthal waar Con Zelo traint, is hij als vrijwilliger belangeloos heel veel uur aan het werk geweest, dat was van 2019-2020. Van 2019 tot heden voert hij iedere maandagochtend het terreinonderhoud voor de vereniging op het Sportpark uit. Voor IW3, een organisatie die jaarlijks sociale activiteiten in het dorp organiseert, was hij van 1994-2014 actief. Er werden binnen en buiten activiteiten activiteiten georganiseerd.

De heer Bruin wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Theo Wever uit Waarland

Van 1987 tot 2020 was de heer Theo Wever directeur van de Wever Bouwgroep in Waarland. Vanaf 2020 is hij geen directeur meer, maar nog wel adviseur binnen het bedrijf. Met zijn bouwbedrijf heeft hij in Nederland mooie projecten mogen afronden, en heeft met zijn bedrijf ook verenigingen in het dorp kunnen sponseren. Voor Bouwend Waarland is de heer Wever vanaf 2006 actief. Bouwend Waarland is een initiatief van de heer Wever en is opgericht om te zorgen voor de instandhouding van de leefbaarheid, vitaliteit en voorzieningen. Hij is een groot voorstander voor maatschappelijk ondernemen in Waarland, voorbeeld is dat hij voor jongeren financieel garant wil staan bij het kopen van hun huis, in een samenwerking van Collectief Particulier opdrachtgeversschap. Maar ook landelijk was de heer Wever actief, bij Stichting Bouwgarant van 2008 - 2020. Stichting Bouwgarant is het grootste keurmerk van de bouw in Nederland. De heer Wever is de initiatiefnemer van de Sporthal in Waarland, hij zag de noodzaak voor de verenigingen van een nieuw gebouw en heeft dit ook gerealiseerd in 2020. In Waarland is hij actief voor diverse stichtingen en verenigingen, onder andere de Stichting Sportpodium en de Begrafenisvereniging.

De heer Theo Wever wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Groot scherm laat de ontvanger van de onderscheidingen zien tijdens de uitreiking van de onderscheidingen.
Uitreiking Koninklijke onderscheiding voor de heer Theo Wever, ridder.