Afbeelding
(Foto: Sander Beerse)

Ernst Jansz in Cultuurkerkje Oudesluis

12 mei, 14:56 Algemeen

OUDESLUIS - Op zaterdag 28 mei treedt Ernst Jansz op in het Cultuurkerkje in Oudesluis. Het optreden van de muzikant, die onder meer bekend is als oprichter van Doe Maar, staat in het teken van Bob Dylan.

Men kan Jansz ook kennen van zijn samenwerkingen met Boudewijn de Groot en Bram Vermeulen. Met deze twee toerde hij vele jaren door de lage landen. Zijn optreden in het Cultuurkerkje heeft niet alleen te maken voorgaande successen, maar ook met Bob Dylan, die een rode draad is in Ernst Jansz’ muziekleven.

CCC Inc.

In 1967 trad Jansz toe tot CCC Inc., het voormalige huisorkest van Paradiso en de Melkweg. Hij verruilde Amsterdam voor een boerderij in Neerkant, waar de hele band, inclusief vrouwen en kinderen als een commune samenleefde. De band werd zodoende een boegbeeld van de hippiecultuur van de jaren ‘70. Eind 1972 trad CCC in Anna Paulowna op bij een Derde Wereld Manifestatie georganiseerd door Jongerensoos ‘De Ark’.

Doe Maar

Volgens de Nederlandse Pop-Encyclopedie OOR is Doe Maar verantwoordelijk voor de volwassenwording van de Nederpop. Doe Maar werd in 1978 opgericht door Ernst Jansz en ontwikkelde zich tot het boegbeeld van de Nederlandstalige popmuziek.

Ernst Jansz en Henny Vrienten waren, met ieder een eigen stijl van songschrijven, de grote tieneridolen. Gillende en flauwvallende meisjes beheersten hun leven. Opmerkelijke nummers van Jansz uit die tijd waren onder meer Ruma Saya en Tijd genoeg.

Bob Dylan 80 jaar

Op 24 mei 2021 werd Dylan 80 jaar. Dylan is mogelijk de belangrijkste popmuzikant en tekstdichter van de afgelopen zestig jaar en een cultureel-maatschappelijk icoon die geen gelijke kent. In 2016 kreeg hij de Nobelprijs voor de Literatuur “voor het scheppen van nieuwe poëtische uitdrukkingsvormen in de grote Amerikaanse zangtraditie”, aldus de jury. Velen hebben zich gewaagd aan het vertalen van de soms mysterieuze teksten die Dylan schreef. Slechts enkelen slaagden daarin.

Jansz vertaalt Dylan

Iemand die zich goed kan inleven in de psyche van een idool is ervaringsdeskundige Ernst Jansz zelf. Hordes flauwvallende meisjes die uitkeken naar hem. Waanzinnige taferelen bij Doe Maar optredens. Jansz heeft het allemaal meegemaakt, net als Dylan. Van jongs af aan werd Ernst Jansz geïnspireerd door Dylan.

In de jaren 2008 & 2009 vertaalde Jansz twaalf teksten van Dylan. Aan een goede vriend deelde hij dit in brieven. Het werk werd gebundeld in een boek. Hij beschreef zijn twijfels, zijn enthousiasme en zijn zoektocht naar achtergronden. Dit boek kreeg de titel Dromen van Johanna, evenals de gelijknamige cd, de dvd en de theatertournee. Het werd geen Nobelprijs, maar Jansz’ cd kreeg wel een Edison-nominatie.

Op zaterdag 28 mei 2022 treedt Ernst Jansz op in Cultuurkerkje Noorderweg 15, 1757 PC Oudesluis. Het optreden start rond 20:00. Tickets zijn verkrijgbaar bij de ingang, of kunnen gereserveerd worden via www.cultuurkerkje.nl/kaartverkoop/. Meer informatie over het optreden is te vinden op www.ernstjanzs.com

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Schagen

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
OVNH: Drystack Beste Onderneming van 2022 (MKB-Klein) Algemeen 25 mei, 20:47
Afbeelding
OVNH: TommyTomato Beste Onderneming van 2022 (De Belofte) Algemeen 25 mei, 19:30
Afbeelding
Kindervakantieweek Humanitas ‘een vakantie voor ieder kind’ Algemeen 25 mei, 17:40
Afbeelding
Vier Blauwe Vlaggen voor stranden in Schagen Algemeen 25 mei, 15:37
Afbeelding
Open tafeltennistoernooi 2e Pinksterdag Sport 25 mei, 15:15
Afbeelding
Lenteloop in Burgerbrug Algemeen 25 mei, 12:57
Afbeelding
Atletiekfestijn Sport 25 mei, 12:56
Afbeelding
Vernuft en stilte in de eendenkooi Algemeen 25 mei, 12:39
Afbeelding
Hoe willen inwoners van gemeente Schagen geïnformeerd worden? Algemeen 25 mei, 10:37
Afbeelding
Reizend Alzheimer Café Nieuwe Niedorp Algemeen 24 mei, 09:05
Afbeelding
Koe in sloot in Schagen 112-nieuws 24 mei, 04:27
Afbeelding
Alzheimer Café Schagen in De Bron Algemeen 23 mei, 16:20
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Arno Vriesman uit Schagen Algemeen 23 mei, 15:50
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief