Margreet Frohwijn en Rita Morsch met de aanhangwagen voor natuurschatten.
Margreet Frohwijn en Rita Morsch met de aanhangwagen voor natuurschatten. (Foto: Tini te Kloeze)

Natuurmonumenten zoekt ‘praatjesmakers’ voor Zwanenwater

Algemeen

REGIO - Ben jij een échte praatjesmaker? En hou je ervan om bezoekers wegwijs te maken en mooie natuurverhalen te vertellen? Word dan vrijwilliger bij het prachtige Zwanenwater wat valt onder Natuurmonumenten.

Margreet Frowijn en Rita Morsch zijn al jaren vrijwilliger bij het Zwanenwater. Vol enthousiasme vertellen ze over de dagen dat zij weer ‘ mogen’ vertellen aan gasten die het prachtige natuurgebied bezoeken.

Nieuwe wereld

“Geen enkele dag is hetzelfde. Het is zo leuk om te vertellen over alles wat er leeft en speelt in het Zwanenwater, dat je merkt dat mensen daar goed op reageren. Ze maken bijvoorbeeld foto’s van wat ze hebben gezien of opgemerkt en ze gaan echt letten op bepaalde dieren of planten waar wij ze over verteld hebben,’’ zegt Margreet lachend. Zij is al bijna 16 jaar vrijwilliger bij het Zwanenwater. ‘’Ik kom uit Callantsoog en het natuurgebied voelt echt als thuiskomen. Ondanks dat ik hier elke maand wel ben, leer of zie ik iets nieuws. Er zijn zoveel diersoorten en bloemen- en plantensoorten. Als je echt goed kijkt, dan gaat er een nieuwe wereld voor je open.’’

Zoek de natuurschat

Rita Morsch is het daar roerend mee eens. Als 70plusser geniet zij volop van wat de natuur biedt en vindt ze het heerlijk om natuurliefhebbers bij te praten over het Zwanenwater. “Als bezoekers naar de tipkar komen waar wij staan met informatie en leuke natuurweetjes, vind ik het altijd leuk om de kinderen erbij te betrekken. Soms zie je aan de gezichtjes dat ze mee moeten met hun ouders om te wandelen. Als ik ze dan een opdracht meegeef, bijvoorbeeld zoek deze prachtige bloem en maak er een foto van, dan zie je ze helemaal glunderen. Vooral als het ook gelukt is en ze de foto direct bij terugkomst laten zien.’’

Word praatjesmaker

Zowel Margreet als Rita hopen dan ook dat er weer leuke ‘praatjesmakers’ bij komen om het Zwanenwater te promoten onder haar bezoekers. Middenin de prachtige natuur van het Zwanenwater ga je het gesprek aan met bezoekers, vertel je mooie natuurverhalen, vertel je natuurweetjes, wijs je de bezoekers op wat er te zien is op dat moment in het gebied. En je vraag of bezoekers geïnteresseerd zijn in een lidmaatschap.

“Je bent echt een ambassadeur van de natuur en het Zwanenwater. Het is een hele leuke manier om buiten te zijn, mensen te ontmoeten met dezelfde interesse en om gezellig te kletsen over de natuur. Als je aan de slag gaat krijg je een korte training hoe je op een leuke manier leden kan werven”, vertelt boswachter Mariska van der Leij, die sinds februari is aangesteld als boswachter voor onder meer het Zwanenwater. “Leden werven is echt een belangrijke onderdeel van de ambassadeurs.”

“Je staat in de weekenden tussen eind april en eind oktober, op zaterdag en/of zondag, en bepaalt zelf hoe vaak je staat. Bijvoorbeeld om de week, 1x per maand of een paar keer per jaar en of je een dagdeel of hele dag staat. In overleg met de andere vrijwilligers wordt het rooster bepaald,’’ aldus Mariska. Maar geloof mij, als je eenmaal bent geweest raak je eraan verslingerd en geef je je op voor meerdere dagen.’’

Tipkar

Zo is het ook gegaan met Rita, die begon als vrijwilliger natuurbeheer. “ Ik ben nu een aantal jaar verder en heb mijn pakket uitgebreid met zondagen bij de tipkar staan als praatjesmaker en ik organiseer wandelingen door het Zwanenwater. Het geeft zoveel voldoening, dat je steeds meer wilt doen en betekenen,’’ vertelt Rita enthousiast.

De groep bestaat inmiddels uit 12 man die wat leeftijd betreft zeer gemêleerd is. “De jongste is in de dertig en de oudste is midden 70. Zoals je ziet speelt leeftijd geen rol. Het gaat om je enthousiasme voor de natuur, het lekker kunnen en willen kletsen met bezoekers en hen van informatie en kennis voorzien.’’

Waarom het Zwanenwater

Dit prachtige natuurgebied aan de rand van Callantsoog is niet in 1 zin te omschrijven. Het Zwanenwater is een 604 hectare groot natuurgebied van de Vereniging Natuurmonumenten. Het Zwanenwater bestaat uit vochtige duinvalleien, duinen met duingraslanden, duinheide en duinmeren. Daarnaast zijn er talloze diersoorten aanwezig die je niet in één middag hebt gespot. denk aan vogels, insecten, vlinders en meer.

‘’Wandelen door het Zwanenwater en echt de natuur in en kijken wat je ziet zijn twee verschillende dingen. Als je komt om te wandelen omdat het mooi is en schoon, prima. Maar dan mis je een hoop. Sta eens stil en kijk naar alle soorten bomen en wat daarin leeft. Kijk eens om je heen naar alle bloemen, planten en struiken. Probeer eens in de lucht te kijken naar welke vogels er rondvliegen of zwemmen. Ik durf te wedden dat je dan pas echt de schoonheid van het Zwanenwater ziet. En als je eenmaal door die bril kijkt, wil je alleen maar meer zien en weten,’’ zegt Margreet.

“Laatst kwam er iemand bij de tipkar die een foto had gemaakt van aardappelgal. Hij wist niet wat het was en vroeg aan mij of ik het kende. Ik zag de foto en kon gelijk meer vertellen. Dat is de meerwaarde van praatjesmaker zijn. Je geeft mensen echt wat mee,’’ vertelt Rita. “Maar je hoeft echt niet alles over planten en dieren te weten als praatjesmaker in het Zwanenwater”, vertelt Mariska. “Je leert vanzelf steeds meer van je collega’s.”

Hebben de dames u enthousiast gemaakt en wilt u meer informatie over ‘praatjesmaker’ worden? Stuur dan een e-mail naar: zwanenwater@natuurmonumenten.nl.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Schagen

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
‘Het contrast maakt het mooi en spannend’ Algemeen 23 jun, 12:02
Afbeelding
Simfraude dupeert inwoner (69) uit Schagen voor €7.500 Algemeen 23 jun, 09:50
Afbeelding
Verkeersveiligheid voor RKBS De Vogelweid Algemeen 23 jun, 09:37
Afbeelding
Tas’82 prijsuitreiking Algemeen 23 jun, 07:00
Afbeelding
Orgelconcert Tjeerd van der Ploeg in de Schager St. Christoforuskerk Algemeen 22 jun, 18:59
Afbeelding
Laatste weekend Ku(n)stroute Zijpe aan Zee Algemeen 22 jun, 16:08
Afbeelding
Vrijwilligers gezocht tegen zomereenzaamheid Algemeen 22 jun, 15:32
Afbeelding
Raad steunt plannen voor bouw 203 woningen Algemeen 22 jun, 14:44
Afbeelding
Bijeenkomst ‘Vermoeid bij en na kanker’ Algemeen 22 jun, 11:49
Afbeelding
E-bike toertocht door de regio Algemeen 21 jun, 13:05
Afbeelding
Kofferbakmarkt bij Magnushof Algemeen 21 jun, 12:43
Afbeelding
Motorfiets in botsing met auto in Sint Maartensvlotbrug 112-nieuws 20 jun, 21:17
Afbeelding
Dit zijn de eerste namen van Popweekend Schagen Algemeen 20 jun, 18:19
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief