Margreet Frohwijn en Rita Morsch met de aanhangwagen voor natuurschatten.
Margreet Frohwijn en Rita Morsch met de aanhangwagen voor natuurschatten. (Foto: Tini te Kloeze)

Natuurmonumenten zoekt ‘praatjesmakers’ voor Zwanenwater

Algemeen

REGIO - Ben jij een échte praatjesmaker? En hou je ervan om bezoekers wegwijs te maken en mooie natuurverhalen te vertellen? Word dan vrijwilliger bij het prachtige Zwanenwater wat valt onder Natuurmonumenten.

Margreet Frowijn en Rita Morsch zijn al jaren vrijwilliger bij het Zwanenwater. Vol enthousiasme vertellen ze over de dagen dat zij weer ‘ mogen’ vertellen aan gasten die het prachtige natuurgebied bezoeken.

Nieuwe wereld

“Geen enkele dag is hetzelfde. Het is zo leuk om te vertellen over alles wat er leeft en speelt in het Zwanenwater, dat je merkt dat mensen daar goed op reageren. Ze maken bijvoorbeeld foto’s van wat ze hebben gezien of opgemerkt en ze gaan echt letten op bepaalde dieren of planten waar wij ze over verteld hebben,’’ zegt Margreet lachend. Zij is al bijna 16 jaar vrijwilliger bij het Zwanenwater. ‘’Ik kom uit Callantsoog en het natuurgebied voelt echt als thuiskomen. Ondanks dat ik hier elke maand wel ben, leer of zie ik iets nieuws. Er zijn zoveel diersoorten en bloemen- en plantensoorten. Als je echt goed kijkt, dan gaat er een nieuwe wereld voor je open.’’

Zoek de natuurschat

Rita Morsch is het daar roerend mee eens. Als 70plusser geniet zij volop van wat de natuur biedt en vindt ze het heerlijk om natuurliefhebbers bij te praten over het Zwanenwater. “Als bezoekers naar de tipkar komen waar wij staan met informatie en leuke natuurweetjes, vind ik het altijd leuk om de kinderen erbij te betrekken. Soms zie je aan de gezichtjes dat ze mee moeten met hun ouders om te wandelen. Als ik ze dan een opdracht meegeef, bijvoorbeeld zoek deze prachtige bloem en maak er een foto van, dan zie je ze helemaal glunderen. Vooral als het ook gelukt is en ze de foto direct bij terugkomst laten zien.’’

Word praatjesmaker

Zowel Margreet als Rita hopen dan ook dat er weer leuke ‘praatjesmakers’ bij komen om het Zwanenwater te promoten onder haar bezoekers. Middenin de prachtige natuur van het Zwanenwater ga je het gesprek aan met bezoekers, vertel je mooie natuurverhalen, vertel je natuurweetjes, wijs je de bezoekers op wat er te zien is op dat moment in het gebied. En je vraag of bezoekers geïnteresseerd zijn in een lidmaatschap.

“Je bent echt een ambassadeur van de natuur en het Zwanenwater. Het is een hele leuke manier om buiten te zijn, mensen te ontmoeten met dezelfde interesse en om gezellig te kletsen over de natuur. Als je aan de slag gaat krijg je een korte training hoe je op een leuke manier leden kan werven”, vertelt boswachter Mariska van der Leij, die sinds februari is aangesteld als boswachter voor onder meer het Zwanenwater. “Leden werven is echt een belangrijke onderdeel van de ambassadeurs.”

“Je staat in de weekenden tussen eind april en eind oktober, op zaterdag en/of zondag, en bepaalt zelf hoe vaak je staat. Bijvoorbeeld om de week, 1x per maand of een paar keer per jaar en of je een dagdeel of hele dag staat. In overleg met de andere vrijwilligers wordt het rooster bepaald,’’ aldus Mariska. Maar geloof mij, als je eenmaal bent geweest raak je eraan verslingerd en geef je je op voor meerdere dagen.’’

Tipkar

Zo is het ook gegaan met Rita, die begon als vrijwilliger natuurbeheer. “ Ik ben nu een aantal jaar verder en heb mijn pakket uitgebreid met zondagen bij de tipkar staan als praatjesmaker en ik organiseer wandelingen door het Zwanenwater. Het geeft zoveel voldoening, dat je steeds meer wilt doen en betekenen,’’ vertelt Rita enthousiast.

De groep bestaat inmiddels uit 12 man die wat leeftijd betreft zeer gemêleerd is. “De jongste is in de dertig en de oudste is midden 70. Zoals je ziet speelt leeftijd geen rol. Het gaat om je enthousiasme voor de natuur, het lekker kunnen en willen kletsen met bezoekers en hen van informatie en kennis voorzien.’’

Waarom het Zwanenwater

Dit prachtige natuurgebied aan de rand van Callantsoog is niet in 1 zin te omschrijven. Het Zwanenwater is een 604 hectare groot natuurgebied van de Vereniging Natuurmonumenten. Het Zwanenwater bestaat uit vochtige duinvalleien, duinen met duingraslanden, duinheide en duinmeren. Daarnaast zijn er talloze diersoorten aanwezig die je niet in één middag hebt gespot. denk aan vogels, insecten, vlinders en meer.

‘’Wandelen door het Zwanenwater en echt de natuur in en kijken wat je ziet zijn twee verschillende dingen. Als je komt om te wandelen omdat het mooi is en schoon, prima. Maar dan mis je een hoop. Sta eens stil en kijk naar alle soorten bomen en wat daarin leeft. Kijk eens om je heen naar alle bloemen, planten en struiken. Probeer eens in de lucht te kijken naar welke vogels er rondvliegen of zwemmen. Ik durf te wedden dat je dan pas echt de schoonheid van het Zwanenwater ziet. En als je eenmaal door die bril kijkt, wil je alleen maar meer zien en weten,’’ zegt Margreet.

“Laatst kwam er iemand bij de tipkar die een foto had gemaakt van aardappelgal. Hij wist niet wat het was en vroeg aan mij of ik het kende. Ik zag de foto en kon gelijk meer vertellen. Dat is de meerwaarde van praatjesmaker zijn. Je geeft mensen echt wat mee,’’ vertelt Rita. “Maar je hoeft echt niet alles over planten en dieren te weten als praatjesmaker in het Zwanenwater”, vertelt Mariska. “Je leert vanzelf steeds meer van je collega’s.”

Hebben de dames u enthousiast gemaakt en wilt u meer informatie over ‘praatjesmaker’ worden? Stuur dan een e-mail naar: zwanenwater@natuurmonumenten.nl.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Schagen

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Amaryllissenbollenactie voor het goede doel Algemeen 1 dec, 13:27
Afbeelding
Financiële zorgen? Roep de hulp in van Wonen Plus Welzijn Algemeen 1 dec, 11:32
Afbeelding
Twee maanden lang de handen uit de mouwen voor Oekraïne Algemeen 30 nov, 14:52
Afbeelding
Een mini-maatschappij, want ze horen erbij Algemeen 30 nov, 13:44
Afbeelding
Zappsport bezocht Schagen Algemeen 30 nov, 10:48
Afbeelding
Anouk Gielen lijsttrekker GroenLinks Noord-Holland Algemeen 30 nov, 09:20
Afbeelding
Auto van dijk gereden 112-nieuws 30 nov, 07:20
Afbeelding
‘Je kiest er niet voor om uitgekotst te worden door de maatschappij’ Algemeen 29 nov, 14:34
Afbeelding
Virgil van Dijk, de rots in de branding van Oranje Oranje 29 nov, 11:00
Afbeelding
Tijd voor welluidende kerstconcerten Algemeen 29 nov, 09:39
Afbeelding
Fietser aangereden op Kogerlaan 112-nieuws 29 nov, 09:00
Afbeelding
Oranje in Qatar: matige start kan leiden tot groot succes Oranje 28 nov, 15:00
Afbeelding
Dirkshorner meet zich in Gdansk met de wereldtop uit zijn vak Algemeen 28 nov, 14:58
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Schagen

Op Rodi Schagen volg je het laatste nieuws uit Schagen. Rodi Schagen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Schagen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Schagen in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief