Marken, 2 november 2016, oefening Waterwolf Mark. Op de dijk bij Katwoude wordt door Defensie en het Hoogheemraadsschap zandzakken gelegd.
Marken, 2 november 2016, oefening Waterwolf Mark. Op de dijk bij Katwoude wordt door Defensie en het Hoogheemraadsschap zandzakken gelegd. (Foto: Phil Nijhuis)

Meerdaagse oefening op diverse locaties in West-Friesland

Algemeen

SCHAGEN - Van 16 tot 20 mei aanstaande oefenen militairen van de genie en crisismedewerkers van het hoogheemraadschap op diverse locaties in West-Friesland. Op verschillende plekken zullen zich gefingeerde noodsituaties voordoen. Met een civiel-militaire samenwerking worden deze watersnoodsituaties het hoofd geboden.

De oefening maakt onderdeel uit van een intensief gezamenlijk trainings- en opleidingstraject van hoogheemraadschap en Defensie. Doel van de oefening is vertrouwd te raken met elkaars processen en werkwijzen, alsmede elkaars ervaring en materieel.

Locaties

Er zal geoefend worden op diverse plekken in de gemeenten Schagen, Medemblik, Enkhuizen, Stede Broec en Drechterland. Het betreft dan diverse noodsituaties, waarbij pompmateriaal moet worden aangevoerd en opgebouwd, een dijk moet worden beschermd tegen wateroverslag en delen van polders moeten worden gecompartimenteerd. De betreffende gemeenten en de veiligheidsregio zijn op de hoogte van deze oefening. Ter plaatse van de oefenlocaties zal het verkeer indien nodig worden omgeleid.

Zichtbaarheid

De aanwezigheid van militairen en waterschappers en hun respectievelijke voertuigen en materialen zullen in het oog springen. Zowel hoogheemraadschap als Defensie hechten waarde aan een zo groot mogelijke openheid. Daarom wordt deze oefening van te voren aangekondigd. 

Noodsituatie

“Echter kan zich ten alle tijde een noodsituatie rondom water voordoen, waarbij het hoogheemraadschap de assistentie en expertise van de genie moet inroepen. Tijdens de oefening proberen wij de overlast te beperken, maar geheel voorkomen kunnen wij dit niet”, laat een woordvoerder van het Hoogheemraadschap weten.


Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Schagen

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Brand op boot in Schagen 112-nieuws gisteren
Afbeelding
Fotowandeling door natuurgebied Zwanenwater Algemeen 28 jun, 14:30
Afbeelding
Laatste wijkenloop door Muggenburg Algemeen 28 jun, 12:49
Afbeelding
Popweekend Schagen 2022: Dit moet je weten Uitgaan 28 jun, 11:25
Afbeelding
Vraag vóór 1 september huur- of zorgtoeslag aan Algemeen 28 jun, 10:26
Afbeelding
Rommelmarkt bij Korenmolen De Hoop Algemeen 28 jun, 10:25
Afbeelding
Wie wordt de Klimaatburgemeester van Schagen? Algemeen 28 jun, 10:01
Afbeelding
Ga op zoek naar vleermuizen in Eendenkooi Algemeen 28 jun, 09:38
Afbeelding
Van bloedheet naar kletsnat op Indian Summer festival Algemeen 26 jun, 12:57
Afbeelding
Ruiter en paard te water Hemkewerfweg 112-nieuws 25 jun, 18:10
Afbeelding
‘Rockdominee’ Jan Andries de Boer komt met U2-dienst Algemeen 25 jun, 08:00
Afbeelding
Zwerven door onontdekt Zwanenwater Algemeen 24 jun, 15:34
Afbeelding
Alzheimer Café Schagen in De Bron Algemeen 24 jun, 13:22
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Schagen

Op Rodi Schagen volg je het laatste nieuws uit Schagen. Rodi Schagen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Schagen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Schagen in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief