Meerdaagse oefening op diverse locaties in West-Friesland

Algemeen
Marken, 2 november 2016, oefening Waterwolf Mark. Op de dijk bij Katwoude wordt door Defensie en het Hoogheemraadsschap zandzakken gelegd.
Marken, 2 november 2016, oefening Waterwolf Mark. Op de dijk bij Katwoude wordt door Defensie en het Hoogheemraadsschap zandzakken gelegd. (Foto: Phil Nijhuis)

SCHAGEN - Van 16 tot 20 mei aanstaande oefenen militairen van de genie en crisismedewerkers van het hoogheemraadschap op diverse locaties in West-Friesland. Op verschillende plekken zullen zich gefingeerde noodsituaties voordoen. Met een civiel-militaire samenwerking worden deze watersnoodsituaties het hoofd geboden.

De oefening maakt onderdeel uit van een intensief gezamenlijk trainings- en opleidingstraject van hoogheemraadschap en Defensie. Doel van de oefening is vertrouwd te raken met elkaars processen en werkwijzen, alsmede elkaars ervaring en materieel.

Locaties

Er zal geoefend worden op diverse plekken in de gemeenten Schagen, Medemblik, Enkhuizen, Stede Broec en Drechterland. Het betreft dan diverse noodsituaties, waarbij pompmateriaal moet worden aangevoerd en opgebouwd, een dijk moet worden beschermd tegen wateroverslag en delen van polders moeten worden gecompartimenteerd. De betreffende gemeenten en de veiligheidsregio zijn op de hoogte van deze oefening. Ter plaatse van de oefenlocaties zal het verkeer indien nodig worden omgeleid.

Zichtbaarheid

De aanwezigheid van militairen en waterschappers en hun respectievelijke voertuigen en materialen zullen in het oog springen. Zowel hoogheemraadschap als Defensie hechten waarde aan een zo groot mogelijke openheid. Daarom wordt deze oefening van te voren aangekondigd. 

Noodsituatie

“Echter kan zich ten alle tijde een noodsituatie rondom water voordoen, waarbij het hoogheemraadschap de assistentie en expertise van de genie moet inroepen. Tijdens de oefening proberen wij de overlast te beperken, maar geheel voorkomen kunnen wij dit niet”, laat een woordvoerder van het Hoogheemraadschap weten.