Van links naar rechts Sam Snaas, Max Hopmans en Noa Visser en gehurkt Peter Visser.
Van links naar rechts Sam Snaas, Max Hopmans en Noa Visser en gehurkt Peter Visser. (Foto: aangeleverd)

Genieten van de omgeving tijdens de Stepelfstedentocht

Algemeen

SCHAGEN - Wie zegt dat steppen alleen voor kinderen is, krijgt het aan de stok met Peter Visser. De 68-jarige postbode doet op 5 juni voor de 33ste keer mee aan de Bolsward Stepelfstedentocht, die op 5 juni plaatsvindt.

In zijn team zitten ook Max Hopmans (rijdt voor de 7de keer mee), Sam Snaas (rijdt voor de 3de keer mee) en zijn kleindochter Noa Visser. Laatstgenoemde wordt dit jaar 16 en doet voor het eerst mee. Zij worden vergezeld door meer dan 300 anderen die zich volgens de website van de stepelfstedentocht hebben ingeschreven.

210 kilometer 

De tocht der tochten wordt niet alleen geschaatst of gefietst. Hij wordt tevens al 34 jaar gestept. Op wielen van 12,5 inch is het flink afzetten geblazen. Ook voor de ervaren stepper Peter is het een pittige opgave. De rit neemt de deelnemers mee langs 11 steden in Friesland en is 210 kilometer lang. Een tocht die niet zonder te trainen afgelegd kan worden. “Ondanks dat ik wekelijks de step pak, is deze rit echt een leuke uitdaging,’’ zegt Peter. “Wij steppen elke zondag een rondje van ongeveer 50 kilometer. Dan voel je dat je echt gestept hebt. Maar als je eenmaal in het ritme zit, voel je geen verschil tussen 50 of 80 kilometer.”

Goede afzet

Steppen is namelijk iets wat je moet leren. “Als je teveel en te hard afzet voel je veel te snel je beenspieren en ben je na 10 kilometer al kapot. Het is de bedoeling dat je je snelheid behoud en dat je voet zo min mogelijk de grond raakt tijdens je afzet. Je gebruikt als het ware je tenen. Precies op het goede moment afzetten is de sleutel voor een heerlijke steprit.”

Trainen door weer en wind

Voor zijn kleindochter Noa is de 11stedentocht van komende juni de vuurdoop. Zij heeft zich goed voorbereid door wekelijks met haar opa, Max en Sam op de step te stappen voor een flinke rit door de polders. Het afgelopen jaar is er elke zondag flink getraind, weer of geen weer, de step was hun beste vriend. “Je moet onder elke weertoestand trainen, want je hebt geen idee wat de weersvoorspelling op die dag is. In zijn ogen doet Noa het hartstikke goed. “Ze traint echt lekker mee en laatst hadden we een toertocht gemaakt van 87  kilometer. Ze had geen centje pijn.’’ 

‘Stepvoets’ naar school

Maar waarom steppen? ‘’Zolang ik me kan herinneren step ik al,’’ vertelt Peter. Als kind hadden we het thuis niet breed en moest ik op de step naar school. Van Eenigenburg naar Krabbendam is toch zo’n 2,5 kilometer. Een heerlijk stuk om te rijden. Later als tiener deed ik mee aan een steprace in Schagen en toen kreeg ik de smaak echt te pakken. Zowel individueel als op de duostep, niets was mij te gek. Vele weekenden ging in naar wedstrijden die door heel Nederland werden gereden.  Ik merkte dat ik competitief werd en ging aan wedstrijden meedoen. Vele wedstrijden en koersen heb ik gewonnen. Ik ben zelfs Nederlands Kampioen geweest met estafette-rijden. Blijkbaar ben ik hier dus goed in.’’

Klapband

De gemiddelde snelheid op de step is niet verkeerd. “Als je in de flow zit en lekker stept, kun je zo een kleine 25 kilometer per uur gaan. Mijn schoonvader ging een flink aantal jaar geleden een keer mee tijdens een tocht, voor als ik een klapband kreeg. Hij reed op een gewone fiets. Hij hield mij uiteindelijk niet bij. We reden toen gemiddeld 23 kilometer per uur. Nu zijn er betere steps met goede banden. Als je echt snelheid maakt rijd je ruim 30 kilometer per uur. 

Prachtige steprondes

De 68-jarige postbode stept in ieder geval naar zijn pensioen toe . “Als ik meer vrije tijd hebt en gepensioneerd ben,  kan ik nog meer steppen. Het is een heerlijke uitlaatklep en het houdt je gezond. Misschien dat ik wel weer wedstrijden ga rijden. Er zijn namelijk diverse leeftijdscategorieën, dan zit je fijn bij leeftijdsgenoten. Maar eerst de Stepelfstedentocht op de 12,5 inch. “Daarna pak ik de 28 inch step weer op om mij voor te bereiden op de ronde van de Westfriese Omringdijk , de Dam tot Dam en de Tour de Soes in Warmenhuizen.”

Stepclinics

Peter heeft nog één tip voor mensen die enthousiast zijn geraakt en ook willen gaan steppen. “Laat je goed adviseren over het formaat van de banden. Kijk wat voor jou haalbaar is. Heb je goede conditie of ben je echt beginnend? Verder moet je echt wat kilometers in de benen hebben eer je de juiste flow te pakken hebt. Geef niet op, maar doe ook mee aan stepclinics. Wil je hier meer informatie over, dan kun je altijd bij mij of bij een stepvereniging in jouw buurt terecht.” De Stepelfstedentocht Bolsward wordt gehouden op zondag 5 juni. Kijk voor meer informatie en inschrijving op www.stepelfsteden.nl.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Schagen

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Rommelmarkt bij Korenmolen De Hoop Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Wie wordt de Klimaatburgemeester van Schagen? Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Ga op zoek naar vleermuizen in Eendenkooi Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Van bloedheet naar kletsnat op Indian Summer festival Algemeen 26 jun, 12:57
Afbeelding
Ruiter en paard te water Hemkewerfweg 112-nieuws 25 jun, 18:10
Afbeelding
‘Rockdominee’ Jan Andries de Boer komt met U2-dienst Algemeen 25 jun, 08:00
Afbeelding
Zwerven door onontdekt Zwanenwater Algemeen 24 jun, 15:34
Afbeelding
Alzheimer Café Schagen in De Bron Algemeen 24 jun, 13:22
Afbeelding
Voor alle Formule 1-fans van Noord-Holland Algemeen 24 jun, 08:00
Afbeelding
Westfriese Folklore van start in Schagen Algemeen 24 jun, 07:00
Afbeelding
Veel schade bij ongeval in ‘t Veld 112-nieuws 23 jun, 17:16
Afbeelding
1,5 miljoen voor verduurzamen culturele instellingen Duurzaam 23 jun, 12:46
Afbeelding
‘Het contrast maakt het mooi en spannend’ Algemeen 23 jun, 12:02
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Schagen

Op Rodi Schagen volg je het laatste nieuws uit Schagen. Rodi Schagen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Schagen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Schagen in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief