OEK vijfenzeventig jaar springlevend

Algemeen
Toneelvereniging Eigen Kring (OEK) speelt jubileumvoorstelling “Leuk idee … maar we doen het niet”
Toneelvereniging Eigen Kring (OEK) speelt jubileumvoorstelling “Leuk idee … maar we doen het niet” (Foto: Aangeleverd)

SCHAGERBRUG – “Toneel dat is mijn leven, we gaan er tegenaan” is een zin uit het slotlied van de voorstelling “Leuk idee … maar we doen het niet” die toneelvereniging Ons Eigen Kring in een serie van zeven voorstellingen in het dorpstheater OEK ten tonele bracht. 

De vereniging is er met recht tegenaan gegaan. Het stuk is speciaal door auteur Rob van Vliet geschreven om het feestelijke jubileum nog meer cachet te geven. Veertien spelers op het toneel en bijna evenzoveel leden achter de schermen geven het publiek een inkijkje in hoe een toneelvereniging functioneert. Vanaf de start van een repetitieperiode met kennismaking van nieuwe leden en audities tot de spanning van een heuse voorstelling. Alles komt voorbij! Teleurstellingen betreffende de rolverdeling, onderlinge twisten, relatieperikelen, discussies over de kleding en rekwisieten; het publiek wordt daarover goed geïnformeerd.

Regisseur Wolf, weergaloos vertolkt door Huub Tiebie heeft er, ondanks de steun van voorzitster Babs (Ellen Hop), speelster Fee (Eline Sneekes) en regieassistente Josje (Ilse Wenker), een hele kluif aan om het zootje ongeregeld te laten toneelspelen.

Verrassende cast

Henk (Peter Benschop), de partner van Dora (Carla Rampen) van de interieurverzorging, is samen met bange nieuwkomer Tineke (Lida Sneekes) de verrassing van de cast. Naast deze zes rollen spelen nog acht personages een rol in het stuk waarbij opvalt dat OEK een hecht collectief is. Met een leeftijdsopbouw van begin twintigers tot twee leden van bijna zeventig is het spelersarsenaal divers ofschoon hun acteerprestaties elkaar niet veel ontlopen. OEK streeft naar een goed niveau en daar zijn ze goed in geslaagd.

De voorstelling kent naast het toneelspelen een leuke filmopname met beelden achter de schermen en een prachtige diapresentatie van foto’s die een beeld geeft van met name de toneelstukken van de afgelopen vijfentwintig jaar. Zowel tijdens de voorstelling, maar zeker ook aan het slot wordt een muzikale invulling met makkelijk in het gehoor liggende evergreens uit vroeger toneelstukken door OEK gespeeld. Voor dat laatste heeft de uit ’t Zand afkomstige Cees Langedijk de arrangementen als de pianobegeleiding verzorgd.

Bestaansrecht

OEK kan terugkijken op een zeer geslaagd jubileumseizoen. De vereniging heeft z’n bestaansrecht meer dan bewezen. Uit dat eerdergenoemde slotlied is de zin “Hebben de jongens en meiden heel veel lol”. Wel, dat plezier spat van het toneel af en omdat het publiek dat omarmt, is toneel op Schagerbrug gewaarborgd.

“Leuk idee … maar we doen het niet” is nog te zien op vrijdag 20 en zaterdag 21 mei in dorpstheater “Ons Eigen Kroeg” , Schagerweg 30a. Aanvang 20.00 uur. Kaarten zijn te bestellen via www.oek.nl.