50 procent woningbezitters verwacht overwaarde van ruim een ton

Algemeen
DCIM\100MEDIA\DJI_0551.JPG
DCIM\100MEDIA\DJI_0551.JPG (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Het aantal hypotheken dat wordt aangevraagd om de woning te verbouwen of verduurzamen is in de afgelopen vier maanden met maar liefst 90 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 2021. 

Ruim negen op de tien woningbezitters in Nederland verwachten dat zij overwaarde op hun woning hebben, blijkt uit een enquête onder 975 woningbezitters. Van de huizenbezitters die al drie jaar of langer in hun huidige woning wonen, verwacht 80 procent een overwaarde te hebben. Deze overwaarde is te verklaren door de sterke stijging van de huizenprijzen in de afgelopen jaren.

Overwaarde inzetten om woning te verbeteren of verduurzamen

Het financieren van een verbouwing of verduurzaming van de woning is onder andere mogelijk door het inzetten van overwaarde. Maar liefst de helft van de Nederlandse huizenbezitters verwacht een overwaarde van meer dan een ton te hebben, ruim een kwart wil deze overwaarde inzetten voor het verbeteren van de woning.

Niet tevreden

Voor bijna vier op de tien woningbezitters geldt echter dat zij niet tevreden zijn met hun huis. Deze groep wil op den duur op een andere locatie, groter of juist kleiner wonen. Voor deze groep kan het interessant zijn hun overwaarde in te zetten voor het verbeteren of verduurzamen van hun huis. 14 procent zegt dan ook dit te willen inzetten voor een verbouwing van hun huis en 13 procent voor het verduurzamen van de woning. De meeste huizenbezitters (25 procent) willen de overwaarde gebruiken voor de aankoop van een volgende woning en ruim een vijfde weet nog niet hoe zij hun overwaarde willen benutten.

Verbouwing

“Door de sterk gestegen huizenprijzen - die in de afgelopen tien jaar ruim zijn verdubbeld - hebben steeds meer woningbezitters een flinke overwaarde op hun woning. Hierdoor is het mogelijk de hypotheek te verhogen, mits dit op inkomen ook haalbaar en betaalbaar is. Bij een hypotheek van 300.000 euro en een woningwaarde van 450.000 euro, is er voldoende ruimte om een deel van de overwaarde te benutten”, vertelt Jaap van Dijk, franchisenemer van De Hypotheker in Schagen. “Ruim een kwart van de Nederlanders wil de overwaarde inzetten om hun woning te verbeteren of te verduurzamen. Zo kunnen zij met een verbouwing de waarde van hun woning en het wooncomfort vergroten. Tegelijkertijd is het door de hoge energieprijzen extra interessant om de woning duurzamer te maken”.