Leerlingen werken aan klimaatvriendelijker schoolplein

Algemeen
Leerlingen van basisschool De Zwerm werken aan klimaatvriendelijker schoolplein.
Leerlingen van basisschool De Zwerm werken aan klimaatvriendelijker schoolplein. (Foto: aangeleverd)

SINT MAARTEN - Leerlingen van groep 5/6 van Basisschool De Zwerm in Sint Maarten, een locatie van Stichting Surplus, toonden op woensdag 29 juni trots de resultaten van hun acties uit de Toolkit Klimaatproof Schoolplein. Samen met Saskia Borgers, bestuurder van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) met onder meer duurzaamheid in haar portefeuille, hingen zij hun zelfgemaakte vogelhuisje op. 

Het is een van de onderdelen uit de Toolkit Klimaatproof Schoolpleinen waar kinderen mee aan de slag gaan om hun schoolplein klimaatvriendelijker te maken. Deze toolkit voor leerlingen van de bovenbouw basisonderwijs, laat de kinderen zelf nadenken en aan de slag gaan met het vergroenen van hun schoolplein. “De interesse voor natuur en milieu wordt al vroeg gewekt, als je op een leuke manier aandacht schenkt aan onderwerpen als biodiversiteit, het belang van water in en om school en het opwekken van energie”, vertelt HHNK bestuurder Saskia Borgers.

Ook de kinderen vinden het belangrijk dat het schoolplein groener wordt en meer aandacht heeft voor dieren. Zij vertellen: “Het is goed voor het milieu en met het vogelhuisje vliegen er meer meesjes bij school. Als we ons nieuwe schoolplein hebben dan hergebruiken we dingen zoals regenwater met een regenton, we krijgen zonnepanelen en heel veel bomen.”

Docent Dennis Ruiten is enthousiast: “Door de dingen zelf te maken, denken ze beter na en onthouden ze het beter. Wij krijgen volgend jaar een nieuwe school, op deze manier leren wij waar ons nieuwe schoolplein aan moet voldoen.”