Westfriese Folklore: Gastdag in de open lucht

Algemeen
Westfriese Folklore: Gastdag in de open lucht
Westfriese Folklore: Gastdag in de open lucht (Foto: Ramond den Boef)

SCHAGEN - Het thema van de Westfriese donderdag, 4 augustus, staat in het teken van de traditionele gastdag. 

Tijdens deze dag zal de West-Friese maaltijd door circa 140 deelnemers worden genuttigd aan lange tafels, opgesteld op de Markt. Wat staat er op het menu? Soep met kluif. Greeuwe urte met rezoine en gewelde butter en griesmeelpudding met bessepent. Natuurlijk staan ook de boerenjongens en brandewijn op tafel. Tijdens deze originele maaltijd zal shantykoor het  “Scheepstuygh” voor de muzikale gezelligheid zorgen.

De optocht start om 10.45 uur en wordt om 11.30 gevolgd door een optreden van de kinderdansgroep op het podium op de Markt. Rond de klok van twaalven staat er nog een optreden gepland in het Makado centrum. De West-Friese dansgroep zal hun optreden verzorgen van 11.45 tot 12.30 uur op de Markt. Alle traditionele dansen worden uiteraard met West-Friese perfectie uitgevoerd en muzikaal begeleidt. 

Ook treedt Creatief Westfries (Skroifgroep ‘Allegaartje’) op in de koffiekamer van de kerk op de Markt. Dit vindt plaats van 13.00 tot 15.00 uur,  vrij entree en rolstoeltoegankelijk. Op de Nieuwstraat is er de hele dag een boeken-, curiosa-, en creamarkt.