Houd je ook zo van de Nederlandse taal?

Algemeen
Een waardevolle rol.
Een waardevolle rol. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Wist je dat 2,5 miljoen volwassenen in Nederland moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en/of digitale vaardigheden? Zij hebben onvoldoende vaardigheden om zelfredzaam te kunnen zijn. Dit noem je laaggeletterdheid.

In het dagelijks leven beperkt het deze mensen. Denk aan het invullen van formulieren, betalen van rekeningen en een treinkaart kopen. Ze missen ook leuke dingen zoals de (klein)kinderen voorlezen. Wonen Plus Welzijn maakt door het inzetten van Taalmaatjes, zich hard voor laaggeletterde mensen.

Taalmaatje

Een Taalmaatje is een vrijwilliger die laaggeletterden ondersteunt en begeleidt bij het verbeteren van de taalvaardigheden. Taalmaatjes zijn mensen die houden van de Nederlandse taal en deze goed beheersen. Bovendien kunnen zij dit met een dosis geduld overbrengen. Belangrijk werk, want wie die vaardigheden onder de knie heeft, kan zichzelf makkelijker ontwikkelen. Als Taalmaatje krijg je een training via Stichting Lezen en Schrijven, en een goede begeleiding van Wonen Plus Welzijn. Op deze manier kan het Taalmaatje iemand op goed passend niveau begeleiden, zodat deze persoon beter kan deelnemen aan de maatschappij. Hoe fijn is dat!

Informatie

Hopelijk ben je enthousiast geworden, want Wonen Plus Welzijn zoekt nog Taalmaatjes. Je kunt je aanmelden bij Angelique van Beckhoven voor de gemeente Hollands Kroon (a.vanbeckhoven@wonenpluswelzijn.nl) of Sandra van der Vaart voor de gemeente Schagen (s.vandervaart@wonenpluswelzijn.nl). Bellen kan natuurlijk ook via 0224-273140.