Openbare laadpaal in Noord-Holland vaak dichtbij

Algemeen
In de gemeente Schagen bedraagt de afstand tot een publiek laadpunt gemiddeld 1,96 kilometer.
In de gemeente Schagen bedraagt de afstand tot een publiek laadpunt gemiddeld 1,96 kilometer. (Foto: Eveline de Bruin from Pixabay)

REGIO - Uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan blijkt dat publieke laadpunten in Noord-Holland vaak relatief dichtbij zijn. In de gemeente Schagen bedraagt de afstand tot een publiek laadpunt gemiddeld 1,96 kilometer.

In Noord-Holland zijn de verschillen wat betreft de beschikbaarheid van openbare laadpunten groot. Met name de gemeenten rondom Amsterdam noteren een hoge ‘laadpaaldichtheid’. In Amsterdam vind je om de 220 meter een openbare laadpaal, die je uiteraard in veel gevallen wel moet delen met anderen. Ook in Amstelveen, Diemen, Aalsmeer, Haarlem en Hilversum hoef je hooguit een halve kilometer te rijden. Daartegenover staat Hollands Kroon, waar de gemiddelde afstand 6,3 kilometer bedraagt. Hierna volgen Drechterland, Opmeer, Koggenland, Medemblik en Stede Broec, waar je gemiddeld tussen de 2,3 en 4,2 kilometer moet rijden. 

De tekst loopt door onder de afbeelding.


Nabijheid openbare laadpunten in Noord-Holland - Foto: aangeleverd

Zonneplan deelde het aantal publieke laadpunten per gemeente door de lengte van het wegennet in diezelfde gemeente. De afstand tot een publiek laadpunt is in Noord-Holland gemiddeld 630 meter, net iets meer dan in Zuid-Holland (610 meter). Ter vergelijking: inwoners van Drenthe moeten gemiddeld bijna 5 kilometer rijden voordat ze een publiek laadpunt tegenkomen. De Friese gemeente Dantumadiel komt zelfs tot bijna 22 kilometer.