Zakkenrollers weer actief op festivals en in de winkelstraten

Algemeen
Zakkenrollers weer actief op festivals en in de winkelstraten
Zakkenrollers weer actief op festivals en in de winkelstraten (Foto: ANP )

SCHAGEN - Veel mensen gaan weer steeds vaker op stap en daarbij zakkenrollers ook. In onder meer winkelstraten en ook op festivals zoals de aankomende editie van Lowlands is het oppassen geblazen. 

“Bendes gaan met een evenementenkalender festivals in heel Europa af om zakken te rollen”, aldus René Middag. Hij is bij de politie landelijk projectleider Mobiel Banditisme, een vorm van internationaal georganiseerde criminaliteit. Het gaat hierbij om rondtrekkende bendes die delicten plegen zoals zakkenrollerij, auto- en winkeldiefstal. “Van het aantal verdachten dat voor mobiel banditisme wordt aangehouden komt negentig tot bijna honderd procent uit internationale bendes.”

Zakkenrollers gaan op festivals als een geoliede machine te werk en stelen graag smartphones, vertelt Middag. “Je hebt spotters en stelers. De spotters kijken naar welke buit makkelijk te roven is, seinen dit door naar de stelers die bijvoorbeeld mensen aanstoten tijdens het dansen en zo vaak telefoons wegnemen.” Vervolgens wordt de buit over de afrastering van een festival heen gegooid. “Daar worden de telefoons snel weggebracht en met honderden tegelijk elders verzameld. Een dag later is je telefoon ergens anders op de wereld.”

Toename zakkenrollerij

Volgens de politie hebben de coronamaatregelen, zoals de anderhalve meter afstand en afname in drukte, de afgelopen jaren een groot effect gehad op het aantal gevallen van zakkenrollerij. “Met de coronamaatregelen viel er weinig te zakkenrollen. Maar we beginnen nu weer steeds meer pieken te zien, die voornamelijk door evenementen veroorzaakt worden.”

Van januari tot en met mei noteerde de politie in totaal bijna 3.700 gevallen van zakkenrollerij. In dezelfde tijd vorig jaar waren dat er iets meer dan 1.600. Dat komt neer op een stijging van 130 procent, blijkt uit een analyse van politiecijfers door ANP. Wel ligt het aantal diefstallen nog altijd lager dan in 2019, het laatste jaar voor de coronacrisis.

Ten opzichte van vorig jaar is het aantal gevallen van zakkenrollerij in alle provincies gestegen. In de provincie Noord-Holland gaat het om 1.379 gevallen in de periode van januari tot en met mei 2022. Het gaat om een stijging van 201,8 procent vergeleken met een jaar eerder. In de provincie Groningen ging de stijging van alle provincies het hardst: van 20 naar 87 gevallen, ruim vier keer zo veel.

In de gemeente Hollands Kroon was het in de eerste vijf maanden van dit jaar één keer raak. Een jaar eerder werd er over dezelfde periode in de gemeente ook één melding gedaan van zakkenrollerij. Van alle gemeenten sloegen zakkenrollers in de eerste vijf maanden van dit jaar het vaakst toe in de gemeente Amsterdam.

Advies

Politieman Middag adviseert om telefoons bij evenementen zo goed mogelijk weg te stoppen. “Mensen dragen soms open en bloot hun smartphone bij zich. Ze steken de telefoon bijvoorbeeld in de achterzak en het apparaat steekt dan uit. Zo kan een telefoon makkelijk worden weggenomen.”

Verder helpt het de politie als er apps zoals Find my iPhone of Find My Device op een telefoon zijn geïnstalleerd, zegt Middag. Hiermee kan de politie een telefoon kort na diefstal opsporen. “Apps zoals Find my iPhone leiden ons soms ook naar locaties waar we veel meer telefoons terugvinden. Houd je inloggegevens van deze apps dan ook paraat.”


Zakkenrollers Noord-Holland - Foto: ANP