Peuken blijven wel twaalf jaar in het milieu rondslingeren.
Peuken blijven wel twaalf jaar in het milieu rondslingeren. (Foto: Archief)

Hele Noordzeekust schoongemaakt

Algemeen

REGIO - Afgelopen week is de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee afgesloten. Van 1 tot en met 15 augustus werd door 1.567 vrijwilligers in 30 etappes de héle Nederlandse Noordzeekust opgeruimd. De vrijwilligers ruimden in 15 dagen 4.408 kilo afval op van de stranden. Ze raapten tevens 86.954 sigarettenpeuken op.

Op één dag zijn er 33.121 peuken opgeruimd. Stichting De Noordzee vraagt dit jaar opnieuw aandacht voor vervuiling door sigarettenpeuken. Alle peuken werden door de vrijwilligers apart gehouden en geteld. De grootste hoeveelheid is gevonden op het strand van Zandvoort: maar liefst 33.121 stuks. “Sigarettenpeuken zijn het meest gevonden afval op populaire stranden. Ook dit jaar vonden de vrijwilligers er ruim 86.954 op de Noordzeestranden. Dat zijn er bijna 30.000 meer dan vorig jaar,” vertelt strandafvalexpert Marijke Boonstra. “Het strand is geen asbak en peuken horen niet thuis in de natuur. Eén peuk kan wel duizend liter water vervuilen, bestaat voor 95 procent uit plastic en zit vol giftige stoffen. Enorm schadelijk voor het milieu en gevaarlijk voor dieren.”

Daarom komt Stichting De Noordzee in actie tegen peuken op het strand. Boonstra: “Voor een schone en gezonde Noordzee hebben we peukenvrije stranden nodig. Daarom roepen we alle kustgemeentes op om maatregelen te nemen tegen peuken op het strand door bijvoorbeeld rookvrije zones in te stellen.” De stichting lanceerde onlangs een petitie met een oproep aan kustgemeenten om te zorgen voor peukenvrije stranden.

Veertig jaar oud afval

Dit jaar hielpen in totaal 1.567 vrijwilligers mee die in vijftien dagen 4.408 kilo afval van de Noordzeestranden hebben opgeruimd. “Het is geweldig om zoveel vrijwilligers te zien die zich inzetten voor een schoon strand en een gezonde Noordzee zelfs bij zeer warme tempraturen,” vertelt Sebastiaan Verkade, projectleider van de Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee. “En als je kijkt naar alle troep die is gevonden op het strand, dan is het helaas nog hard nodig.”

Ook dit jaar zijn er weer bijzondere vondsten gedaan. Zo werd er op Schiermonnikoog een appelsapverpakking gevonden uit 1983, al bijna veertig jaar oud. Ook is er een coronatest en een hoefijzer gevonden. Drieënhalf jaar na de containerramp met MSC Zoe, waarbij 342 containers boven de Waddeneilanden overboord sloegen, werd er ook dit jaar nog afval gevonden dat afkomstig is uit deze containers. Dit toont volgens de stichting aan hoe belangrijk het is dat er maatregelen worden genomen om containerverlies in de toekomst te voorkomen.

Aandacht

Helaas zijn er ook veel dode vogels aangetroffen als gevolg van de vogelgriep. Verkade: “Het is een verdrietig en naar gezicht om dagelijks tientallen vogels te zien liggen. Het laat zien hoe kwetsbaar Noordzeedieren zijn en dat het belangrijk is dat we de natuur beschermen.” Stichting De Noordzee gaf dit jaar extra veel aandacht aan de biodiversiteit van de Noordzee door excursies te organiseren tijdens bijzondere ecologiedagen. “Bekend maakt bemind,” zegt Verkade. “Door strandbezoekers de schoonheid van de Noordzeenatuur te laten zien, krijgen ze er ook meer waardering voor.”

Stichting De Noordzee is een onafhankelijke natuur- en milieuorganisatie en is al ruim 40 jaar dé organisatie als het gaat om bescherming en duurzaam gebruik van de Noordzee. De stichting richt zich op vier doelen: Ruimte voor natuur, Schone zee, Duurzaam voedsel en Natuurvriendelijke energie. Samen met anderen werkt de organisatie aan een schone en gezonde Noordzee. De jaarlijkse landelijke strandschoonmaakactie, de Boskalis Beach Cleanup Tour, is mogelijk dankzij de steun van de hoofdsponsor en partners.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Schagen

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Etos Schagen maakt intrede in haar prachtige pand Algemeen 5 okt, 14:34
Afbeelding
Filatelie, de liefhebberij voor het verzamelen van postzegels Algemeen 5 okt, 13:25
Afbeelding
VZV speelt Europese handbalwedstrijden Algemeen 5 okt, 12:14
Afbeelding
SP-Kamerlid naar Schagen met revolutionair financieel plan Algemeen 5 okt, 10:59
Afbeelding
Inkijkje in het leven van de bloeiende natuur Algemeen 5 okt, 10:43
Afbeelding
Voetganger aangereden in Burgerbrug 112-nieuws 4 okt, 15:56
Afbeelding
Dierendag in beeld Algemeen 4 okt, 14:45
Afbeelding
Open dag Hospice Schagen Algemeen 4 okt, 09:51
Afbeelding
Onderzoek CvdM: huis-aan-huisbladen hebben het grootste bereik Algemeen 4 okt, 09:14
Afbeelding
Alzheimer Nederland zoekt collectanten Algemeen 3 okt, 14:55
Afbeelding
Wereldpremière Spot’70 Algemeen 3 okt, 13:40
Afbeelding
Bedrijven openen hun deuren in maart Algemeen 3 okt, 11:50
Afbeelding
Werkzaamheden Zijperbrug Algemeen 3 okt, 11:16
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Schagen

Op Rodi Schagen volg je het laatste nieuws uit Schagen. Rodi Schagen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Schagen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Schagen in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief