Alle Dirken verzamelen!

Algemeen
Dirkendag Den Oever
Dirkendag Den Oever (Foto: aangeleverd)

DEN OEVER - Alweer 39 jaar komen alle Dirken één keer per jaar samen in café Tante Pietje in Den Oever, traditioneel een week voor de Flora en Visserijdagen. Het is elk jaar weer een bijzondere gebeurtenis. Je komt café Tante Pietje, op zaterdag 20 augustus tussen 16.00 en 20.00, alleen in als je Dirk heet. Dirk-Jannen mogen ook naar binnen, ook Dikken en Dicken zijn welkom. Maar er zijn grenzen, als je Jan-Dirk heet, dan mag je niet naar binnen. “Je moet ergens een lijn trekken”, stelt Dirk, “Als je naam niet met Dirk begint dan houdt het op.”

Door Sandra Ooms

Dirk Burgerhout, één van de eerste initiatiefnemers vertelt: ”Zo’n 39 jaar geleden stond er een Dirk achter de bar van café Tante Pietje, de eerste klant die binnenkwam bleek ook een Dirk te zijn en de volgende ook. Op een gegeven moment zaten we met 4 Dirken aan de bar. ‘Dit is toevallig’ riepen we, ‘dit moeten we eigenlijk volgend jaar weer doen’. Het leek ons een leuke traditie, een week voor de Flora en visserij indrinken met alle Dirken. Het jaar erop hielden we woord. Er kwamen al wat meer Dirken en in de loop van de tijd is het ontzettend gegroeid. De afgelopen jaren komen er tussen de 40 en 60 Dirken op de Dirkendag. Ook de ‘Dirkjes’ natuurlijk, de vrouwen, daar hebben we wel behoefte aan, want dat maakt het nog gezelliger. Zo ook de kinderen die veelal Dirk of Dirkje heten, zij mogen natuurlijk hun vader of moeder meenemen en krijgen een zak snoep bij binnenkomst”

Internationaal

De Dirkendag verwierf zelfs over de grens bekendheid. Dirk: “We hebben ook een aantal Duitsers binnen gehad, de zogenaamde Diedericken, dat telt ook, Diederick is immers de Duitse vertaling van Dirk. Een aantal jaar hadden we een Duitse Diederick die elk jaar enthousiast op de fiets kwam, daar deed hij een week over. Een Engelse Derek of Derck stapt ook weleens naar binnen en ook de Belgen weten ons te vinden, daar wonen heel veel Dirken”

Paspoort

Als je de eerste keer de Dirkendag wilt bezoeken is het noodzakelijk om je paspoort mee te nemen, na controle ontvang je een officiële Dirk-pas, waarmee je je kunt legitimeren bij alle volgende Dirkendagen. 

Dirken met kunstjes

Dirk: “Het is wel grappig, soms krijg ik een telefoontje en vraagt iemand of ze lid mogen worden van de Dirken-club. Dan moet ik lachen, want er is helemaal geen Dirken-club, we zijn gewoon maar wat Dirken die één keer per jaar een borrel drinken. We organiseren verder niks en er is geen bestuur. Je kunt komen of je kunt niet komen, zo simpel is het. Soms kan een Dirk een kunstje, vorige keer hadden we een Dirk met trompet, die speelde een leuk deuntje, of een Dirk die goed kan zingen. 

Dirk T-Shirts

Ik had een drukkerij vroeger en verzorg elk jaar een T-shirt met leuke Dirk-leuzen erop, bijvoorbeeld met teksten als ‘Aan één Dirk heb je genoeg’ of ‘Een Dirk is geen gekke Henkie’. Vanwege corona hebben we dit jaar geen T-shirts. Na deze pauze willen we eerst weer inschatten hoeveel Dirken we ongeveer kunnen verwachten, maar als er T-shirts zouden zijn dan had ik erop gezet ‘Deze Dirk heeft geen corona’, lacht hij.

We hebben ook een spaarsysteem gehad, elk jaar als je de Dirk-borrel bezocht, kreeg je een zegeltje en als de kaart vol was, dan ontving je een sigaar, een borrel en haring, dit zijn de ‘die-hard-Dirken’, Dirken die al jarenlang langskomen. Het voelt elk jaar weer als een reünie, om de Dirken op Dirkendag te zien, het is prachtig.”

Onderscheid moet er zijn

Dirk: “Omdat het best lastig kan zijn om in zo’n gezelschap de juiste Dirk te vinden, hebben veel Dirken een voorvoegsel aan hun naam toegevoegd: Lange-Dirk, Dikke-Dirk, Super-Dirk, Nieuwe Dirk, we geven er maar een draai aan”

Of ze behalve hun naam ook nog iets anders gemeen hebben? “Een échte Dirk is slecht in organiseren, grapt Dirk, “we zouden ooit ons 25-jarig bestaan organiseren en hadden een heel comité opgericht, maar daar is nooit iets van terecht gekomen”

https://www.youtube.com/watch?v=7gVB0jfE14g


De ‘die-hard-Dirken op de Dirkendag, aan de haring
(foto: aangeleverd)