Groot feest in Warmenhuizen met iets ander draaiboek

Algemeen
Ongetwijfeld een groot feest.
Ongetwijfeld een groot feest. (Foto: Unsplash)

WARMENHUIZEN - De zomer is al in volle gang, kermissen worden afgegaan door jong en oud. Het kan allemaal weer en daar wordt van genoten. Aankomende zondag 21 augustus staat kermis Warmenhuizen op de planning, de week daarna is kermis Waarland 2022 een feit.

De burgemeester van Schagen heeft besloten dat alle buitenactiviteiten in Warmenhuizen om 01:00 uur moeten stoppen, de muziek moet om 00:30 uur uit. Voor Warmenhuizen betekent dit dat verschillende cafés hierop moesten anticiperen. Toch is de kermis de kermis en heeft het geen andere benaming. Er is wel een verschil tussen de ‘droge’ kermis (de attracties) en de ‘natte’ kermis (de activiteiten die tijdens de kermis door de lokale uitbaters (horeca) worden georganiseerd, zowel binnen als buiten).

Regelgeving

Buiten zijn de aangrenzende terrassen in de directe nabijheid van de horeca. Wanneer de buitenactiviteiten afgelopen zijn mogen de binnenactiviteiten langer door. Op zondag tot 04:00 uur, de muziek moet echter wel om 03:00 uur gestopt zijn. De horeca uitbaters bepalen zelf hoe laat zij voor deze aangegeven tijd gaan sluiten. Niet iedere kermis heeft dezelfde regels. Of er naast binnen- ook buitenactiviteiten worden georganiseerd verschilt per kermis en uitbater. Daar waar mogelijk wordt volgens de gemeente Schagen één lijn getrokken, echter soms vraagt een bepaalde kermis om een (iets) andere benadering en aanpak. Dit hangt af van bepaalde factoren, zoals locatie en incidenten uit het verleden. 

Verschillende jongeren balen van deze regelgeving. Het geeft ze het gevoel dat tegenwoordig ‘niets meer kan of mag’. De gemeente is de horeca wél een stukje tegemoet gekomen. Het speerpunt in de politiek was dat de dorpskermissen moesten blijven bestaan en dat dit gestimuleerd moest worden. Na het eerste besluit van de gemeente heeft de Dorpsraad van Warmenhuizen de horeca gebeld met de vraag of het klopte dat de sluitingstijd van de buitenactiviteit naar 00:00 uur is gegaan en of zij het hiermee eens waren. De horeca heeft hierop gereageerd en aangegeven een uitloop van een uur te wensen, zodat alles in juiste banen geleid kan worden. Aan de uitloop heeft de gemeente zich gehouden na een overleg met de Dorpsraad. Het nieuwe plan wordt na de kermis met de gemeente geëvalueerd of dit naar iedereens tevredenheid gegaan is.

Aankomend weekend zal het ongetwijfeld een groot feest worden in Warmenhuizen.