Altijd opzoek naar plekken om op te treden

Algemeen
Chantal heeft twee danseresjes uit Oekraïne meegenomen.
Chantal heeft twee danseresjes uit Oekraïne meegenomen. (Foto: archief)

SCHAGEN - De band ‘Scaffold’ is er klaar voor. De vier bandleden staan zondag 4 september om 17:05 uur op het ponton in de vijver voor Slot Schagen tijdens de Uitmarkt Schagen. Na twee jaar stilte vanwege corona barst het programma gelukkig van een divers aanbod op het gebied van podiumkunsten. De cultuursector heeft afgezien, maar toont zondag haar vitaliteit.

De bandleden van Scaffold komen uit Waarland, zijn veertien en vijftien jaar oud en kennen elkaar van de kleuterschool. De eerste keer op de Uitmarkt was in 2019. “Toen heetten we nog Music Heroes,” zegt Tess Provoost. Tess is de bassist en zangeres van de band. “Mijn opa, Arie Groen, had ons opgegeven en ook dit jaar had hij een goede tip. Namelijk op het ponton spelen. Dat hebben we aangegeven als voorkeur en gelukkig kon dat.”

Rockband

De band bestaat verder uit drummer Klaas Bekker, Pim Smit als leadgitarist en zangeres en gitarist Noa Stam. Op de setlist staan onder andere nummers van Nirvana en ACDC. Scaffold is een echte rockband. “Omdat er één bandlid is uitgestapt hebben we een nieuwe naam gekozen,” laat Noa weten. “We zijn altijd op zoek naar plekken waar we kunnen optreden voor publiek. Op de Uitmarkt spelen kan meer bekendheid opleveren,” vult Tess aan.

“Jullie kunnen ook gaan netwerken,” zegt Chantal van der Maas van Dutch Dance Center, voorheen Dans Centrum Chantal. “Misschien komen jullie wel in contact met andere bands en ontstaat er iets als een gezamenlijk optreden.” Chantal doet al vanaf het begin mee met haar dansschool. Wat voor haar een belangrijk punt is, is dat de kinderen het leuk vinden om op te treden. Het seizoen in begint in september, daarom treden ze op met iets uit het afgelopen seizoen. Dit jaar met hiphop, klassiek, showdance en urban contemporary. Voor dit interview heeft ze twee danseresjes uit Oekraïne meegenomen. “Deze meiden hebben heel wat meegemaakt. Ze zijn hier zonder hun vader, die is achtergebleven. Ze zijn negen en twaalf jaar en verblijven nu bij de vriend van hun zus hier in Nederland. Ze zijn ontzettend goed. Ze deden thuis een theater en dansopleiding. Het zou fantastisch zijn wanneer ze daar hier mee door kunnen gaan en zo hun droom niet hoeven op te geven.”

Noa en Tess genieten van optredens, maar hoeven niet perse een grote doorbraak. “Ik zou het wel leuk vinden om bekender te worden, maar er zit altijd ook een andere kant aan,” zegt Noa. Tess vult aan: “Ik denk dat Pim bij ons de grootste ambitie heeft om met de band, of in ieder geval als gitarist, door te breken. Ik vind het superleuk, maar het hoeft niet mijn beroep te worden. Noa: “We spelen op kermissen en af en toe in een kroeg en op feestjes bij mensen thuis. ”

Chantal neemt zondag veertig of vijftig dansers mee. Tijdens corona is zij blijven lesgeven. “Dat ging eerst online, maar we zijn zo snel mogelijk naar buiten gegaan. Dikke jas aan en muts op, haha. Voor mij is de Uitmarkt vooral voor de kinderen. Ze groeien met ieder optreden.” Dat beaamt ook Tess. “Het is goed om te oefenen, zeker voor publiek.” Chantal: “En het is mooi wanneer jullie geboekt worden natuurlijk, maar ga in ieder geval van iedere minuut genieten.”