Informatiebijeenkomst Pallas

Algemeen
De status van het Pallas project.
De status van het Pallas project. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Stichting Duinbehoud, LAKA, Pettemerduinen Kernreactor Vrij en Het Zijper Landschap organiseren voor hun achterban en belangstellenden een bijeenkomst op donderdag 29 september aanstaande in hotel Marktstad te Schagen.

Doel van de avond is het informeren over de status van het Pallas project en de productie van medische isotopen. Het initiatief voor Pallas, de opvolger van de huidige Hoge Flux Reactor stamt uit 2004. In 2013 werd de Stichting Pallas opgericht die verantwoordelijk werd voor het ontwerp van de nieuwe reactor en de financiering daarvan. Het is inmiddels 2022, de laatste prognose volgens de Pallasdirecteur is dat Pallas isotopen gaat produceren vanaf 2032.

Toelichten

Naar alle waarschijnlijkheid zal het kabinet in september een besluit nemen over de financiering. De programmadirectie medische isotopen van VWS heeft voor de zomer een aantal onderzoeken laten doen en een advies geschreven aan de regering als onderlegger voor het te nemen besluit.

Ze hebben het ministerie van VWS bereid gevonden om op deze avond het besluit toe te lichten. Daarnaast zijn vertegenwoordigers van de tweede kamer uitgenodigd, zij moeten in deze financieel zware tijden 2 miljard Euro vrijmaken. Zij zullen harde argumenten willen hebben om deze niet begrote uitgave te kunnen verantwoorden.