Wens om tiny houses experiment te laten slagen

Algemeen
Woningen die duurzaam zijn.
Woningen die duurzaam zijn. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - De gesprekken tussen de bewoners van Tiny House initiatief Nescio (locatie; Nes-Noord), en de gemeente Schagen zijn hervat. De eerste nieuwe gesprekken zijn in goede harmonie verlopen. Zodanig dat zowel de wethouder als Nescio nu verwachtingsvol naar het eindresultaat kijken. 

“Ik ben echt blij dat we weer constructief en in goede sfeer met elkaar praten,” zegt wethouder Simco Kruijer. “De wens is er om dit tiny houses experiment te laten slagen in de wijk Nes Noord in stad Schagen.” Het gaat hier om een groep mensen die samen, kleine, duurzame en geheel zelfstandige, off-grid, wooneenheden (tiny houses) wil neerzetten. Woningen die duurzaam zijn, met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.

Eind augustus was er even een stevige kink in de kabel. De gemeente meldde dat het overleg was stilgezet. “We zijn er nu voor 95% uit en het gesprek verloopt weer in goede harmonie,” aldus Nescio-voorzitter Luke van der Have. En wethouder Kruijer: “We hebben allebei nu de verwachting dat we er uit gaan komen.”

Uitgangspunt

In de afgelopen maanden zijn er op allerlei verschillende niveaus gesprekken geweest tussen Nescio en de gemeente. Het is een experiment voor beide partijen. Dit willen zij graag samen tot een goed einde brengen. Wethouder Kruijer heeft de steun van de gemeenteraad. De gemeenteraad heeft aan burgemeester en wethouders via een motie opdracht gegeven om een Tiny house-pilot mogelijk te maken. Uitgangspunt hiervan is: een Tiny house pilot van tien jaar, op het voormalig voetbalveld Nes-Noord. Dat lijkt nu echt te gaan lukken. 

Dankzij de hernieuwde gesprekken ligt een conceptovereenkomst in het verschiet.