Appartementen op bedrijfspand Gorter goedgekeurd

Algemeen
Realisatie.
Realisatie. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 20 September heeft de gemeenteraad van Schagen ingestemd met het bestemmingsplan Noorderpoort. Hierdoor is de bouw van 31 appartementen op de plaats van het nu leegstaande bedrijfspand van Gorter goedgekeurd. 

De afgelopen tijd is er veel inspraak geweest van omwonenden. De omwonenden gaven aan dat het plan niet past in het cultuurhistorische beeld van het Noord en dat zij zelfs alternatieven hebben aangedragen. JessLokaal heeft respect voor de participatie van de omwonenden en kan zich hier deels in vinden.

10 sociale huurwoningen

Bij een bezoek ter plaatse, kwamen ze erachter dat deze locatie juist een geschikte plek is voor hoogbouw. Dit komt onder andere door de al bestaande hoogbouw aan de Sportlaan. Deze kans in binnenstedelijk gebied was zo groot, dat voor JessLokaal de krapte op de woningmarkt in deze zwaarder weegt dan het cultuurhistorisch uiterlijk van het Noord. Daarnaast gaf de initiatiefnemer in een notitie aan welke aanpassingen aan het plan zijn aangebracht na inspraak van de omwonenden.

JessLokaal is blij dat het college met plannen komt waarin meer dan 4 woonlagen zijn opgenomen. JessLokaal heeft al vaker aangekaart dat hoogbouw op geschikte locaties een goede oplossing kan zijn voor het ruimtetekort binnen de gemeente. In het plan Noorderpoort is ruimte gemaakt voor 10 sociale huurwoningen, dit is alsnog niet veel tegenover de 21 vrije sector huurwoningen. De woningen blijven door een afspraak met de initiatiefnemer minimaal 7 jaar sociaal. Liever wordt er gezien dat de sociale huurwoningen minstens 15 jaar sociaal zijn, maar dan moet je samenwerken met woningcorporaties en dat is nu niet het geval