Onderzoek taboe geldzaken.
Onderzoek taboe geldzaken. (Foto: aangeleverd)

Eén op zeven Nederlanders schaamt zich voor financiële situatie

Algemeen

REGIO - De enorme inflatie brengt voor velen schaamte en discussie met zich mee over zijn of haar financiële situatie.  Maar liefst één op de zeven Nederlanders schaamt zich en een kwart heeft discussie over geld met zijn partner 

Door de aanhoudende inflatie maken Nederlanders zich op financieel meer zorgen dan voorheen. Bijna vier op de tien (38%) Nederlanders zegt hierdoor minder naar horeca te gaan of geld uit te geven aan andere uitjes. Dit blijkt uit representatief onderzoek van onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht in opdracht van Mediumchat.nl.

Het onderzoeksbureau deed onder meer dan 1.000 respondenten onderzoek naar de taboes over geldzaken onder Nederlanders. Eén op de zeven Nederlanders schaamt zich voor zijn of haar financiële situatie. 60% is dan ook meer op aanbiedingen gaan letten nu de kosten zijn gestegen. Ook probeert meer dan de helft (56%) het energie- en waterverbruik te verminderen. De stijging van de vaste lasten zorgt bij veel Nederlanders voor vervelende klachten. Zo is 41% van de mensen gaan piekeren en een kwart van de mensen is sneller geprikkeld.

Tikkies en betaalverzoeken

Er heerst een taboe op geldzaken, 55% van de mensen die een (studie)schuld of betalingsachterstand heeft, schaamt zich hiervoor. Dat het taboe over geld er nog altijd is bij veel Nederlanders blijkt ook uit andere resultaten van het onderzoek. Bijna de helft van de Nederlanders (44%) geeft aan gesloten te zijn over zijn of haar financiële situatie. Vragen om kosten te delen? 20% vindt het niet gemakkelijk om een Tikkie of een betaalverzoek te versturen.

Eén op de drie respondenten zegt daarnaast het vervelend te vinden om over geld te praten. Praten over geld doen wij Nederlanders het meest met onze partner (64%). Heel vlotjes gaat dit alleen niet altijd. Een kwart van de mensen heeft wel eens een discussie over geld met zijn of haar wederhelft. 21% is het dan ook niet eens met het uitgavenpatroon van zijn of haar partner. Nederlanders praten ook regelmatig met familie over geldzaken. Toch weet 64% niet van naaste familie wat zij (ongeveer) verdienen.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Schagen

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Muzikale afsluiting winterseizoen in Eenigenburg Uit 16 uur geleden
Afbeelding
Kerstmuziek bij kaarslicht in Valkkoog Uit 16 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Wielewaal in Schagen winnaars van fotowedstrijd GiGaGroen! Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Kerstconcert Schagens Harmonie in Hervormde Kerk Uit 17 uur geleden
Afbeelding
Verse sushi bij Albert Heijn Makdao Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Con Zelo en Kanne nog uit elkaar in 2022 Algemeen 24 nov, 18:26
Afbeelding
Waar in Schagen vind je in 2022 de lekkerste oliebollen Algemeen 24 nov, 16:25
Afbeelding
WK: zó stimuleerde Qatar de nationale voetbalgekte Oranje 24 nov, 15:00
Afbeelding
WK 2022: de best betaalde voetballers Oranje 24 nov, 13:30
Afbeelding
Astrid de bron van naastenliefde Algemeen 24 nov, 08:53
Afbeelding
Vuurwerkregels in Schagen 2022 Algemeen 23 nov, 17:26
Afbeelding
Buitensporttoestellen het resultaat na veilig rijden in Sint Maarten Algemeen 23 nov, 15:17
Afbeelding
Handen uit de mouwen en doneer zaailingen in Schagen! Algemeen 23 nov, 10:04
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Schagen

Op Rodi Schagen volg je het laatste nieuws uit Schagen. Rodi Schagen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Schagen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Schagen in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief