Eén op zeven Nederlanders schaamt zich voor financiële situatie

Algemeen
Onderzoek taboe geldzaken.
Onderzoek taboe geldzaken. (Foto: aangeleverd)

REGIO - De enorme inflatie brengt voor velen schaamte en discussie met zich mee over zijn of haar financiële situatie.  Maar liefst één op de zeven Nederlanders schaamt zich en een kwart heeft discussie over geld met zijn partner 

Door de aanhoudende inflatie maken Nederlanders zich op financieel meer zorgen dan voorheen. Bijna vier op de tien (38%) Nederlanders zegt hierdoor minder naar horeca te gaan of geld uit te geven aan andere uitjes. Dit blijkt uit representatief onderzoek van onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht in opdracht van Mediumchat.nl.

Het onderzoeksbureau deed onder meer dan 1.000 respondenten onderzoek naar de taboes over geldzaken onder Nederlanders. Eén op de zeven Nederlanders schaamt zich voor zijn of haar financiële situatie. 60% is dan ook meer op aanbiedingen gaan letten nu de kosten zijn gestegen. Ook probeert meer dan de helft (56%) het energie- en waterverbruik te verminderen. De stijging van de vaste lasten zorgt bij veel Nederlanders voor vervelende klachten. Zo is 41% van de mensen gaan piekeren en een kwart van de mensen is sneller geprikkeld.

Tikkies en betaalverzoeken

Er heerst een taboe op geldzaken, 55% van de mensen die een (studie)schuld of betalingsachterstand heeft, schaamt zich hiervoor. Dat het taboe over geld er nog altijd is bij veel Nederlanders blijkt ook uit andere resultaten van het onderzoek. Bijna de helft van de Nederlanders (44%) geeft aan gesloten te zijn over zijn of haar financiële situatie. Vragen om kosten te delen? 20% vindt het niet gemakkelijk om een Tikkie of een betaalverzoek te versturen.

Eén op de drie respondenten zegt daarnaast het vervelend te vinden om over geld te praten. Praten over geld doen wij Nederlanders het meest met onze partner (64%). Heel vlotjes gaat dit alleen niet altijd. Een kwart van de mensen heeft wel eens een discussie over geld met zijn of haar wederhelft. 21% is het dan ook niet eens met het uitgavenpatroon van zijn of haar partner. Nederlanders praten ook regelmatig met familie over geldzaken. Toch weet 64% niet van naaste familie wat zij (ongeveer) verdienen.