VZV speelt Europese handbalwedstrijden

Algemeen
De dames tegen VOC.
De dames tegen VOC. (Foto: Patrick Hogervorst)

‘T VELD - Het handbalpubliek in ‘t Veld en Zijdewind is er de laatste jaren aan gewend geraakt; misschien zelf wat verwend geraakt. Dames 1 van JuRo Unirek VZV speelt Europees handbal. In de eerste ronde van de EHF European Cup stuit het trotse vrouwenteam uit ‘t Veld en Zijdewind op de kampioen van Finland, Dicken uit Helsinki. De eerste wedstrijd is een thuiswedstrijd, op zaterdag (8 oktober) in Sportcentrum VZV (aanvang 20:00 uur). De return is een week later, op zaterdag 15 oktober, in de hoofdstad van Finland. 

Het trotse vrouwenteam

Over Dicken is weinig bekend. Vorig jaar troffen de Finse vrouwen in de eerste ronde van de Europa Cup 3 Brixen uit Italië, de tegenstander van VZV in 2020. Dicken verloor beide wedstrijden (met 26-29 en 23-34). Het Finse handbal is lang niet zo sterk als dat van de andere landen uit Scandinavië. Noorwegen is wereldkampioen, Zweden van bijna hetzelfde niveau en Denemarken haalde in het verleden driemaal olympisch goud (werd afgelopen donderdag in de Golden League overigens door Nederland afgedroogd, met 30–22). Finland is, dat weten we, vooral het land van ijshockey. 

Op vertrouwde vloer

Voor JuRo Unirek VZV zijn de twee Europese beurten een uitstekende gelegenheid om weer terug te keren op het betere spelniveau. Het team van coach Rolf Schulte, dat in vergelijking met twee jaar geleden liefst twaalf speelsters heeft zien verdwijnen, komt in een veranderde formatie uit. De nieuwelingen Lisa Hölscher, Pien van der Geest en Meike van Splunter moeten hun plaats nog vinden in het team. Aan de cirkel opereert Britt Stammes, dochter van oud-keepster Anita Bruin. Ook zij moet wennen. Onder de lat heeft Lisanne Bakker, na het stoppen van vaste uitblinker Amber Zomerdijk, nu definitief de positie van eerste doelvrouw. 

VZV begon de eredivisiecompetitie met liefst vier nederlagen op rij. Pas afgelopen zaterdag werd tegen PSV in Eindhoven voor het eerst gewonnen: 31-28. Op de ranglijst vertoeft de ploeg in de onderste regionen, een heel verschil met de situatie van de voorbije jaren waarin VZV telkens onder de topvier van Nederland eindigde. Dat te bereiken zal dit seizoen nog een hele opgave worden. Maar eerst de traktatie vanwege de vierde plaats uit het seizoen 2021-2022: Europees handbal. Op de vertrouwde vloer van het Sportcentrum aan de Rijdersstraat. De meiden van JuRo Unirek VZV rekenen op veel steun van het publiek. De sporthal biedt plaats aan 500 toeschouwers.