Schagen boven het prijsplafond

Algemeen
Check het per gemeente.
Check het per gemeente. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - In slechts vier Noord-Hollandse gemeenten ligt het gemiddelde gas- en stroomverbruik onder de 1200 kuub (m³) en 2900 kilowattuur (kWh) die de overheid komend jaar instelt als verbruiksplafond. In nog eens 22 gemeenten is alleen het gas- of elektriciteitsplafond toereikend. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, op basis van de regionale verbruiksdata van 2021 die het CBS op 7 oktober publiceerde.

In bijna de helft van de gemeenten gebruiken huishoudens dus gemiddeld meer gas en stroom dan de maxima die door het kabinet worden ingesteld. Een hoog gasverbruik heeft daarvan de grootste invloed op de energierekening. In Noord-Holland zijn er slechts vier gemeenten waarbij het energieverbruik van inwoners gemiddeld volledig onder het energieplafond gaat vallen: Dat zijn Alkmaar, Amsterdam, Diemen en Purmerend. Voor veel inwoners uit de Noordkop betekent dit dat zij voor een deel van hun energie de volledige prijs blijven betalen. De gemeente Schagen zit met zowel gas- als stroomverbruik boven het prijsplafond.

Verschillen

Landelijk gezien ligt in zes op de tien gemeenten het gemiddelde gas- en stroomverbruik boven het verbruiksplafond dat het kabinet per 1 januari instelt. In slechts één op de negen gemeenten blijft een doorsnee huishouden binnen de grenzen van zowel 2900 kWh stroom als 1200 m³ gas per jaar. Op de kaart is te zien dat de Noord-Hollandse gemeenten het ten opzichte van de rest van Nederland nog bovengemiddeld goed doen.

Vaste prijs 

Het is voor veel Noord-Hollandse huishoudens de komende periode desondanks zaak veel energie te besparen. Het prijsplafond, waardoor je niet meer dan 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kilowattuur stroom betaalt, ongeacht je energiecontract, geldt namelijk tot een verbruik van 1200 kuub en 2900 kilowattuur. Voor het verbruik boven die waardes betaal je wel de - vaak hoge - prijzen uit je energiecontract. Volgens Zonneplan wordt inzicht in het energieverbruik het komende jaar dan ook belangrijker dan ooit.