Crisisnoodopvang in Petten levert gemengde gevoelens op

Algemeen
Vanuit Ter Apel komen er 225 asielzoekers naar Petten.
Vanuit Ter Apel komen er 225 asielzoekers naar Petten. (Foto: Adobe Stock)

PETTEN - Het voormalige terrein van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Petten-Zuid aan de Zuiderhazedwarsdijk wordt tijdelijk gebruikt voor de crisisnoodopvang van asielzoekers. Vanaf eind oktober worden hier 225 asielzoekers uit Ter Apel opgevangen, in samenwerking met de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Het gaat in het begin om een periode van 3 maanden, tot en met 31 december 2022. Er wordt verwacht dat de problematiek tegen die tijd nog niet volledig is opgelost. Het is daarom mogelijk dat de vluchtelingen hier nog langer worden opgevangen.

Lance* is inwoner van Petten. Er heerst onvrede bij hem. “Laat ik beginnen met dat ik absoluut niet tegen opvang ben. Mensen in nood hebben een veilige plek nodig. Wél ben ik tegen de wijze waarop dit gegaan is. Ik voel me voor de gek gehouden over de gehele aanloop naar dit plan toe. Petten wordt in mijn ogen continu overvallen en alle plannen worden door de strot geduwd. Op de wijze waarop dit ons is medegedeeld, was er niet eens meer een informatieavond nodig. Alles was al een feit” vertelt Lance.

Bodemonderzoek

Lance praat over rapporten waarin staat dat de grond waarop de opvang komt vervuild is. Het is geen enorme vervuiling, vertelt hij, maar het is wel voldoende om andere activiteiten af te blazen. “Denk aan woningbouw voor de Pettemer jeugd, dat was niet mogelijk. Dat dit zomaar wel kan verbaast mij echt.” De locatie ligt tegen een Natura-2000 gebied. “Dat is heilig in de wereld. Het is een aangewezen beschermde status, daar mag niets geks mee gebeuren. We praten over stikstof en PFAS, maar er staan nu dampende motoren voor de tijdelijke stroomvoorziening, mag dat dan wel?”

De gemeente reageert op het vermeende stuk grond dat vervuild zou zijn: “Op basis van bodemonderzoek uit 2020 is in het gebied op een kleine geconcentreerde plek vervuiling aangetroffen. Deze kleine plek ligt buiten het afgeschermde terrein waar de paviljoens geplaatst worden. Uit voorzorg zal deze geconcentreerde plek door middel van hekken of andere middelen afgeschermd worden. Zo wordt betreding van de plek en eventuele risico’s voor de volksgezondheid voorkomen.”

Behoeften

Anja*, ook inwoner van Petten, is het niet eens met de gehele situatie. “We zijn een klein dorp, we hebben rond de 1600 inwoners. Wat moeten asielzoekers doen in dit kleine dorp?,” vraagt ze zich af. Lance deelt deze mening: “Het is een locatie waar verveling snel toeslaat, daarnaast wordt er nu een kamp opgezet terwijl er in Alkmaar panden leeg staan” betreurt hij.

De gemeente geeft aan rekening te houden met de basisbehoeften, maar ook met recreatieve behoefte van mensen. “De mensen in de crisisnoodopvang hebben daarin verschillende behoeften. De één wil vooral rust, de ander sporten of spelen. Wij en de veiligheidsregio merken dat er veel bereidheid is om de mensen te helpen met een positieve invulling van hun dag. Naar aanleiding van de behoeften die de mensen aangeven, wordt gekeken hoe aangeboden hulp ingezet kan worden. Hulp wordt altijd gewaardeerd. We onderzoeken steeds welke behoefte er is aan ondersteuning. Dit kan zijn in de vorm van hulp bij sport en spel, het bezoeken van bepaalde locaties, het geven van fiets- of zwemlessen, het coördineren van de dagbesteding, schoonmaken, teken- of schilderlessen, kleding verstellen en meer,” laten zij weten.

Rood nest

Lance komt zelf uit een rood nest. “Ik heb respect voor veel situaties, iedereen verdient een goede huisvesting. Alleen de wijze waarop de gemeente nu alle informatie weigert te geven stelt mij en vele anderen teleur.” De allereerste informatieavond was volgens hem een grap. “We hoopten op een informatief praatje van de burgemeester, daarentegen deelde zij boxjes uit. Wij hoopten op scherpe vragen die beantwoord konden worden. Op een A4-tje kon je zien wat de bedoeling was van de locatie, hoe de tenten zouden worden en je kon je opgeven als vrijwilliger, dat was het een beetje. Geen vragen die beantwoord werden. Toen ik wel een kritische vraag stelde, liep ze weg.”

Beide inwoners zien het niet gebeuren dat de locatie na drie maanden weer weg is. ‘Waarom bouw je anders zoiets enorms?’ vragen ze zich af. Ze missen transparantie in de zaak. “Als ik eerlijk ben voel ik ook angst. Ik weet dat ik nu meer ga opletten, dat gaat onbewust. We zijn een klein rustig dorp, het voelt niet fijn,” legt Anja uit. 

Veiligheid

De gemeente reageert: “Op de crisisnoodopvang zijn 24 uur per dag en zeven dagen per week vijf beveiligers en een brandwacht aanwezig. Daarnaast is elke dag tussen 8:00 en 23:00 uur een locatiemanager op de crisisnoodopvang aan het werk. Wij hebben contact met de wijkagent en de boa’s.”

De gemeente hoopt het deel van de inwoners dat zich zorgen maakt gerust te kunnen stellen. “In ‘t Zand hebben wij als gemeente sinds april 2022 een crisisnoodopvanglocatie. De ervaringen met deze locatie zijn heel goed. Wij verwachten dat het in Petten ook zo rustig en gemoedelijk gaat verlopen als in ‘t Zand. Daarnaast zijn ook in de andere CNO’s in Noord-Holland de ervaringen goed.”

Anja haakt hierop in: “Waar stopt het? Het aantal asielzoekers blijft stijgen en de problematiek in ons eigen land ook. Denk aan mensen die in de bijstand zitten of leven van een AOW, zij komen soms financieel in de knel, maar dit plan kan direct uit de grond komen. Er is goede zorg voor de asielzoekers en ze krijgen geld. Het voelt allemaal heel erg dubbel.”

Hulp

Voor het melden van overlast zijn er twee opties, waaronder contact opnemen met de locatiemanager. Deze kun je benaderen voor kleine overlastzaken. Hiervoor komt een apart telefoonnummer. Dit telefoonnummer wordt voor de opening met de omwonenden gedeeld. Het is ook mogelijk om met jouw vraag naar de locatie van de crisisnoodopvang te gaan en bij de portier te vragen naar de locatiemanager. Bij vragen over veiligheid kun je contact opnemen met de gemeente. Heb je snel hulp nodig van politie, ambulance of brandweer? Bel dan 112. 

* de echte namen van Lance en Anja zijn bekend bij de redactie.

Door Anne Smit

Het prachtige strand van Petten.