Prachtige middelen voor het leven met dementie

Algemeen
Gezamenlijk een spelletje spelen.
Gezamenlijk een spelletje spelen. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Van 6 tot en met 12 november vind de collecte week voor dementie plaats. Duizenden mensen halen aan de deur en online geld op voor een toekomst zonder dementie. Collecteren levert een enorme impuls op voor dementie-onderzoek en zorgt voor mooie gesprekken aan de deur. Stichting Samen Vrienden van Woonzorggroep Samen zorgt voor dat beetje meer voor hun bewoners binnen Schagen en Hollands Kroon. Vanuit creatieve input van werknemers vervullen zij wensen voor dat beetje extra, wat zorgt voor een fijne kwaliteit van leven.

Voor de toekomst van dementie

Woonzorggroep Samen zorgt goed voor de mensen die aan hun zorg zijn toevertrouwd. Hun mogelijkheden zijn echter beperkt. De focus ligt op de dagelijkse zorg. Voor extra activiteiten is geen budget. Echter, daar is wat op bedacht! Stichting Samen Vrienden zorgt ervoor dat dit wél mogelijk is. 

Zij zamelen geld in om - in eerste instantie - hun twee rolstoelbussen te laten rijden voor de bewoners. “Wij zorgen ervoor dat bewoners mobiel kunnen blijven. Onze dank is groot aan de vrijwilligers die de chauffeurs van deze bus zijn,” vertellen Gerard en Co. De mannen vervullen beide een grote rol in de stichting. De bus kan cliënten rijden naar de Keukenhof, het strand of de Lente Tuin, je kunt het zo gek niet bedenken. “Je brengt de bewoners even in een nieuwe omgeving, voor mensen met dementie is dit ook waardevol. Ze zijn er even uit en herkennen onderweg dingen van vroeger.”

Straten van vroeger

De stichting heeft via tips prachtige middelen kunnen aanschaffen. “We hebben een prachtige beleef-tv tot onze beschikking. Het is een groot scherm, deze kun je plat leggen als tafel of rechtop zetten. Bewoners kunnen hier gezamenlijk omheen zitten en spelletjes spelen. Memorie wordt veel gespeeld bijvoorbeeld. Het is een goed middel voor het geheugen, speciaal voor mensen met dementie,” vertellen ze.

Bij het woord hometrainer denk je vaak aan de sportieve fiets in de sportschool waar je hijgend een berg op lijkt te gaan. Bij Woonzorggroep Samen fiets je ook met een scherm voor je, maar fiets je dan door bekende omgevingen van vroeger. “De mensen bloeien heel erg op, ze herkennen het, ze komen terug in de tijd van toen. De verzorgers vragen waar ze vroeger woonden, dat tikken we dan in en zo verschijn je in een virtuele omgeving.”

Herkenning in de blik

De Beeldbank heeft ook een waardevolle functie voor mensen met dementie. Stichting Samen Vrienden zorgt ervoor dat deze abonnementen verstrekt kunnen worden. Ze hebben een tevens een beleef-tv. “Begeleiders gaan bij een dementerende bewoner zitten. Er kan gefilterd worden op jaartal of een specifieke gebeurtenis. De Beeldbank beschikt over ontzettend veel materiaal van vroeger. Dat laten zij hen zien. Het is mooi om te zien hoe ze langzamerhand herinneringen beginnen te vertellen en je herkenning in hun blik terugziet,” vertellen de heren trots. 

‘Ze beginnen langzamerhand te vertellen’

Duo fietsen zijn ook een mooi initiatief. Iedere bewoner kan de fiets reserveren en een ritje maken met een maatje. “Dementie is een veelvoorkomende ziekte, enorm veel mensen hebben hier mee te maken. In bijna iedere familie komt dit wel voor. Wij als Woonzorggroep en Stichting kunnen dit niet oplossen, maar we kunnen wel zorgen voor een fijnere kwaliteit van leven. We zijn trots dat we hier, door de vele donaties, aan bij kunnen dragen.”

Je voordeur als sticker

Dankzij het creatieve oog van het personeel is er bedacht om deuren van bewoners te beplakken met een foto van hun eigen ‘bekende’ voordeur van vroeger. Alsof zij dus echt in hun eigen huis binnenstappen. “Ook dat is weer een vorm van herkenning.”

“Woonzorggroep De Bron heeft bij ons een verzoek neerlegt voor het aanleggen van een pluktuin. Dat gaan we nu doen, wij vertellen ze wat onze bijdrage is en zij sturen ons de rekening,” leggen ze uit. “Mensen met dementie, die in gesloten afdeling zitten, wil je beschermen, zodat ze niet gaan dwalen. In de tuin kunnen zij zitten, schoffelen en de tuin bijhouden. Zo zijn ze zinvol bezig.”

Stichting Samen Vrienden is volledig afhankelijk van donaties. Ze zorgen ervoor dat ze op plekken staan te flyeren en ze gaan mee naar georganiseerde optredens. Bij de opening doen zij een woordje en leggen ze uit hoe ze aan het geld komen om dit te realiseren. “Donateurs vinden is niet altijd makkelijk, maar bijvoorbeeld, bij een kerstmarkt die wij organiseren is het makkelijker. Daar komen ook mensen van buitenaf, in tegenstelling tot enkel de bewoners zelf.”

Snertmaand

November is aangebroken en dat betekent Snertmaand! Om geld binnen te halen kun je via de stichting online erwtensoep bestellen op www.samenvrienden.nl. “Het is een huisgemaakte soep met een authentiek recept,” lacht Co. De soep wordt in de keuken van verpleeghuis Magnushof gemaakt. Je kunt kiezen uit 1, 2 of 3 liter bevroren soep. Op 3 december is de ophaaldag, dan kun je je bestelde soep in Schagen komen halen. De soep is beschikbaar voor de gehele gemeente Schagen en Hollands Kroon. “In principe komen ze in Schagen alles ophalen, mocht er een grote bestelling vanuit een ander gebied komen, dan willen wij dit natuurlijk wel komen brengen,” legt Gerard uit. 

In de maand december kun je ook oliebollen bestellen, zo draag jij je steentje bij aan de stichting. Daarnaast zijn er minimaal vijf keer per jaar kofferbakmarkten, er zijn loterijen en er zijn West Friese avonden. Voor de komende WF-avond, op 18 november, zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar. Reserveren op www.samenvrienden.nl. Of je nu een bijdrage levert aan de collecte of een bijdrage levert aan de stichting, in beide gevallen help je mee aan een betere toekomst voor dementie.

Door Anne Smit

De rolstoelbussen die bewoners mobiel houden.
Beelden bekijken.