11 november is het Sint Maarten en deze kids zijn er klaar voor

Algemeen
Kate knutselt aan haar lampion.
Kate knutselt aan haar lampion. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

WAARLAND - Over een week is het zover: Sint Maarten! De kids van basisschool Sint Jan zijn druk in de voorbereidingen, er worden namelijk lampions geknutseld! Liz Dekker (8), Goos Veldman (9) en Kate Hoedjes (9) vertellen graag waarom Sint Maarten op 11 november zo te gek is. Dat het wat snoep betreft over veel, meer en meest gaat is geen geheim.

“Sint Maarten is zo leuk, omdat je lekker veel snoep gaat ophalen en je langer mag opblijven in de avond,” vertelt Goos. Kate heeft er ook zin in, alleen kan ze wegens een net geplaatste beugel niet veel eten: “Ik ga het allemaal bewaren. De andere optie is zachte dingen kiezen of dingen die ik kan laten smelten.” 

Lampions knutselen

Alle drie maken ze voor Sint Maarten een lampion met een unieke creatie. Liz maakt een huisje van takken met ramen erin, in de ramen gaat zij nog wat moois tekenen. “Knutselen is echt mijn favoriete vak,” vertelt ze. Kate is het met haar eens: “Het is gewoon zo leuk, omdat je rekenen en zo aan de kant kunt gooien.” Zij wilde iets doen met dieren en koos een varken. “Het varken wilde ik wel grappig maken, dus het gaat een moddervarken worden! Nu is hij nog roze en straks komen de modderstippen erop,” lacht ze. Tussen de kakelende dames door zoekt Goos een moment om ook te vertellen wat hij gaat maken: “Ik maak een voetbalshirt. Ik hou heel erg van voetbal, eigenlijk ben ik fan van AZ, maar nu maar ik een shirt van Liverpool. Virgil van Dijk hé.”

Knutselen is geen los vak meer. Het valt onder het IPC onderwijs (International Primary Curriculum). Dit is een lesaanpak voor de basisschool. Zo kunnen de kids effectief en doelgericht leren. Zij werken vanuit een centraal thema en leren daar van alles over. Zo weten ze beter waaraan ze werken en of ze hun doel bereikt hebben. “Laatst zijn we gestart met het thema Nederland wordt Nederland. We zijn creatief bezig in een bepaalde hoek. Aardrijkskunde en geschiedenis komen ook aan bod. Uiteindelijk maken we iets, dat kan van alles zijn,” legt juf Nicolle uit.

Sint Maarten liedjes

Vriendinnen Liz en Kate gaan 11 november samen de deuren langs en Goos met zijn groep vrienden. “Na het eten gaan we direct op pad,” roepen ze. Kate heeft een tip: “Trek tijdens Sint Maarten goeie schoenen aan. Vorig jaar had ik mijn paard rijlaarzen aan, nou ik had de blaren op mijn voeten, alles deed zeer. Als het trouwens regent maakt mij dat ook helemaal niet uit!” Ze vinden het leuk dat het ook iets weg heeft van Halloween, sommige huizen worden in het dorp versierd. “Als je bij een huis aankomt is altijd weer raden welk snoep ze hebben en wat je dan gaat kiezen,” vertelt Goos. De keuze tussen de bekende mandarijn of snoep is makkelijk gemaakt: “Snoep natuurlijk, en het maakt niet uit welk snoepje het is, maar echt geen mandarijn hoor.” Liz schiet in de lach, nadat zij een keer drie keer gezongen had kreeg ze een appel: “Dat vond ik wel een beetje gek.” Ze schieten nu alle drie in de lach en beginnen met het zingen van een liedje ‘Snoep, snoep, snoep, dat mag het zijn. Geef me een snoepje en rot op met je mandarijn’. “Mag je dat in de krant zetten?” gniffelen ze.

Nieuwe tactieken

Verwend wordt je op 11 november zeker. “Toen ik eens met mijn vriendin langs mijn opa en oma ging, kregen wij een vet grote chocoladereep,” legt Kate uit. Goos vindt het zelf een beetje vreemd als mensen tijdens Sint Maarten niet thuis zijn, maar Kate snapt het ook wel weer. “Sommige mensen hebben denk ik geen zin om snoep te kopen en de deur open te doen, ach dan gaan we snel naar de volgende.” Liz vult aan dat ze bij De Pub niet hoefde te zingen en een snoepje mochten pakken: “Dan gaat het lekker snel.”

Dit jaar wordt er op 11 november gebruik gemaakt van een nieuwe tactiek. “Wij hebben al bedacht dat we niet in de buurt van de bekende huizen gaan blijven, wij gaan op zoek naar andere onbekende plek,” vertellen de meiden. Er gaat nog twee keer geknutseld worden aan de lampionnen, gelukkig zijn er vrijwillige ouders die graag helpen.

Door Anne Smit


Goos knutselt aan zijn voetbal lampion - vincentdevriesfoto.nl