Schagen doet mee aan Meer Bomen Nu

Algemeen
Eerste boom geoogst in het Zwanenwater.
Eerste boom geoogst in het Zwanenwater. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Op de natuurwerkdag van Natuurmonumenten bij het Zwanenwater heeft wethouder Hans Heddes samen met de vrijwilligersgroep van MeerBomenNU zaterdag de eerste bomen geoogst. De plantestafette en de Meer Bomen Nu campagne zijn 28 oktober gestart op het terrein van PWN. Meer Bomen Nu is een landelijke campagne om overdadige boompjes die op een kansarme plek staan een tweede kans te geven door ze met vrijwilligers uit te scheppen. Deze boompjes worden geplant tijdens de Groenspoor Plantestafettes. 

De gemeente Schagen heeft net als vorig jaar de ambitie om 15.000 bomen te verplanten. Vorig jaar werden dat er zelfs 21.000!  In Schagen kunnen mensen op 27 november een handje komen helpen.

Inwoners van Schagen

“Op deze manier boompjes uitspitten en elders in de gemeente planten is het toppunt van circulair werken, een mooi gebaar naar onze inwoners” - meent wethouder Hans Heddes van de gemeente Schagen. Zondag 27 november is het Doneer-een-zaailingdag. In Schagen kan worden meegedaan. Met een aantal mensen brengen de deelnemers de hub op orde en nemen zaaiingen aan van inwoners die deze in hun tuin hebben staan en willen doneren. Kom langs op Priggeweg 2 te Schagen vanaf 14.00 tot 16.00 uur. Zelf moeten de deelnemers handschoenen en indien gewenst eigen koffie/thee meenemen.

Groenspoor Plantestafette

De boompjes en struiken die geoogst werden, worden gebruikt voor de Groenspoor Plantestafette. Deze wordt gehouden in tien gemeenten in Noord-Holland. Tijdens de plantestafettes planten bewoners van gemeenten in Noord-Holland in oktober en november bloembollen, vaste planten, struiken en bomen die van nature hier voorkomen aan. In wijken, op bedrijventerreinen en langs fiets- en wandelpaden. De plantestafette zorgt voor een kleurige, gezonde en aantrekkelijke wijk, voedsel voor bijen, vlinders, vogels én voor gezelligheid voor de planters en passanten.

Meer Bomen Nu

Meer Bomen Nu is een landelijke campagne die kansarme boompjes verplant naar kansrijke plekken. Elke boom maakt jaarlijks honderden zaailingen. De meeste hiervan overleven het niet: te weinig licht, te dicht op elkaar of te dicht bij het pad en worden met regulier groenbeheer verwijderd, gemaaid of versnipperd. Door deze boompjes uit te scheppen en te hergebruiken kan de vergroening van Noord- Holland worden versneld. Deze winter hebben de provincie, gemeenten en Meer Bomen Nu het doel om 150.000 bomen en struiken te verplanten voor klimaat en biodiversiteit.

De eerste kruiwagen met jonge inheemse boompjes en struiken is al verplant. De aangesloten gemeenten zorgen zo voor meer biodiversiteit in eigen gemeente. Door bomen uit het natuurgebied ook in de bebouwde omgeving te planten worden meer ecologische verbindingen gecreëerd richting de omliggende natuurgebieden. Iedereen kan helpen. Meer Bomen Nu nodigt inwoners van aangrenzende gemeenten en belangstellenden van harte uit om mee te doen.