Prachtige tiny houses in Schagen: duurzaam en milieuvriendelijk

Algemeen
De tiny house van Miranda en haar man.
De tiny house van Miranda en haar man. (Foto: Anne Smit)

SCHAGEN - Dat er een tekort aan woningen is, is duidelijk en dat de gas- en energieprijzen het dak uitschieten is ook geen geheim. Mensen gaan op zoek naar alternatieven. Waar kun je wél wonen en op welke manier kun je zoveel mogelijk kosten besparen en milieuvriendelijker leven? In Schagen staan op het terrein van voormalig voetbalveld Sportpark Nes-Noord straks 10 tiny houses. De gesprekken tussen de gemeente en de bewoners zijn nog altijd niet rond, wat onzekerheid met zich mee brengt. Als het aan de bewoners ligt zijn ze er klaar voor: de tiny houses staan en men snakt naar duidelijkheid.


Voorzijde van het tiny house van Chris.

Redacteur Anne ging op bezoek bij Chris en Miranda. Wanneer je het terrein bewandelt doemen de negen prachtige tiny houses al gauw op. Uiteindelijk komen er tien te staan. Geen enkele is hetzelfde. De een heeft een jungle-achtige veranda, het lijkt wel een kunstwerk. Iets verderop staat Chris, hij is een van de bewoners die op het voormalig voetbalveld in Schagen een tiny house ontwikkeld heeft. “Ik was op zoek naar een woning en daarmee dus ook een eigen plek. Ik had al eens eerder van dit concept gehoord en dat was blijven hangen. Dit project in Schagen kwam toen net voorbij en dat maakte dat ik dit graag wilde overwegen. Ik heb mij aangemeld in december 2021, de initiatiefnemers hebben toen een groep mensen uitgenodigd om mee te doen aan de selectie. Zoals je ziet ben ik daar doorheen gekomen en ben ik mijn eigen tiny house gaan bouwen.” De bewoners samen vormen een vereniging, de grond huur je als vereniging van de gemeente. Een deel hiervan is bestemd voor bewoning en een deel voor adoptiegroen. Als alles straks loopt zoals ze hopen, wordt er naast de tiny houses een prachtig groen gebied aangelegd voor gezamenlijk gemeenschap.

Off-grid wonen

Een tiny house is zelfvoorzienend. Dit houdt in dat je elektriciteit opwekt vanuit zonnepanelen, werkt met composttrommels, regenwater opvangt en op zoek gaat naar creatieve manieren om je huis te verwarmen. Miranda en haar man hadden een prachtige koopwoning in Boskoop. “We hebben het samen veel over de tiny house-mogelijkheden gehad. Ons grote huis gaf niet de vrijheid om ons leven in te delen zoals we dat graag wilden. Daarbij komt dat bijna al onze kinderen uit huis zijn. Het is zonde om leegstaande kamers warm te stoken en je dus lang niet alle ruimte nodig hebt. We zijn ons gaan verdiepen in alternatieven. Het huis verkopen en een kleiner huis terugkopen zou niet betekenen dat we veel goedkoper zouden kunnen leven. Toen kwamen de tiny houses in ons leven!”, lacht ze. Het huis is in dit geval volledig off-grid, dat hoeft niet bij elk tiny house project zo te zijn. Je hebt geen enkele vorm van nutsvoorzieningen. “Het voelde voor ons als een kans die we moesten grijpen, Dat hebben we gedaan en het is gelukt. Onze zoon van 18 verhuist mee.”

Luxe is een mindset

Chris mist de luxe van zijn ouderlijk huis totaal niet. “Ik heb alles wat ik nodig heb. Natuurlijk wil ik het nog wel huiselijker maken. Voor nu is dat geen prioriteit. Ik kan eten, drinken, slapen en mezelf netjes houden.” Hij vertelt dat gemak het leven uiteraard wel prettiger maakt. Zo heeft hij net nieuwe keukenlades aangeschaft. “Zonder die lades ging het ook, maar dit maakt het net iets netter en georganiseerder.” Voor Miranda geldt hetzelfde: “Wij zijn weliswaar kamperen gewend, maar je moet je wel beseffen dat dit echt je woning gaat worden. Het gaat allemaal automatisch. Als ik een stap in mijn grote huis zet verandert mijn mindset. Je pakt sneller de luxe voorzieningen. Zodra ik de tiny house binnenstap is het vanzelfsprekend dat je minder verbruikt. Nu hebben wij nog geen douche en wc, deze gaan er wel komen. Dan is er iets meer luxe dan in andere tiny houses.” Het betekent wel dat Miranda en haar man een extra regenton moeten aanschaffen en een extra zonnepaneel moeten kopen om in deze behoeften te voorzien.

Tekst gaat door onder de foto


Chris heeft niet veel nodig.

Ontspullen is ‘the key’ en is helemaal zo slecht nog niet! “Je moet het leren en wordt er vanzelf beter in. Overal heb je herinneringen aan, in eerste instantie denk je dat je het daardoor niet weg kunt doen. Maar wat doe je er mee? Niemand anders behalve jij hebt een herinnering aan dit voorwerp. Heb je het echt nodig? Het antwoord is vaak nee,” legt ze uit.

Duurzaam en milieuvriendelijk

Off-grid leven betekent zoeken naar de juiste alternatieven, en deze zijn er! Chris scheidt zijn ontlasting en neemt in de toekomst een compost-wc. Dit toilet verbruikt geen water. Tot nu toe heeft hij geen douche, dit doet hij bij zijn ouders. Hij werkt aan een mini-badkamertje. “Graag wil ik een douchezak in huis halen. Deze kan ik vullen en warm ik op met de zon of het keteltje. Alleen in nood gebruik ik een beetje gas, de voorkeur gaat uit naar elektra.” Miranda wijkt iets af van deze manier, zij en haar man willen een septic tank en een douche. In de septische put wordt afvalwater, afkomstig van toilet, douche en bad gezuiverd door bezinking. “Aan een compost-wc zitten meer regels, je kan niet zomaar alles composteren. Een septic tank kun je doortrekken, dat betekent wel dat je meer water nodig hebt. Onze zoon is 18, we willen dit graag voor hem en voor onze gasten. Zelf kunnen we natuurlijk een teiltje water wat we hergebruikt hebben door de wc gooien.” Tijdens het bezoek is er hoge nood, Miranda begint te lachen. “Tja, de wc is er nog niet, je zult even boven een emmer moeten gaan hangen, vind je dat heel erg?” De échte tiny house ervaring, zo erg is het ook allemaal niet.

Tekst gaat door onder de foto’s 


Het geïnspireerde interieur, de keuken gaat links geplaatst worden.


De woonkamer krijgt vorm.

Hoe richt je een tiny house zo efficiënt mogelijk in? Chris heeft niet veel nodig, hij heeft zelfs nog ruimte over. Miranda daarentegen moet dezelfde ruimte van 35m2 zó indelen dat het bewoonbaar is voor drie personen. In de trap heeft zij lades gemaakt en er zitten meerdere verdiepingen in de tiny house. Iedere bewoner heeft beschikking tot 200m2 aan grond, daarop mag je een huisje van 35m2 zetten, een schuurtje van 6m2 en er zijn nog een aantal beschikbare meters voor een veranda. “Wij zijn geïnspireerd door het tv-programma Tiny House Battle en zagen daar iets voorbijkomen waar we op slag verliefd op waren. We deden research naar de ontwerper hiervan en hebben contact met hem gezocht. Zo is onze woonkamerinrichting ontstaan,” vertelt Miranda trots. Zij heeft haar woning casco laten opleveren. In zijn geheel is deze naar Schagen verplaatst. De tiny house van Chris is gebouwd in drie losse delen. Deze kun je makkelijk van plaats verwisselen, mocht dat eens nodig zijn.

Contracten

De doelstelling is om voor minimaal tien jaar in Schagen te verblijven. “Het leek alsof het allemaal al rond was, maar tot nu toe is het nog niet zeker of we hier mogen blijven. Zodra wij tekenen gaat het contract en de 10 jaar in. Als vereniging krijgen wij één huurcontract. De gemeente moet het daarmee eens zijn en wij ook. De laatste keer dat we met hen om tafel zaten was iedereen enthousiast. We wachten nu op een besluit en kunnen niet wachten om te tekenen,” besluit Miranda. Hopelijk zijn beide partijen het snel eens met elkaar en kan het tiny houses-project eindelijk écht officieel van start gaan.


Hoe het uiteindelijk gaat worden.

Door Anne Smit

Het slaapgedeelte van Miranda.
Achter aanzicht Chris.
De slaapkamer boven de zithoek.
Plaatsing tiny house Miranda.