Een kijkje in de keuken van documentaire maken

Algemeen
Ester Gould en Sarah Sylbing.
Ester Gould en Sarah Sylbing. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Ester Gould en Sarah Sylbing komen maandag 14 november naar het Scagon de Luxe theater. Voor Kunst Verklaard zullen zij een kijkje geven in de keuken van documentaire maken. De namen Gould en Sylbing doet misschien niet meteen bij iedereen een belletje rinkelen, de documentaires die de twee maakten zeker wel.

Door Charlotte de Koomen

‘Schulden’ en ‘Klassen’ zijn twee prijswinnende documentaires. Over de ongelijkheid in het onderwijssysteem en de schuldenproblematiek. Maatschappelijke onderwerpen waarover in de samenleving veel discussie over was en is. Het zijn geen interviews. Sarah en Ester proberen zo veel mogelijk observerende scenes te draaien waardoor het maatschappelijk probleem of vraagstelling zo echt mogelijk naar voren komt.

Voelsprieten

De twee filmmakers doken in de schuldenproblematiek en in het onderwerp kansongelijkheid in het onderwijs. Het zijn volgens Ester onderwerpen waar ook decennia lang al wetenschappers mee bezig zijn. “Het is niet zo dat wij dat onderwerp voor het eerst aankaarten. Wij proberen bijtijds te voorzien wat een belangrijk maatschappelijk thema is,” legt Ester uit. “Met onze voelsprieten proberen te proeven wat er speelt in de samenleving, wanneer iets belangrijk wordt.”

Het maakproces is lang. Ester en Sarah zijn wel drie jaar bezig om een serie te maken. Vanaf het idee tot het af is. Ook proberen ze altijd wel iets nieuws toe te voegen aan het maatschappelijk gesprek.

Statistiek

In 2016 kwam er een rapport uit van de onderwijsinspectie. Daarin stond letterlijk dat de kansongelijkheid in het onderwijs in Nederland toenam. “Dat is een gegeven, een statistiek”, legt Ester uit. “In datzelfde jaar was het in het Journaal en bij Nieuwsuur. Dat raakt niemand echt. Met een documentaire serie kunnen we veel ogen openen. Je geeft een onderwerp, een problematiek, een gezicht. Pas nadat je een persoon al die afleveringen hebt gezien, ga je iemand kennen en ga je het begrijpen.”

Sarah en Ester delen dezelfde wereldvisie. Dezelfde visie op de maatschappij. “Op filmmakers niveau zijn er soms wel verschillen van inzicht”, legt Ester uit. “Bijvoorbeeld of een scene wel of niet interessant is om te draaien. Voordat we gaan filmen gaan we eerst journalistieke research doen. We praten met heel veel mensen. Bij voorkeur mensen die veel verschillende rollen spelen. Van de minister van onderwijs tot een conciërge op school. Tijdens Kunst Verklaard gaan we daar wel op in, we geven een inzicht in het maakproces. Na de lezing hopen we dat er met de vragen uit het publiek ook echt een gesprek ontstaat.”

Maandag 14 november 20:15 uur in Scagon de Luxe theater. Kaarten bedragen 15,-  euro via www.scagondeluxe.nl.