Terugvechten na een hersenbloeding; Kees doét het

Algemeen
De aangepaste fiets van kees met het bekende 'duimpje'.
De aangepaste fiets van kees met het bekende 'duimpje'. (Foto: Anne Smit)

SCHAGEN – De zeventigjarige Kees Trommel heeft tijdens zijn werkzame leven verschillende banen gehad. Toen hij verhuisde naar Frankrijk ging hij als makelaar aan de slag. Hij woonde in Rochechouart in de buurt van Limoges, waar hij werd getroffen door een hersenbloeding. Kees hield hier afasie en apraxie (moeite om complexe handelingen uit te voeren, (red.) aan over en raakte halfzijdig verlamd. Hij raapte zichzelf bij elkaar en vocht terug. Intussen is gesproken taal hem weer duidelijk en ook heeft hij een deel van zijn mobiliteit terug. Praten daarentegen is nog lastig, maar met gebaren en kleine woordjes komt ‘ie een heel eind. Kees heeft een doel: in vijf jaarlijkse etappes op de fiets en scootmobiel naar Lissabon.

Door: Anne Smit

Nadat Kees een hersenbloeding kreeg werd hij opgevangen in een ziekenhuis in Frankrijk. Helaas konden ze daar niet veel meer voor hem doen. Na een verblijf van vier maanden in het ziekenhuis kwam hij terug in Nederland. Het was toen nog onbekend hoe hij eruit zou komen.

Maatje Cor 

Eenmaal in Nederland kon Kees terugvallen op goede zorg. Hij belandde in Heliomare, daarna in Magnushof te Schagen en uiteindelijk in Esdégé-Reigersdaal. De laatstgenoemde organisatie houdt nog steeds toezicht op Kees, die inmiddels in Schagen woont. Zijn woning is gelijkvloers, super handig! De eveneens in Schagen woonachtige Cor Molenaar (67) is het maatje van Kees. “Zeven jaar geleden heb ik hem ontmoet”, steekt Cor van wal. “Mijn vrouw werkte bij de vrijwilligerscentrale en Kees kwam daar langs met de vraag of er iemand was die met hem wilde fietsen en wandelen. Ik was toen net gestopt met werken waarop mijn vrouw zei: ‘waarom ga je dat niet doen?’. Dus zo gezegd zo gedaan.” Toen de twee elkaar leerden kennen kon Kees nog niet echt lopen. Dit breidde zich beetje bij beetje uit naar een korte wandeling met een stok en inmiddels kan hij zonder hulpmiddelen kleine stukjes wandelen. “We hebben samen veel gelopen en gefietst. Hij moet het voornamelijk hebben van zijn linkerbeen, deze is inmiddels ook een stuk sterker geworden. Het rechterbeen is zwakker, maar ook dit herstel verloopt nog steeds voorspoedig.”

Doorzetten

Kees vond het vragen om hulp niet moeilijk, hij kijkt namelijk naar de mogelijkheden die er wél zijn. Hij hield altijd al van fietsen en was blij toen Cor aanbood hem hierbij te vergezellen. “Kees wilde weer fietsen, meer dan alleen de stukjes in de regio. Hij wilde 800 kilometer rondfietsen door Nederland en legde ongeveer 60 kilometer per dag af. Hij verbleef bij Vrienden op de Fiets, een netwerk van mensen die kamers verhuren aan fietsers. Hij was toen nog geen lid van de ANWB. Ik fietste met hem mee naar Enkhuizen, waar hij helaas pech kreeg. Hans, een ander maatje van Kees, fietste mee tot aan Deventer, waar het rijwiel opnieuw mankementen vertoonde.” 

Twee keer is de fiets met een wagen opgehaald. Inmiddels is Kees lid van de ANWB en daarnaast voert Bike Totaal Boersen voor een zacht prijsje de nodige reparaties uit. Wat fietsen voor Kees zo bijzonder maakt is zowel de vrijheid als de natuur, legt Cor uit. De reizen die nu gepland staan gaat Kees zelf uitvoeren.

Vrolijke grimas

Wanneer Cor verhaalt over een gezamenlijk fietstripje naar Texel trekt Kees een vrolijke grimas. De mannen kwamen terecht op een locatie met stapelbedden. “Kees kon daar natuurlijk niet in. Hij heeft toen noodgedwongen op de grond moeten slapen.” Bij Kees probeer ik te ontrafelen hoe hij dat zelf ervaren heeft. Bij het noemen van het woord ‘kneuterig’ verschijnt weer diezelfde vrolijke blik en steekt hij met zijn linkerhand een duimpje omhoog. 

Dit jaar wil Kees Trommel starten met het fietsen door Nederland en in 2023 staat België op het programma. In 2024 gaat hij per scootmobiel door Frankrijk en in 2025 gaat hij richting Lissabon. Kees kan al heel veel zelf, maar heeft voor de overnachtingen en het eten en drinken sponsorgeld nodig. Via de Go Fund Me pagina kan iedereen een bijdrage naar keus schenken aan Kees, zodat hij zijn dromen kan waarmaken. Doneren kan via: https://www.gofundme.com/f/schagen-lissabon.