Handen uit de mouwen en doneer zaailingen in Schagen!

Algemeen
In Schagen doen 5 locaties mee.
In Schagen doen 5 locaties mee. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Doneer-een-zaailing-dag van Meer Bomen Nu is een landelijke samenwerking om dit jaar 1 miljoen kansarme jonge bomen en planten een nieuwe plek te geven door ze te verplanten naar kansrijke plekken. Zo kunnen we Nederland sneller vergroenen. Goed voor klimaat én biodiversiteit. In Schagen doen vijf locaties mee.

Elke boom of struik produceert zaailingen

Aanstaande zondag 27 november organiseert Meer Bomen Nu een landelijke doneer-een-zaailing-dag. Op honderden locaties in het land kunnen zaailingen worden ingeleverd. In bijna iedere tuin is wel een jonge boom of struik te vinden die te weinig licht krijgt of ongewenst is. Meer Bomen Nu roept alle Nederlanders op om deze zaailingen en stekken te verzamelen uit eigen tuin en te brengen naar één van de inleverlocaties. Vrijwilligers zorgen dat ze een goed plekje krijgen.

Op www.meerbomen.nu/doneereenzaailing kun je alle inleverpunten checken. Het werkt simpel: elke boom of struik produceert ieder jaar zaailingen. In een achtertuin is vaak geen ruimte voor al die zaailingen om een volwassen boom of struik te worden. Meer Bomen Nu roept daarom iedereen op om zaailingen en stekken uit eigen tuin naar één van de vele inleverpunten te brengen. Vrijwilligers planten ze vervolgens op een geschikte locatie, waar ze wel kunnen uitgroeien. Zo plant Nederland samen één miljoen bomen voor klimaat en biodiversiteit!

Locaties

In Schagen kun je terecht bij de volgende locaties: Marina Hengeveld aan de Lijsterbesweg 36 te Sint Maarten, Joke Rijneveld aan de Valkkogerweg 26 te Sint Maarten, Jan van der Benstraat te Schagen, Snevert Molen Snevert 1b te Schagen, Suzanne aan de Johan Vermeerstraat 38 te Schagen en bij de Bomenhub Schagen aan de Priggeweg 2. Lever de zaailingen zondagmiddag 27 nov tussen 14:00 tot 16:00 uur in op één van deze locaties.

Hoe?

- Zaailingen: Ga in de tuin op zoek naar zaailingen van bomen en struiken tussen 50-200 centimeter hoog. Haal het hele boompje/struik uit grond met zoveel mogelijk wortel. De kluit kan je er afschudden en hoef je niet mee te geven. 

- Stekken zijn ook welkom. Elke tak van een wilg, populier, vlier, vlinderstruik of vijg kan je in de grond steken. Grote kans dat er een nieuwe boom of struik opkomt.

- Vlier, vijg, druif: snoei de houtige delen terug in stukken van ongeveer 50-60 cm en zet ze met onderkant in water of grond zodat ze niet uitdrogen (dit kan ook met vlinderstruik, maar pas later in het seizoen);  

- Populier/wilgen: schuin afzagen of knippen, liefst 2-3 meter lang, want bij het planten gaan deze minimaal 50 cm in grond Afleggers van bramen, frambozen, ribes, kruisbes (met wortel afsteken). 

- De zaailingen hoeven niet in potten te zitten, ze worden bij ontvangst gelijk ingekuild, geplant of tijdelijk in de sloot gelegd. 

Het is fijn voor de ontvanger als de zaailingen zijn voorzien van een label met de soortnaam erop.