Belangrijkste nieuws van 2022 uit Schagen en omgeving

Algemeen
Op naar het nieuwe jaar.
Op naar het nieuwe jaar. (Foto: Freepik)

SCHAGEN - De kerstdagen zitten erop en 2023 komt dichtbij. Ook dit jaar is er iedere week zorgvuldig op zoek gegaan naar belangrijk, leuk, mooi of speciaal lokaal nieuws uit Schagen en omgeving. In dit artikel blikken wij terug op de nieuwtjes die opvielen in het afgelopen jaar. Wat is het grootste nieuws uit Schagen in 2022? Een overzicht.

Lokaal nieuws is belangrijk. Kom jij in 2023 unieke verhalen of nieuwtjes tegen? Meld het onze redactie via redactie.snb@rodi.nl

Januari: lichtjestocht Schagen

SCHAGEN – “We lopen in liefde, we lopen in verbinding. We lopen voor de toekomst van onze kinderen.” Astrid Straathof spreekt de honderden deelnemers vanaf een tractor toe voordat de fakkeloptocht van start gaat. Een gejuich is hoorbaar onder de deelnemers. 

Astrid is de initiatiefneemster van de optocht in Schagen. Zij gaf gehoor aan de groep Ouders in Verbinding, die oproepen tot landelijke fakkeloptochten die elke woensdag plaatshebben. “In Schagen was nog geen tocht gehouden, dus heb ik het initiatief genomen namens Ouders in Verbinding,’’ vertelt ze nog vol emotie en adrenaline na afloop.

Vrijheid

“Ik gun onze kinderen een toekomst in vrijheid zoals wij hebben geleefd. En blijkbaar ben ik niet de enige. Op de oproep om te wandelen tegen de coronamaatregelen kwamen woensdagavond 19 januari honderden mensen af. Gehuld in vestjes, lampjes en fakkels liepen volwassenen en vele kinderen de tocht, die een klein uur duurde.


Februari: rookvrije speelplekken in de gemeente

SCHAGEN - Iedereen wil dat kinderen kunnen spelen in een gezonde en veilige omgeving. Daarom worden deze maand alle speelplekken in gemeente Schagen rookvrij. Dit geldt ook op openbaar toegankelijke sportvelden, zoals voetbalveldjes, basketbalpleintjes, skatebanen en locaties met trim- en fitnesstoestellen.

Wethouder Sigge van der Veek gaf donderdagmiddag 10 februari het startschot voor rookvrije speelplekken. Hij deed dit door samen met kinderen een speciale stoeptegel te plaatsen. Dat deed hij bij de speelplek aan de Schoolstraat in Dirkshorn, naast basisschool De Meerkoet. “Hiermee willen we op een positieve manier overbrengen dat roken op een speellocatie voor kinderen helemaal niet zo logisch is”, aldus wethouder Van der Veek. Iedereen is en blijft welkom bij de rookvrije speelplekken. Wel wordt aan mensen die roken gevraagd om kinderen het goede voorbeeld te geven. En daarom alleen buiten het zicht van kinderen en buiten de speelplek te roken.


Maart: schaatsster Pien Smit gehuldigd

belangrijkste nieuws schagen 2022 grootste nieuws gebeurtenissen
Pien Smit wordt gehuldigd. - Pierre Mettes

WAARLAND - Onder luid gejuich werd zaterdag 5 maart Pien Smit gehuldigd door wethouder Joke Kruit. De zeventienjarige inwoonsters uit Waarland heeft uitzonderlijke prestaties geleverd.

Pien heeft dit jaar de Worldcup junioren 500 en 1000 meter gewonnen. Daarnaast is de zeer getalenteerde schaatster wereldkampioen 500 meter onder de 19 jaar en de teamsprint geworden.

Tijdens de playbackshow van JASS afgelopen zaterdag werden er schaatsdiploma’s uitgedeeld. Pien reikte daar zelf de JASSes Bokaal uit. De JASSes Bokaal is een prijs voor het kind dat de meeste ronden heeft geschaatst. Vervolgens werd Pien totaal verrast door de komst van onze eigen wethouder Joke Kruit, die haar huldigde voor haar verrichte prestaties.


April: lintjesregen 2022 in Schagen

SCHAGEN - Burgemeester Marjan van Kampen-Nouwen reikte dinsdag 26 april  tijdens een rondrit door de gemeente Koninklijke onderscheidingen uit aan veertien inwoners van Schagen. Twaalf decorandi worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau en 2 tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Inzet wordt beloond. Frans Potemans, Ab Strampel, Adri de Wit, Perry Vriend, Karel van Geebergen, Ellie de Vogel, Chih Chun Wang, Willeke van Treuren-Hempel, Kees van Treuren, Fred Horeman, Ria van Buitenen-Bartels, Marjan Leijen, Dirk Bruin en Theo Wever zijn de inwoners die bezocht worden.

Mei: Leerlingen halen €12.000 op voor Oekraïne 

SCHAGEN - Leerlingen van de st. Aloysiusschool in Schagen vierden Koningsdag dit jaar op een wel heel bijzondere manier. Middels een sponsorloop werd een gigantisch bedrag opgehaald voor het goede doel. 

De kinderen van de midden- en bovenbouw hielden een sponsorloop op de atletiekbaan van de verenging TAS in Schagen in de kleuren oranje, blauw en geel. De kinderen van de onderbouw hielden hun eigen aangepaste, maar zeker niet mindere sponsorloop achter de school. Het doel was om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor Oekraïne. Van te voren hadden alle kinderen hun best gedaan om sponsoren te zoeken. Op 22 april begon de dag met een prachtig zonnetje. Na drie weken werd op vrijdag 13 mei dan eindelijk op het schoolplein bekendgemaakt hoeveel er in totaal was opgehaald met deze sponsorloop. Een gigantisch bedrag van €12.008.


Juni: verbindende mozaïekbank

SCHAGERBRUG - Na twee jaar intensief geknip, gelijm en geplak is hij eindelijk af. Het Max Plazier Huis in Schagerbrug is een prachtig bankje rijker, dat tevens een bijzonder achtergrondverhaal draagt. 

Het begon tijdens een fietstocht door Groningen. De aandacht van Cocky Kohnhorst werd in de noordelijke provincie getrokken door vele opvallende bankjes met mozaïek, die in alle dorpen langs de weg pronkten. Ze ging op onderzoek uit. Het bracht haar bij Karin Bruers, die vijftien jaar geleden met het idee kwam voor de Social Sofa. Bruers ging op zoek naar een manier om mensen met elkaar in contact te brengen. Met een grote betonnen bank in het achterhoofd bezocht ze een sociale werkplaats. Haar plan, een kale, betonnen bank die mensen samen kunnen versieren met mozaïek, viel daar in de smaak. Inmiddels zijn we vijftien jaar en 3000 sofa’s verder, waarvan er eentje zich momenteel in Schagerbrug bevindt, verhuld onder een doek.


Juli: nieuwe locatie voor viskraamondernemers Schagen

SCHAGEN - De viskraamondernemers hebben maandag 11 juli met de gemeente om tafel gezeten. Onderwerp van dit gesprek was hoe en op welke tijdelijke locatie de ondernemers hun werkzaamheden, inclusief het bakken van vis, weer op kunnen pakken. De viskramen worden naar het meest zuidelijke deel van de verkoopstrook aan de Nieuwstraat verplaatst. 

Met het verplaatsen van de viskramen naar deze locatie en de aanpassingen die de ondernemers aan hun viskraam hebben gedaan, hoopt de gemeente dat de geuroverlast over is. “Of dat zo is, zal binnen een paar weken blijken uit een nieuw geuronderzoek,” licht burgemeester Van Kampen-Nouwen toe. Afgelopen dinsdag 5 juli gaf de gemeente opdracht om te stoppen met vis bakken aan de eigenaar van de viskraam die op dinsdag en woensdag aan de Nieuwstraat staat. Dit kwam nogal plotseling en leidde tot veel verontwaardiging.

Augustus: reddingsbrigade draait op volle toeren

CALLANTSOOG - Voor de reddingsbrigade zijn het drukke dagen. Veilig zwemmen is vaak mogelijk, zolang je goed op jezelf let, op anderen let en daarbij ook de borden en vlaggen bij aankomst bekijkt. De reddingsbrigade staat daarnaast de hele dag klaar om overal een oogje in het zeil te houden. Ze zijn er voor jou als badgast. Tom Haver (46) doet dit werk al sinds zijn elfde. “Het is dankbaar werk, daar haal je ontzettend veel energie uit,” vertelt hij.

Tom is geboren in Callantsoog en heeft een duidelijk advies voor de badgasten tijdens deze drukke en warme dagen: “Als jij het strand op loopt, let op de borden en let op de lifeguards. Op elk strand zijn de gevaren anders. Let op eventueel gevaar. Zorg ervoor dat je bij wild weer niet verder dan je middel in het water gaat. Ook al ziet de zee er met mooi weer vlak uit, er is altijd stroming. Neem daarnaast altijd water mee en smeer je goed in!” Op het strand heb je te maken met muien. “De belangrijkste regel, raak je in een mui, raak dan vooral niet in paniek. Kijk even rustig links en rechts en blijf daarna evenwijdig aan het strand zwemmen.”

September: tiny houses experiment Schagen laten slagen

SCHAGEN - De gesprekken tussen de bewoners van Tiny House initiatief Nescio (locatie; Nes-Noord), en de gemeente Schagen zijn hervat. De eerste nieuwe gesprekken zijn in goede harmonie verlopen. Zodanig dat zowel de wethouder als Nescio nu verwachtingsvol naar het eindresultaat kijken. 

“Ik ben echt blij dat we weer constructief en in goede sfeer met elkaar praten,” zegt wethouder Simco Kruijer. “De wens is er om dit tiny houses experiment te laten slagen in de wijk Nes Noord in stad Schagen.” Het gaat hier om een groep mensen die samen, kleine, duurzame en geheel zelfstandige, off-grid, wooneenheden (tiny houses) wil neerzetten. Woningen die duurzaam zijn, met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Het is een experiment voor beide partijen. “We hebben allebei nu de verwachting dat we er uit gaan komen.”


Oktober: inwoners Petten over crisisnoodopvang

PETTEN - Het voormalige terrein van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Petten-Zuid wordt tijdelijk gebruikt voor de crisisnoodopvang van asielzoekers. Vanaf eind oktober worden hier 225 asielzoekers uit Ter Apel opgevangen. Het gaat in het begin om een periode van 3 maanden, tot en met 31 december 2022. Er wordt verwacht dat de problematiek tegen die tijd nog niet volledig is opgelost. Het is daarom mogelijk dat de vluchtelingen hier nog langer worden opgevangen.

Lance* is inwoner van Petten, er heerst onvrede bij hem. “Laat ik beginnen met dat ik absoluut niet tegen opvang ben. Mensen in nood hebben een veilige plek nodig. Wél ben ik tegen de wijze waarop dit gegaan is. Ik voel me voor de gek gehouden over de gehele aanloop naar dit plan toe.” vertelt Lance. Anja* is ook inwoner van Petten: “We zijn een klein dorp, we hebben rond de 1600 inwoners. Wat moeten asielzoekers doen in dit kleine dorp?,” vraagt ze zich af. Lance deelt deze mening: “Het is een locatie waar verveling snel toeslaat.” De gemeente geeft aan rekening te houden met de basisbehoeften, maar ook met recreatieve behoefte van mensen. De gemeente hoopt het deel van de inwoners dat zich zorgen maakt gerust te kunnen stellen. “In ‘t Zand hebben wij als gemeente sinds april 2022 een crisisnoodopvanglocatie. De ervaringen met deze locatie zijn heel goed.”

* de echte namen van Lance en Anja zijn bekend bij de redactie.


November: terugblik Zijpe 400 jaar

ZIJPE -  Het was een jaar vol hoogtepunten en dus reden genoeg voor een terugblik op de viering Zijpe 400 jaar in 1997. Dit gaat zondag 13 november gebeuren vanaf 14:00 uur in het Zijper Museum aan de Schagerweg 97D in Schagerbrug. 

In 1597 was de Zijpe (en Hazepolder) ‘definitief’ bedijkt. Dat is in 1997 groots gevierd, bijna een heel jaar lang. Goed voorbereid, er was voor gespaard en het speelde zich af in de hele gemeente. De inloop van de terugblik is vanaf 13:30 uur met vrije toegang. Aan de hand van video’s en foto’s wordt erop teruggekeken. Uit het jaar 1997 zijn allerlei materialen en voorwerpen verzamelt, deze zijn aanwezig! Wanneer je zelf nog mooie herinneringen en voorwerpen hebt kun je deze bespreken en laten zien. Het gaat een leuke dag worden waar wordt teruggeblikt op een uniek jaar.


December: Waarland haalt ijzers uit het vet

WAARLAND - De temperaturen doken onder het vriespunt. Afgelopen weekend was het zover: de ijzers werden uit het vet gehaald. Volgens de ijsmeesters van IJsclub Waarland was het ijs eigenlijk niet de gewenste dikte, maar toch hakten zij de knoop door. Zaterdag om 12:00 uur ging de ijsbaan open voor kinderen, zondag voor breed publiek van jong tot oud.

Mooi ijs, mooi weer en in no time was de Koek en Zopie weer bevoorraad. Er konden schaatsen geleend worden, er waren hockeysticks aanwezig en steunrekjes voor wie dat nodig had. Meer foto’s van dit onvergetelijk weekend vind je op Facebook @Ijsclub Waarland Ijsclub Waarland.