Tess is terug in Schagen, ditmaal met geheel orkest

Algemeen
Tess Marique Oostwouder.
Tess Marique Oostwouder. (Foto: Farantini Photography)

SCHAGEN - Het Noord-Hollands Ouderen Orkest speelt de tweede zondag van januari in het Regius College Schagen. Het orkest is blij wat voor Schagen te kunnen betekenen. Ze bestaan sinds 1978. Voor maar liefst vijftien jaar was Luc Mager de dirigent. De baton is dit jaar overgedragen aan de nieuwe dirigent Michael de Graaf. Het orkest wordt 8 januari ondersteund door oud-Schagenees en tevens oud-scholiere van het Regius College: Tess Marique Oostwouder. 

Door Anne Smit

Tess wist op jonge leeftijd al dat zang en dans bij haar paste. “Ik was er altijd mee bezig. Zo volgde ik balletlessen tot mijn achttiende, deed ik aan muziektheater en hield ik me bezig met klassieke muziek.” Haar docenten op school stelden haar voor om zangles te nemen. “Dat ben ik er toen ook nog maar bij gaan doen. Nadat ik mijn havodiploma behaalde ben ik auditie gaan doen op het Conservatorium in Utrecht. Ik werd aangenomen voor de vooropleiding.” Tess was toen pas zestien jaar en nog te jong om het eerste jaar van de bachelor te volgen. In het voortraject kreeg ze zangles, muziektheorie en mocht ze mee werken aan operaprojecten. 

Menselijk instrument

Toen ze achttien werd, is ze meteen naar Utrecht gegaan waar ze zes jaar lang op het conservatorium heeft gezeten. “Met veel plezier heb ik dit afgerond, mijn doel was om een master te volgen. Ik heb audities in Nederland en Duitsland gedaan. Helaas werd ik niet aangenomen, ik was te jong. Als je je wilt focussen op zang heeft het tijd nodig om je stem te perfectioneren,” legt ze uit. Ze sloeg het roer om en begon aan de bachelor Biologie, Voeding & Gezondheid, in 2022 is ze hieraan cum laude afgestudeerd. 

‘Als je zangeres bent is dat het leukste wat er is’

“In Nederland is het lastig om in de klassieke sector fulltime werk te vinden. Vanaf januari begin ik bij mijn nieuwe baan, maar daarnaast blijf ik zingen en leuke optredens doen. Je stem is nooit uitgeleerd, het is een menselijk instrument. Met je lichaam maak je muziek. Een vrouwenstem heeft veel hormonen, je moet het dus goed onderhouden en veel zanglessen nemen.” Tess spreekt uit dat het haar droom is om uiteindelijk haar optredens nog verder uit te breiden, zodat ze zich fulltime op muziek kan focussen. “Een netwerk hebben is belangrijk. Hoe meer je kunt zingen, hoe meer je kunt laten zien en dus is dat goed voor je carrière.”

Indrukwekkend

Een paar jaar geleden ontving de zangeres een telefoontje van Peter Dillo (85), medeorganisator van de concerten en tevens mede-oprichter van het Scagon De Luxe. “Tijdens mijn conservatorium periode heb ik een aantal soloconcerten gegeven. Peter heeft mij daar gezien. Het orkest zocht nog een zanger(es), Peter wist wel raad en dacht aan mij!” 

Geen seconde hoefde Tess te twijfelen, natuurlijk wilde ze zingen bij het orkest. “Daar staan met een orkest heeft zoveel body. Als je zangeres bent is dat een van de leukste dingen die je kunt doen. Maandag hadden we onze eerste repetitie, echt…wauw, indrukwekkend en gaaf.” In het programma zingt Tess zes of zeven stukken, ze beschrijft het als een superfijn repertoire.

Terug van weggeweest

Tess kent de weg op het Regius College op haar duimpje. “In het begin vroeg ik me af of het allemaal wel zou passen, maar dat komt gelukkig allemaal goed. Vroeger had ik op school muzieklessen van Frans Oud. Soms gaven we concerten met onze muziekklas - in nu - diezelfde zaal. Het is indrukwekkend dat ik daar toen stond met mijn klas en nu met een compleet orkest achter me. Ik kan wel zeggen dat ik trots ben.” Hoewel ze al een aantal jaren in Utrecht woont, voelt het optreden in Schagen als een thuiswedstrijd. “Het is mooi dat in Schagen dit soort dingen georganiseerd worden. Mijn ouders en vrienden wonen hier, ik vind het leuk dat ik hen ook kan vragen om te komen kijken. Dat scheelt ze weer een rit naar Utrecht of Brabant,” lacht ze.

Online zijn via www.ticketkantoor.nl/shop/NHOO de kaarten al bijna uitverkocht. De kosten bedragen 10,- euro, dit is inclusief pauze consumptie. Kaarten zijn ook te verkrijgen bij Boekhandel Plukker en Muziekhuis Jan Piet Beerd aan de Gedempte Gracht.