‘Als je niet kunt delen kun je ook niet vermenigvuldigen’

Algemeen
Kuyper is meer dan alleen een ondernemer.
Kuyper is meer dan alleen een ondernemer. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

SCHAGEN – De Bierkade aan de Loet in Schagen zamelt al twee jaar producten in voor de voedselbank in Anna Paulowna. “We zijn begonnen in de tweede lockdown. Ik wilde mijn gedachten verzetten en na een bezoek aan de voedselbank raakte ik gepassioneerd om hen te helpen. Mijn café was dicht en zo kon ik alles hier opstapelen. Tot op de dag van vandaag ga ik nog steeds door, ik stop nooit. Als je niet kunt delen kun je ook niet vermenigvuldigen,” meent Arno Kuyper (eigenaar).

De Bierkade nog altijd inzamelpunt voor de voedselbank

Kuyper is meer dan alleen een ondernemer. Naast het runnen van De Bierkade gaat het hem vooral om de mensen, een praatje, verbinding zoeken en verbinding maken. “We zijn niet voor niets horecamensen, we zijn er voor elkaar, je bent een aanspreekpunt.”

Tijden veranderen

De Bierkade is sinds januari 2021 een inzamelpunt voor producten die door de voedselbank in Anna Paulowna wekelijks worden opgehaald. Iedereen die de voedselbank een warm hart toedraagt kan boodschappen brengen. “Mijn café is zes dagen per week open, dus voedsel kan altijd gebracht worden”, meldt Arno die na een bezoek aan de voedselbank heel enthousiast raakte. “Wij zagen daar hoe meer dan zestig vrijwilligers bezig zijn voor anderen, dat is zó mooi. Ze hebben ons aangestoken,” lacht hij.

“Tijden veranderen”, vervolgt Arno. “Mensen dachten tijdens de lockdown meer om elkaar. In de huidige tijd van prijsstijgingen zet je jezelf op nummer één. Niet iedereen kan door de prijsstijgingen voedsel missen. Het leven wordt duurder. Zelf vind ik het belangrijk dat mensen delen wat ze hebben. Ik vul de kratjes dan ook aan met aanbiedingen, het is leuk om te doen. Denk aan 3+2 aanbiedingen, kleine beetjes kunnen het verschil maken.” 

‘Het is leuk om te doen’

Arno vult aan dat persoonlijke hygiëne ook belangrijk is. “Tampons bijvoorbeeld, zijn duur en dus ook niet voor iedereen vanzelfsprekend om aan te schaffen. Dus het gaat niet alleen om voedsel maar ook om producten als maandverband, shampoo en tandpasta. En… niet te vergeten de kerstpakketten die zijn overgebleven. Deze neem ik graag aan, maar wel zonder alcohol.”

Complimentenregen

Door deze actie kreeg Arno een complimentenregen over zich heen welke nooit meer gestopt is. “Het is bizar wat voor positiviteit je hieruit haalt. Ik leg mensen graag uit waarom het nodig is en waarom we dit doen. We krijgen ook een grote waardering vanuit de voedselbank. Mijn persoonlijke complimenten gaan uit naar de mensen die hier altijd één keer in de week voedsel komen inleveren.”

De voedselbank komt elke woensdag langs bij Bakkerij Slijkerman vlak bij de Bierkade. Arno brengt dinsdag zijn gevulde kratten naar de bakkerij waar de lege op hem wachten. Hij heeft wel een advies: “Het is mooi om te zien hoe mensen hun kasten ruimen en alles komen inleveren, maar wat je weggeeft moet wel op datum zijn. Als dat niet het geval is kan het niet gebruikt worden, let dus eerst goed op de datum.”

Kun je wat missen of heb je wat over? Van woensdag tot en met maandag kun je je spullen komen inleveren bij Arno in de Bierkade te Schagen.