Kankeratlas laat zien: huidkanker komt in Schagen vaker voor dan gemiddeld

Algemeen
Als je huidkanker opgeeft in de Kankeratlas zie je dat Schagen en omstreken rood kleurt.
Als je huidkanker opgeeft in de Kankeratlas zie je dat Schagen en omstreken rood kleurt. (Foto: Kankeratlas)

SCHAGEN - Huidkanker komt in Schagen meer voor dan gemiddeld in Nederland. Dit geldt ook voor de andere gemeenten in Noord-Holland. Dat blijkt uit de nieuwe Kankeratlas van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

In de Kankeratlas van het IKNL kun je per kankersoort zien waar in Nederland deze het vaakst voorkomt. Hoe roder de kleur, hoe vaker die soort in dat specifieke postcodegebied wordt geconstateerd. Als je huidkanker - melanoom* opgeeft als soort, zie je direct dat Heiloo rood kleurt.

De tekst gaat door onder de grafiek>> 


Het gemiddelde in Nederland. - Kankeratlas

Vooral het gebied in Noord-holland rondom Bergen valt, in negatieve zin, op. Niet alleen wordt hier het vaakst in Noord-Holland een melanoom vastgesteld, dit is zelfs het hoogste van heel Nederland: maar liefst 63 procent hoger dan het gemiddelde in de rest van het land. Maar eigenlijk liggen alle uitschieters in onze provincie. Ook in Egmond aan Zee (57 procent) Heiloo (54 procent), Schagen (54 procent) en Medemblik (52 procent) ligt de verwachting van een melanoom boven de vijftig procent in vergelijking met het gemiddelde in Nederland.

Risico’s door blootstelling aan de zon

Dat melanomen zo veel voorkomen in Noord-Holland heeft te maken met de blootstelling aan de zon. Je ziet het vooral bij de kustgemeenten. Mensen die in de buurt van het strand leven, komen daar ook vaker als kind. Als je vaker bent verbrand als kind, loop je een verhoogd risico op een melanoom. Het hoge aantal zonuren in onze provincie in vergelijking met andere provincies speelt daarbij ook een rol.

In het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) is een speciaal huid- en melanoomcentrum opgericht. Yannick Elshot is daar dermatoloog en bevestigt het beeld. “Het klopt dat er vaker mensen met een melanoom uit Noord-Holland in ons ziekenhuis terecht komen. Dat is ook te verwachten, omdat mensen meestal naar een plek dicht bij worden verwezen en het AVL staat in Amsterdam. Maar we krijgen mensen uit het hele land, niet alleen uit Noord-Holland.”

Melanomen komen vaker voor in kustgebieden

Op de kaart is te zien dat melanomen vaker voorkomen in de kustgebieden. Maar in Zuid-Holland ligt het wel een stuk dichter bij het gemiddelde. Dat heeft volgens Lemmens te maken met het gemiddelde huidtype in de twee provincies. Zo hebben Noord-Hollanders over het algemeen een lichter huidtype. Daardoor verbrandt de huid sneller en zo lopen ze meer kans op een melanoom. “In het gebied rond de grote steden, waar relatief veel mensen met een donkere huidskleur wonen, zie je dat het aantal vastgestelde melanomen veel lager ligt. Dat is ook in Zuid-Holland het geval.”

De tekst gaat door onder de kaart >>


In Schagen ligt de verwachting van een melanoom boven de vijftig procent.- Kankeratlas

Ook opvallend verschil met Zeeland

“Mensen in Noord-Holland zijn blijkbaar, op jongere leeftijd, vaker verbrand, terwijl de dominante vorm van huidkanker in Zeeland wijst op chronische zonblootstelling. Het kan ook te maken hebben met het beroep van mensen, zoals het werk op zee waarbij je snel verbrandt, of de gevoeligheid van de huid voor zonverbranding bij een lichter huidtype.”

De dermatoloog vindt deze atlas een mooie aanleiding om meer onderzoek te doen naar waarom melanomen zo veel vaker voorkomen in onze provincie dan in de rest van Nederland. “Dit is natuurlijk heel opvallend. Nu moeten we uitzoeken waarom het zo is.”

* Melanoom

Een melanoom is een agressieve vorm van huidkanker. Het ontstaat meestal in de pigmentcellen in de huid, vaak vanuit een moedervlek. Deze moedervlekken waren in veel gevallen al afwijkend of het waren grote moedervlekken die de patiënt al sinds de geboorte heeft. Ze kunnen over het hele lichaam voorkomen, maar ze ontstaan het meest op een plek die vaak is blootgesteld aan zonlicht.

i.s.m. Nieuwspartner NH Nieuws/Jeroen Rooseboom de Vries

In Schagen ligt de verwachting van een melanoom boven de vijftig procent in vergelijking met het gemiddelde in Nederland.
Het gemiddelde in Nederland.