Schagens Harmonie is op zoek naar De Strot van Schagen

Algemeen
Schagens Harmonie bijeen.
Schagens Harmonie bijeen. (Foto: Jeroen Balink)

SCHAGEN - Esther Hoek (53) is dirigente van Schagens Harmonie. Ze zit boordevol wilde muzikale plannen en het orkest gaat daar altijd goed in mee. Niet zo gek dus dat zij al twintig jaar de rol van dirigente vervult. Esther broedt altijd op nieuwe ideeën. Op televisie ziet ze veel zangprogramma’s voorbij komen. “Ik vroeg me af of er niet meer onbekend zangtalent in Schagen was. Als jij van zingen houdt kan ik me voorstellen dat het gaaf is om dit met een orkest te doen. Zo ontstond het idee om nieuw talent een podium te geven.”

Door Anne Smit

Bestuurslid Daniëlle bedacht de naam bij dit initiatief en zo werd De Strot van Schagen geboren. Esther beschrijft Schagens Harmonie als een leuk en fijn orkest met een goed bestuur. “Daar valt of staat alles mee. In het geval van De Strot van Schagen kom ik met het idee en daarna volgt er veel teamwork. Ik krijg alle medewerking en er wordt altijd inzet getoond, zowel muzikaal als organisatorisch. Dat is ook de reden dat we zoiets gaafs kunnen opzetten,” legt de dirigente uit.

Schagens talent

Het orkest is benieuwd naar onbekend zangtalent. “Zingen met een orkest is geweldig, dat moet je voelen. Tijdens kerst hebben we ook met verschillende zangers en zangeressen gespeeld. Het lijkt ons super om dit ook met talent uit Schagen te doen.” Duidelijk moet zijn dat het geen wedstrijd is, wél vindt er een voorselectie plaats. Je kunt een audiofragment inzenden, daarna luistert Esther of iemand inhoudelijk genoeg in petto heeft om mee te doen op 22 april in Alpha Schagen. 

Meerdere gouden strotten kunnen een plaats krijgen op het podium. “Het gaat om het beleven van plezier met daarbij de passie van het musiceren. Dat kan met zang en instrumenten. Fans van het nieuwe talent kunnen komen kijken, hierdoor ontmoeten mensen elkaar. Het is het samenkomen van muziek, zang, spelen en het publiek,” vertelt Esther enthousiast. Als je van zingen houdt moet je het doen, drukt ze iedereen op het hart. Alle deelnemers worden met veel liefde en respect behandeld: “Dat is mijn eerste uitgangspunt. Het gaat om een mooie en goede beleving. Zoals Pippi Langkous altijd zei: Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan.” 

Karin Bloemen

Begint jouw hart sneller te kloppen, maar twijfel je? Je kunt altijd een keer bij de repetitieavond komen kijken. Het orkest heeft al veel ervaring opgedaan met het spelen van grote stukken. Vorig jaar zijn in samenspraak samen met Balletschool Attitude drie grote voorstellingen gegeven in Alkmaar. Het heette Wie ook alweer? Oh ja, Pinokkio! Tijdens deze voorstelling werd aandacht gegeven aan hoe belangrijk muziek is voor mensen met dementie. Daarnaast heeft Schagens Harmonie drie jaar geleden een jubileumconcert samen met Karin Bloemen op de planken heeft gebracht. 

Muziek laat je sidderen

Het onderdeel zijn van het orkest omschrijft Esther als magisch. “Het orkest moet een grote geoliede machine zijn. Ik sta voor Schagens Harmonie en geef het tempo aan. Leden helpen elkaar tijdens het repeteren. Je hebt het gevoel dat je samen wat neerzet. Dat is een mooi gegeven. Muziek die door een orkest gespeeld wordt kan je laten sidderen tot in je botten,” omschrijft ze vol passie. 

Tijdens de avond op 22 april in Alpha Schagen zullen er veel mensen op het toneel komen. Het orkest introduceert de nieuwe zangtalenten. Het belooft een fijne avond te worden met gevarieerde muziek, want of je nu graag pop, rock, klassiek of Nederlandstalig zingt, het streven is om dit alles met het orkest voor elkaar te boksen. Zo laat Esther glimlachend weten: “Misschien moeten we iets aanpassen, maar da’s geen enkel probleem, want het is tenslotte mijn vak.” 

Enthousiast geworden? Stuur je opname voor 10 februari in via mail@schagensharmonie.nl. De kaartverkoop moet nog van start gaan, houd de website www.schagensharmonie.nl in de gaten!