Regenboogpad in Schagen opnieuw beklad

Algemeen
Het bekladde regenboogpad bij het Station.
Het bekladde regenboogpad bij het Station. (Foto: Sanne)

SCHAGEN - Het regenboogpad bij het station in Schagen is in de week van 16 januari beklad met discriminerende symbolen en teksten. De gemeente heeft aangifte gedaan en is samen met de politie een onderzoek gestart naar de dader. De gemeente Schagen is een inclusieve gemeente die elke vorm van discriminatie veroordeelt.

Herstellen van het regenboogpad

Het regenboogpad is er voor iedereen. In Schagen hoort iedereen erbij en mag iedereen zichzelf zijn. De gemeente Schagen maakt zich sterk voor de acceptatie en veiligheid van ieder LHBTI+ persoon. Het regenboogpad is in Schagen geen oversteekplaats, maar een deel van het trottoir bij het station.

Kosteloos herstel

De graffiti is direct door de buitendienst overschilderd en is dus niet meer in de huidige vorm zichtbaar. Het regenboogpad moet wel worden hersteld. Schildersbedrijf Vink heeft de gemeente aangeboden om dit kosteloos te herstellen. Wethouder Cor Quint: “Heel mooi om te zien dat schildersbedrijf Vink onze gedachte van een inclusieve gemeente zo omarmt en deze vernieling en discriminatie niet tolereert. We zijn hen ontzettend dankbaar voor dit gebaar!”

De weersomstandigheden moeten iets milder zijn om het regenboogpad te kunnen overschilderen. Daarom zal er in het voorjaar gestart worden met het herstel.

Eerdere vernieling

Eerder werd het pad vernielt. Niet met discriminerende symbolen, maar met zilveren verf. Dit gebeurde enkele weken na de opening van 11 oktober 2022. Na deze laffe vernieling heeft gemeente Schagen enkele weken lang de regenboogvlag laten wapperen op het gemeentehuis. Dit als symbool, om een warm hart toe te dragen aan alle inwoners die dit raakt. Al snel daarna zijn er initiatiefnemers opgestaan om een bijdrage te leveren aan het nieuw regenboogpad. 

Regenboogpad beklad in SchagenSymbolen zijn overschilderd.