Winterreise aangrijpender dan ooit

Algemeen
Bariton Martijn Cornet.
Bariton Martijn Cornet. (Foto: Bowie Verschuuren)

VALKKOOG - Liefhebbers van klassieke muziek en van het romantische lied in het bijzonder, kunnen hun hart ophalen bij het eerstvolgende concert in Valkkoog. Bariton Martijn Cornet zingt zaterdag 11 februari ‘Die Winterreise’ van Franz Schubert, niet begeleid door piano, maar door het vermaarde Ragazze strijkkwartet.

Die Winterreise (1827) is een meesterwerk uit de romantiek dat wereldwijd luisteraars diep in het hart raakt. In de 24 liederen, op teksten van Wilhelm Müller, neemt componist Franz Schubert je mee naar een verlaten winterlandschap, waar een jonge man ronddoolt, nadat zijn geliefde hem heeft afgewezen.

Talloze malen is deze liederencyclus uitgevoerd, maar nog nooit op deze manier. Die Winterreise is speciaal voor het Ragazze Quartet gearrangeerd voor bariton en strijkkwartet door componist Wim ten Have. Een buitengewoon knap arrangement met een verbluffende rijkdom aan klankcontrasten. De manier waarop de strijkers de ijzige winter in het verhaal hoorbaar maken, is op een piano niet te evenaren. Het spel van de man met de draailier, het hondengeblaf, de dartele voorjaarsdroom, de eenzaamheid, de wanhoop: het klinkt als nieuw en komt allemaal indringender binnen dan ooit.

De vier vrouwen van Ragazze spelen op het scherpst van de snede en prikkelen de zinnen met hun effectvolle aanpak. Wat is een gloedvolle begeleiding zonder een bezielde verteller? Bariton Martijn Cornet is een begenadigd zanger die zijn luisteraars tot ademloos toehoren dwingt. Zijn dictie, intonatie en vooral zijn tekstbeleving laten niets te wensen over. En het stemgebruik is fenomenaal.

Informatie

Reserveren van kaarten kan via de website www.kerkjevalkkoog.nl. Entree 15,- euro (exclusief 1,- euro reserveringskosten). Het concert begint om 20:00 uur, de deuren gaan open om 19:30 uur.