Jilt gaf aan elk idee een creatieve twist

Algemeen
Jilt Meines.
Jilt Meines. (Foto: aangeleverd)

TUITJENHORN - De media stonden de afgelopen twee weken bol van het mysterie omtrent de gevonden portretschilderijen in Tuitjenhorn. Wie zijn de 100 mensen op de doeken van Jilt Meines? Hij overleed in december 2021 en bij het opruimen van de zolder trof de familie vele portretten aan. Zoon Anne-Kees (48) en dochter Joke (52) deden een oproep. Inmiddels zijn er nog vijftig schilderijen over, maar wie was Jilt Meines en hoe was het om zo’n creatieve geest als vader te hebben?

De hoeveelheid media-aandacht was voor Anne-Kees niets nieuws. Voor zijn werk als wijkagent maakt hij vaak gebruik van zijn communicatieve vaardigheden wanneer er een woordvoerder nodig is. Voor zijn dochter Femke (22) deed hij managementwerk en ook daar komt een stukje media bij kijken.

Handvaardigheid leraar

Jilt en zijn vrouw woonden 28 jaar in het huis waar nu de portretten gevonden zijn. Hij schilderde in veel verschillende stijlen. Zo maakte hij pentekeningen, houtskooltekeningen, aquarellen en portretschilderijen. Hij hield van abstracte kunst. “Hij kon schilderen met veel kleur. Dan vroeg hij wat wij erin zagen, maar niemand gaf hetzelfde antwoord. Dat was juist zo leuk.”

‘Hij was een veelzijdige man’

Anne-Kees vertelt dat zijn vader uit een generatie stamt waar niet werd geknuffeld. “Ik kan mij niet herinneren dat ik ooit bij mijn vader op schoot heb gezeten. Knuffelen was er niet bij. Dat betekende overigens niet dat hij geen groot hart had voor eenieder.” Jilt was leraar handvaardigheid. Een man die goed overweg kon met hout. Soms maakte hij werkstukken waar Anne-Kees met verbazing naar keek. Van zijn leerlingen kreeg Jilt soms de zelfgemaakte stukken mee naar huis. Wanneer er een open dag was op school ging Anne-Kees graag mee. 

“Mijn vader en moeder vormden een team. Zij zorgden ervoor dat die werkstukken tentoongesteld werden in de klas. Ik vond het leuk om daar bij te zijn en nieuwe mensen van mijn leeftijd te ontmoeten.” Tot aan zijn pensioen gaf Jilt les op de Streekschool voor Land en Tuinbouw in Alkmaar, later de Viaanse Molen. Daarnaast schilderde hij altijd en gaf tekenlessen. De dochter van Anne-Kees, Silke (19) treedt nu in de voetsporen van haar opa. Zij is onderwijsassistente geworden.

Talentenjacht

Joke en Anne-Kees bezitten beiden creativiteit. Waar Joke houdt van fröbelen evenals haar moeder, heeft Anne-kees de creativiteit van zijn vader, iets dat ontsproot toen hij een jaar of acht was. Anne Kees ontdekte het gitaarspelen en dat werd met name door vader Jilt gestimuleerd. Met zijn ouders ging hij naar een muziekwinkel om een gitaar te kopen. Later begon hij er ook bij te zingen. Vader Meines bladerde de kranten door op zoek naar talentenjachten waar zoon Anne Kees aan mee kon doen. “Hij was mijn grootste fan. Samen met mijn ouders reisden we af naar duistere kroegjes, daar zong ik liedjes van Danny de Munk en Drukwerk.”

Wanneer de carnavalsperiode aanbrak kon Jilt zijn geluk niet op. Moeder Meines maakte graag zelf kleding, dit kwam tijdens carnaval goed van pas. Met het gezin kozen ze een karakter uit. Joke werd een Alkmaars Kaasmeisje en Anne-Kees werd omgetoverd tot draaiorgelman. Zijn moeder had smoezelige kleding gemaakt en zijn vader zorgde voor het orgel wat om zijn nek hing. “Het orgel was gemaakt van karton. Mijn vader had er een slinger aangemaakt van hout, deze kon echt draaien. Hij was beschilderd alsof het echt hout was. Er zat een aapje op met een centenbakje en op de voorkant had hij pijpjes van bamboe gemaakt, deze waren goud geschilderd in 3D.” Naast de gevonden portretten trof de familie ook dit orgel aan bij het opruimen van de zolder.

Hip

Tijdens de jeugd van Anne-Kees werden crossfietsen hip. Iedereen wilde er een hebben, zo ook Anne-Kees. Jilt was not amused, aan de crossfiets hing een aardig prijskaartje. Daar wist hij wel wat op. De oude damesfiets van zijn dochter werd gespoten en omgebouwd. Hij zette er een crossstuur op met bescherming. Er ontbrak nog één onderdeel: een nummerplaat. “De beste man had van een Gouda’s Glorie mayonaise-emmer het witte dekseltje bewaard. Daarop schreef hij een nummer en zo werd een damesfiets een crossexemplaar. Kon iets niet? Dan maakte hij het zelf, zo was hij.” De opa van Anne Kees was smid en Jilt werkte in de smederij van zijn vader. Anne Kees: “In die tijd was het vanzelfsprekend dat je ging werken in plaats van studeren. Zo heeft mijn pa een aanbeeld gemaakt van draadstaal in 3D, deze hangt aan onze schuur. Als ik daarnaar kijk zie ik zoveel nauwkeurig vakwerk. Hij was een veelzijdige man.”

In de voetsporen van opa

Portretten

Op de zolder van het oude huis van Jilt staan nog vijftig portretten die opgehaald kunnen worden. Wil je weten of jij ertussen staat? Mail Anne-Kees via akmeines@gmail.com. De schilderijen die overblijven worden geëxposeerd bij De Tjeerd Sötemannschool Warmenhuizen.

Door Anne Smit