Jan de Weert en Jeanne Doesburg 70 jaar getrouwd

Algemeen
Jan en Jeanne nog altijd gelukkig.
Jan en Jeanne nog altijd gelukkig. (Foto: Foto Pers Bureau Dasbach)

SCHAGEN - Dichtbij elkaar blijven door te praten met oprechte aandacht. Dat is volgens Jan en Jeanne hét geheim van hun platina huwelijk. Het echtpaar stapte - zeventig jaar geleden - 3 februari 1953 in het huwelijksbootje. Jan de Weert was toen vierentwintig, Jeanne negentien.

Het was een huwelijk met een rouwrandje. Vlak voor hun huwelijk vond de watersnoodramp in Zeeland plaats. Jan werd ingezet voor de dijkbewaking op Wieringen, maar kreeg van zijn commandant vrijaf zodat het huwelijk plaats kon vinden. Oorspronkelijk komt hij uit Brabant, zijn geliefde Jeanne uit Hippolytushoef.

Dansavond

De ouders van Jan kwamen naar Wieringen, zodat zijn vader aan de Afsluitdijk kon meewerken. Jan en Jeanne hebben elkaar ontmoet in Concordia, waar zij naartoe gingen voor een gezellige dansavond. Vanwege het geloof kon er in die tijd niet vooraf samengewoond worden. Vanaf hun trouwdag is het echtpaar in Hippolytushoef neergestreken. 

Het hart van Jeanne heeft altijd gelegen bij het maken van klederdracht. Ze hield zich ook veel bezig met de Historische Vereniging Wieringen. Jan heeft tot aan zijn pensioen de marine gediend. Ze hebben één kind en één kleinkind.

Praten en aandacht

Hoe houd je het huwelijk 70 jaar gezond en gelukkig? Volgens de twee draait het om geven en nemen. Ze laten weten dat in ieder gezin wel eens meningsverschillen zijn. Om dichtbij elkaar te blijven is het belangrijk met elkaar te blijven praten en genoeg aandacht te schenken. Wegens de broze gezondheid verblijft Jan in Magnushog en woont Jeanne nog steeds in hun eerste huisje in Hippolytushoef. 

Een plek die diep in het hart van Jeanne gegroefd zit. Ze vindt het zo bijzonder dat men elkaar in Wieringen blijft groeten. De postbode steekt iedere keer haar hand op voor een groet. Afgelopen 4 februari vierden zij hun trouwdag met familie, buren, vrienden en kennissen. Ze werden ook verrast door burgemeester Rian van Dam die het bruidspaar feliciteerde met hun platina huwelijksjubileum.