Nog één keer het water in voor A Local Swim Schagen

Algemeen
Dit jaar wordt er voor de laatste keer gezwommen.
Dit jaar wordt er voor de laatste keer gezwommen. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

SCHAGEN - Toen Marjolein en Nathalie in 2014 het water van de Amsterdamse grachten uitkwamen na het voltooien van de Amsterdam City Swim, maakte dit een grote indruk op hen. Zij zwommen mee om geld op te halen voor de spierziekte ALS. “Met onze gezonde spieren helpen we ALS-patiënten”, zegt Marjolein. In 2015 deden zij met een neefje en nichtje mee aan de Kids Swim in Amsterdam. De gedachtensporen van de twee draaiden overuren, want hoe tof zou het zijn als dit ook in Schagen georganiseerd zou worden? Sinds 2015 is de organisatie in Schagen een feit en in 2016 werd voor het eerst geld opgehaald met A Local Swim. Voor de organisatoren is het mooi geweest. Dit jaar wordt er voor de laatste keer gezwommen: “We willen nog één keer knallen en alles eruit halen wat erin zit.”

Door: Anne Smit

De organisatie, bestaande uit Nathalie, Marjolein, Annemieke, Mirjam, Martin en Edo, werkt met hart en ziel aan dit prachtige evenement. De moeder van Nathalie overleed in 2013 aan de gevolgen van ALS. Zij was de aanleiding om in actie te komen, maar inmiddels kent iedereen uit de groep wel iemand die aan de ziekte is overleden. “Dat maakt het hartverscheurend. Zwemmen is een inspanning en daarmee een extra boost als je voor het goede doel vermoeid, maar met voldoening uit het water komt.”

De tamtam

Best spannend, het opzetten van een organisatie en een eerste editie uit de grond stampen. “Dit ging niet zonder slag of stoot. We hadden in 2016 nauwelijks aanmeldingen, moesten we wel doorgaan hiermee?” De swim was er toen alleen voor kids. Er stonden 80 mensen op de lijst, waarvan 60 kinderen. Wonder boven wonder werd 20.000 euro opgehaald. “Dat was zo fantastisch!” Die eerste editie hadden ze het beste weer wat je kon wensen. Hoewel de deelnemerslijst mager was, stond de haven vol met toeschouwers. De tamtam deed zijn werk en in het tweede jaar ging alles goed. Nu konden ook volwassenen meezwemmen. 

Kinderen zwemmen 250 meter en verder kun je als deelnemer kiezen voor 750 meter of een twee kilometer swim. In het water liggen ongeveer twintig reddingzwemmers, op de kade lopen mensen van het Rode Kruis en er zijn fysiotherapeuten en dokters aanwezig. Maar liefst veertig vrienden, kennissen en familieleden van de organisatie helpen op vrijwillige basis mee het evenement in goede banen te leiden. Het water wordt vooraf streng en kritisch gekeurd. Zo kun jij in schoon water jouw steentje bijdragen. Of je nu rustig wilt zwemmen in schoolslag of met hoge snelheid terug wilt komen in de haven, A Local Swim is géén wedstrijd en dus voor iedereen toegankelijk. 

De laatste keer

“Het gaat erom dat wij kunnen bewegen, al onze spieren doen het nog. Je kunt niet veel doen voor een patiënt die ALS heeft, maar dit kunnen we wél doen.” Nog één laatste keer wil de organisatie knallen. “We werken allemaal fulltime, het kost veel tijd om zoiets moois te organiseren. Zeker de laatste maanden in aanloop naar het evenement neemt dit qua uren bijna een fulltimebaan in. Het is mooi geweest, voor dit doel hebben we al zoveel geld ingezameld. We hopen nu dat er voor een ander goed doel iets opgezet kan worden. De A Local Swim blijft overigens ons kindje, om die reden dragen wij de organisatie niet over”, legt Marjolein uit. 

Tranen die rolden

Annemieke krijgt kippenvel op haar armen als ze terugblikt op een moment dat haar nog goed bijstaat. “De eerste editie meldde een moeder met twee jonge kinderen uit Oss zich. Haar man en hun vader was recent op zeer jonge leeftijd overleden aan ALS. Zijn zoon en dochter wilden zo graag meedoen aan een swim, maar voor de Amsterdam City Swim waren zij te jong. Toen hun mail binnenkwam zijn we gelijk in actie gekomen en hebben we een slaapplek geregeld zodat ze mee konden doen. Met oma kwamen ze aan. Eerst wilden ze de haven even zien, ik vergeet nooit meer dat we daar gehuild hebben”, vertelt Annemieke. Toen de twee jonge zwemmers met hun moeder het water uitkwamen stroomden de tranen over hun wangen. “Die saamhorigheid is zeer indrukwekkend. De kinderen wilden zó graag zwemmen voor hun vader.”

Meedoen

Wil jij tijdens deze laatste editie ook in het water plonsen? Via www.schagen.alocalswim.nl kun je je als team of individu inschrijven en tevens geld doneren. Deelnemers krijgen een eigen pagina. Hierop staat een foto, een tekst en een button waarmee je de persoon direct kunt sponsoren. Het totaalbedrag en het individuele sponsorbedrag zijn zichtbaar. De organisatie hoopt op 250 deelnemers, dat is ook de max. “Vol is vol, we willen het graag veilig houden.” Met Nh1816 als hoofdsponsor kijken zij uit naar een spetterende laatste editie van A Local Swim Schagen.