Paasvee 2023

‘Het bezoeken van de Paasvee? Voor mij zijn dat de krentjes in de pap’

Algemeen
Dankbaar voor de steun.
Dankbaar voor de steun. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Lijsttrekker van BBB Noord-Holland – Ingrid de Sain –nam de taak om Paasvee te openen vol trots op zich, niet wetende dat haar partij daags na de verkiezingen zover boven zichzelf zou uitstijgen. “Zonder de steun van mijn gezin had ik mijn werkzaamheden voor de partij nooit zo goed kunnen uitvoeren. Anderhalf jaar lang heb ik me geheel vrijwillig en op volle kracht ingezet”, vertelt Ingrid. Gelukkig heeft ze woensdag 29 maart tijd om aanwezig te zijn bij Paasvee. “Een prachtig evenement.”

Ingrid woont in Schellinkhout en bestiert samen met haar man en oudste dochter een melkveehouderij met honderd koeien. Ze knokt voor de toekomst van haar dochter: “Zij wil het bedrijf overnemen, dit zit vanaf jongs af aan in haar DNA opgeslagen.” In oktober 2019 stond De Sain op het Malieveld bij het boerenprotest. Zij beheerde de appgroep met deelnemers uit Noord-Holland. Daarnaast had ze een kleine rol op de landelijke lijst, maar inspraak hebben durfde ze toen nog niet. 

“Uiteindelijk kwam ik in aanraking met het beleid en zag dit de verkeerde kant op gaan. Door de vele contacten die ik had gemaakt, voelde ik me uiteindelijk geroepen om aan te sluiten bij de Provinciale Staten.” Hier bleef het niet bij; de landelijke BBB vroeg haar vervolgens om de kartrekker van Noord-Holland te worden. Bovendien verkoos haar eigen team Ingrid tot lijsttrekker: “Dat is een grote eer, dus ik greep deze kans met beide handen aan.” 

Mooie woorden

Dat Ingrid hart voor de boeren heeft valt niet te ontkennen. “Ik was dan ook direct enthousiast toen ik een appje kreeg met de vraag of ik de Paasveetentoonstelling wilde openen. Hartstikke leuk gewoon!” Ze is er klaar voor om mooie woorden uit te spreken, lintjes uit te delen en de gehele dag aanwezig te zijn. “Het bezoeken van de Paasvee? Voor mij zijn dat echt de krentjes in de pap. Alle vakidioten met al hun kwaliteiten staan dáár. Als Noord-Holland zijnde mogen we trots zijn dat kwalitatief het beste van het beste op de markt aanwezig is.”

De toekomst van haar dochter

Het gezin de Sain bouwde in 2008 een stal en ging achter de benodigde vergunningen aan. “Dan denk je dat je het voor elkaar hebt, maar in 2014 kom je erachter dat je een natuurbeschermingsvergunning nodig hebt. Deze vraag je aan, maar krijg je niet, omdat je te ver weg zit bij de gevoelige stikstof.” De familie moest het doen met een zogenaamde PAS-melding. PAS-melders zijn bedrijven en ondernemers die voor het Programma Aanpak Stikstof (PAS) een melding deden bij de overheid, bijvoorbeeld een melding van een uitbreiding. Zij hoefden daarvoor geen vergunning aan te vragen, een melding van de berekende stikstofbelasting was voldoende (bron: overijssel.nl). 

Met lege handen

In het jaar 2019 werd verkondigd dat deze melder niet meer geldig was. “Dan sta je dus met lege handen. Je hebt geen melding én geen vergunning.” Het blijkt namelijk dat de boerderij van Ingrid zich toch in een stikstofgebied bevindt wat zich 18 kilometer verderop afspeelt. 

“Eerst heb je de vergunningen niet nodig, vier jaar later krijg je ze alsnog niet”, betreurt ze. Ingrid voelt onvrede, want zelfs als alle boeren in dat gebied vertrekken blijft het kaartje volgens haar rood kleuren. De BBB probeert onder de stikstofplannen van 2030 uit te komen. “Dat zijn harde breekpunten voor ons. Wat betreft de rest; wij staan open om met respect in gesprek te gaan en tot een coalitievorming te komen.” Ingrid voegt hieraan toe dat ook de BBB geen ijzer met handen kan breken.

Als ze kijkt naar de BBB is ze trots op alle vrijwilligers en iedereen die hen - op welke manier dan ook - heeft gesteund. Met een brede glimlach voegt ze hieraan toe uit te kijken naar aankomende woensdag: “We gaan er in Schagen een mooie dag van maken met een evenement waar we trots op kunnen zijn!”

Door Anne Smit

Haar eigen koeien.