Paasvee 2023

Horeca rondom de kerk gaan vol voor een ouderwets gezellig Paasvee

Algemeen
Patrick Brakenhoff en Piet Hein de Boer.
Patrick Brakenhoff en Piet Hein de Boer. (Foto: Vincentdevriesfoto.nl)

Dat Paasvee een prachtig evenement is, staat buiten kijf. Om het te realiseren, werken de Stichting Evenementen Schagen (de horeca rondom de Grote Kerk) en de stichting die de Paasveetentoonstelling van de dikbillen, het kleinvee, de stalletjesmarkt en de loonwerkers organiseert, achter de schermen nauw samen. Wij spraken Piet Hein de Boer (eigenaar van Dino’s en voorzitter van de Stichting Evenementen Schagen) en Patrick Brakenhoff (eigenaar van drie horecazaken rondom de kerk: Grand Café de Smidse, Pand 5 en ‘t Geveltje) over de aanstaande editie van Paasvee. 

We werken met muntjes

“Paasvee begon 130 jaar geleden als tentoonstelling voor slagers, zodat zij het vee konden selecteren voor het vlees voor Pasen,” legt Piet Hein uit. “Daarom vindt het nog steeds traditiegetrouw 10 dagen voor Eerste Paasdag plaats, altijd op een woensdag. We zetten het dit jaar voor het eerst sinds 2019 weer als vanouds op poten en kunnen niet wachten. De samenwerking tussen de stichtingen zit ‘m vooral in de voorbereiding: de vergunning aanvragen bij de gemeente, voldoen aan de eisen qua beveiliging, de grote schoonmaak van het plein achteraf, et cetera. We werken ook bij alle horeca rondom de kerk met muntjes, die bezoekers bij alle cafés kunnen besteden. Later verrekenen we dat allemaal netjes. We staan namelijk ook allemaal een deel van de omzet af aan de Stichting Evenementen Schagen, om de gezamenlijke kosten te dekken.” 

Beregezellig

Na de tentoonstelling van het vee duiken mensen de cafés in of strijken ze neer op het terras, vertelt Patrick. “Dat is altijd beregezellig. Er draaien dj’s of er is livemuziek en zeker als de zon schijnt is het één groot feest. We duimen dat de weergoden ons goed gezind zijn dit jaar. Paasvee staat bij veel mensen in de agenda: het is één van de hoogtepunten van het jaar qua evenementen in Schagen. Uiteraard hebben we ook de Harddraverij, het Popweekend, de kermis en nog heel veel andere evenementen, maar Paasvee is de aftrap van het evenementenseizoen en meestal de drukste dag van het jaar in de stad.” 

Grote opkomst verwacht

Beide heren verwachten een grote opkomst. “Het is de eerste traditiegetrouwe editie sinds 2019. De belangstelling is groot, mensen komen uit heel Nederland deze kant op. We horen vaak dat er op stations (o.a. Utrecht) bordjes staan om bezoekers naar de juiste perrons te wijzen,” grijnst Piet Hein. 

“Ook wij na aankomst in Schagen begeleiden we bezoekers van het station naar de Markt, omdat het een klein stukje wandelen is.” Patrick besluit: “Het is altijd mooi om te zien hoeveel mensen van Paasvee genieten, zowel van de tentoonstelling en de markt ‘s ochtends als van het feest in de middag en avond. Het wordt vast weer een topdag!”