Hoe staat het ervoor in Schagen-Zuid?

Algemeen
Bruggen vervangen in Muggenburg.
Bruggen vervangen in Muggenburg. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - De gemeente heeft projecten in Schagen-Zuid lopen. Zij geven een update over wat er de afgelopen tijd gedaan is en wat er de komende tijd gaat gebeuren. 

Bij het project De Veldwachter is de bouw gestart. op dit moment wordt er geheid. Het heien is half april klaar. De bouw van de appartementen duurt tot de zomer van 2024. Al die tijd rijdt er veel bouwverkeer op de in- en uitrit. De kans op ongelukken wordt daardoor groter. Vooral omdat veel scholieren gebruik maken van dit fietspad. Fietsers en voetgangers moeten veilig kunnen fietsen en wandelen. Daarom is er nu tijdelijk een omleidingsroute via de Trambaan-Oost gemaakt. 

Project Zuiderweg

Een aantal weggedeeltes is opnieuw geasfalteerd. Het gaat om een deel van de N241 tot aan het spoor. En het deel vanaf de N245 (Westerweg) naar de Waldervaart. Op de kruising Zuiderweg/Wilhelminalaan staan nieuwe stoplichten. Bij de spoorwegovergang is een oversteekplaats voor fietsers, richting de Spoorlaan. Daar is nu geen rustpunt in het midden van de weg. Men kan daar niet wachten tijdens het oversteken. Dat is niet veilig. Daarom gaat de gemeente hierover praten met de Fietsersbond en met de mensen die bij de oversteekplaats wonen. Samen kijken zij hoe ze de oversteekplaats veiliger kunnen maken. 

Project Vervangen bruggen

Anton Bouw & Betontechniek B.V. vervangt vier bruggen in de wijk Muggenburg. Op dit moment zijn ze bezig met het ontwerpproces. Welke bruggen worden vervangen?

- Jan van der Benstraat, de voetgangersbrug bij de Jan van der Benstraat 85 in Schagen;

- Jan van Ketelstraat, de voetgangersbrug bij de Jan van Ketelstraat 31 in Schagen;

- Melle Komrijstraat, de fiets- en voetgangersbrug bij de Melle Komrijstraat 12 in Schagen;

- Piet Blokkerstraat, de voetgangersbrug bij de Piet Blokkerstraat 107 in Schagen.

Voorbereidende werkzaamheden

De beplanting bij de bruggen is al verwijderd en is afgedekt met plastic. Dit is om te voorkomen dat vogels dichtbij de brug gaan broeden. De bruggen worden niet allemaal tegelijk vervangen. Dit gebeurt in fases. De werkzaamheden vinden plaats van april tot en met augustus 2023.

De gemeente werkt samen met de ontwikkelaar BPD om het project haalbaar en uitvoerbaar te maken. Ook wordt hard gewerkt aan de stedenbouwkundige opzet van het gebied. Hoe komt het er uit te zien? Daarbij kijken ze goed naar wat er nu nodig is en waar het plan aan moet voldoen. Ze kijken ook verder vooruit, zodat het plan ook voldoet aan wat nodig is voor de toekomstige generaties. 

De Tramhalte

Het bouwen van het woongebouw De Tramhalte is weer een stap dichterbij. Het contract met aannemer Heddes Bouw en Ontwikkeling is getekend. Er wordt hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de productie van de woningen. In de Tramhalte worden in totaal 44 sociale huur appartementen gebouwd. De gemeente is bezig met de voorbereidingen om een aannemer te vinden die het terrein bouw- en woonrijp gaat maken. Voor de bouwvak hopen ze met de eerste werkzaamheden te starten. Als het bouwrijp gemaakt is, wordt gestart met het bouwen van de woningen.