Westside Jazzband in Eenigenburg

Cultuur
De bandleden kunnen niet wachten om weer op te treden
De bandleden kunnen niet wachten om weer op te treden (Foto: J.K.Kaper)

EENIGENBURG - Zondag 15 mei vindt er een concert van de Westside Jazzband in het kerkje in Eenigenburg plaats. Deze band was lange tijd een jaarlijks terugkerend hoogtepunt in de concertreeks. Door de coronapandemie is hun optreden een aantal keren uitgesteld, maar nu kan er eindelijk weer geswingd worden in de kerk. 

Het concert begint om 15.00 uur, de deuren van de kerk gaan om 14.30 open. Als vanouds zijn de koffie en thee en de entree gratis en is er een collecte na afloop. Voor wie zeker wil zijn van een plaats is het raadzaam om op tijd te komen.

De Westside Jazzband is een orkest dat is voortgekomen uit een jazzworkshop. Veel muzikanten van diverse pluimage hebben sinds de start met meer of minder succes gemusiceerd. Uit de deelnemers werd voor optredens een jazzband samengesteld met een wisselend aantal spelers. Sinds enkele jaren is er een vaste kern van 7 muzikanten overgebleven die standaard de Westside Jazzband vormen. We treden graag op, niet in de laatste plaats omdat we er zelf veel plezier aan beleven. Repeteren is een ding, en nuttig, maar de interactie met een publiek heeft toch een toegevoegde waarde en is de kers op de taart.

Traditie

Enkele optredens zijn tot een traditie geworden, zo is er jaarlijks het Royal Jazz festival in Zaandam op koningsdag met zo’n 200 man in de zaal en de aftrap van de concerten in het kerkje van Eenigenburg in het najaar. Het repertoire bestaat hoofdzakelijk uit jazznummers vanaf 1910 tot eind jaren 50 maar ook een moderner stukje en wat Latijns Amerikaanse klanken schuwt de band we niet. De band heeft een bezetting van drie blazers, klarinet/sax, cornet en trombone en een ritmesectie van banjo/gitaar, piano, stringbas en drums. Veel nummers worden ook voorzien van een vocaal tintje.