Marokko: oud rijk der sultans, uniek koninkrijk, divers volk en rijke cultuur

Cultuur
Het prachtige Marokko.
Het prachtige Marokko. (Foto: Pexels)

SCHAGEN - Binnenkort is er een lezing over Marokko in Schagen. Door zijn geografische ligging vormt Marokko al eeuwenlang een onmisbare schakel tussen Europa, Afrika en het Midden-Oosten. In deze roerige en onstabiele regio heeft in het koninkrijk Marokko, in de naweeën van de Arabische Lente, geen wisseling van de macht plaatsgevonden, noch het chaotisch uiteenvallen van staat en samenleving, zoals in andere landen.

Een verklaring daarvoor schuilt zowel in het unieke hybride koningschap, de gelaagde identiteit als het religieuze domein die allen diep geworteld zijn in de boeiende geschiedenis van het land. Het sterk toegenomen toerisme is een duidelijk teken voor de fascinatie voor land en cultuur, die is opgebouwd uit Berberse, Joodse, Moorse, Arabische en Afrikaanse elementen. 

Het doel van deze lezing is om het bestaande, sterk vertekende en partiële beeld van dit land in breder perspectief te plaatsen. We belichten daarom de rijke, historisch gewortelde etnische-, taalkundige-, religieuze- en culturele diversiteit die het land een buitenbeentje maken in Noord Afrika en de islamitische wereld. Het land heeft zich eeuwenlang teweer gesteld tegen kolonisatie door Europa en het Ottomaanse Rijk. Het resultaat is een stevig gewortelde nationale identiteit en bewustzijn, die zich uiten in een volstrekt unieke grondwet en koningschap in de Arabisch-moslimse wereld. 

Over de spreker

Spreker Drs. Paolo De Mas (1948), geograaf, was lange tijd verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, en sinds 1974 actief in de Maghreb als onderzoeker, attaché aan de Nederlandse ambassade en directeur van het Nederlands Instituut in Marokko (NIMAR). Na terugkeer in Nederland was hij interim-directeur van het Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme in Den Haag en momenteel is Paolo verbonden aan het African Studies Center, Universiteit Leiden.

Datum en locatie

Woensdag 4 oktober. Aanvang 19.30 uur. Entree: 5 euro. Oude Slot, Markt 21 te Schagen. Aanmelden kan via: Gerard Rijs, gerard@rys.nl of telefoon 0653680858 of Lilian Dik, ldik@hetnet.nl, telefoon: 0636264317