The Amazing Stroopwafels naar Dirkshorn

Cultuur
The Amazing Stroopwafels
The Amazing Stroopwafels (Foto: aangeleverd)

DIRKSHORN - In zijn woonplaats Tuitjenhorn is Arie van der Graaf druk bezig met inpakken voor een welverdiende vakantie. “Nee”, zegt hij lachend. “Ik ga niet naar Frankrijk”, refereert hij aan een hit van The Amazing Stroopwafels. Van der Graaf is er sinds 1979 gitarist en hoewel wat strammer van lijf en leden, staat hij nog altijd zijn mannetje. Samen met Wim Kerkhof (contrabas, toetsen en zang) en Rien de Bruin (gitaar, accordeon en zang) staan ze nog geregeld op het podium.

Door: Charlotte de Koomen

De band maakte meer dan twintig CD’s en hadden hits als ‘Ik ga naar Frankrijk’, ‘Ome Kobus’ en natuurlijk ‘Oude Maasweg’, dat in 2007 op de zestiende plaats in de Top2000 stond. The Amazing Stroopwafels begon in 1979 met Wim Kerkhof en Fred Piek, in datzelfde jaar kwam Van der Graaf erbij. De band speelde onder andere op de Lijnbaan in Rotterdam.

“Tegenwoordig chauffeur ik hem door het land”, zegt zijn vrouw Marja. “Hij zakte laatst in elkaar en hij heeft nu sinds kort een pacemaker.” Van der Graaf: “Ik dacht dat het nu wel afgelopen zou zijn, maar ik krabbelde toch weer overeind. Ik sta er zelf ook van te kijken. De andere twee bandleden worden ook niet zonder kleerscheuren ouder. We zijn echt drie drukke oude mannetjes”, lacht hij.

Het gaat ergens over

“Toen corona kwam dacht ik dat het wel afgelopen zou zijn met optredens, maar het is weer enorm aangetrokken. Ons publiek is sinds het begin met ons meegegroeid, maar bij onze theatertour in 2004, zag ik toch ook veel jongeren die met hun ouders meekwamen. Die hoorden ‘Ik ga naar Frankrijk’ natuurlijk in de auto op vakantie. Of het zijn jongeren, die vroeger aan de hand van vader of moeder op de Lijnbaan in Rotterdam naar ons stonden te kijken. Die nodigen ons nu uit om te komen spelen op een bedrijfsfeest.”

Hij is tweeënzeventig, maar Van der Graaf staat nog altijd blij op het podium. Het voortdurende succes komt volgens de gitarist ook door de teksten. “Het is niet ‘ik houd van jou en ik blijf je trouw’. Het gaat ergens over. We hebben ook altijd veel interactie met het publiek en spelen graag verzoeknummers, wel van onszelf natuurlijk. Kijk, zolang de mensen het leuk vinden is het prima, maar het moet niet zielig gaan worden.”

Of ze nog nieuwe muziek maken? “Ik hoorde Wim laatst zeggen dat hij weer eens aan de gang moest, dus ik neem aan dat hij weer bezig is. Zodra dat gebeurd is krijg ik bandjes en dan kan ik daar van alles bij verzinnen en dan gaan we de studio weer in. Ik hoop dat het er van komt.”

Uitnodiging

Zaterdag 14 oktober is het voor Van der Graaf een thuiswedstrijd. The Amazing Stroopwafels spelen in de Kastanjeboom in Dirkshorn op uitnodiging van VVO. Aanvang 20.30 uur, kaarten 12 euro via vvo33@ziggo.nl. Adres: Dorpshuis de Kastanjeboom, Dorpsstraat 15 in Dirkshorn.